SAMFUND

Kronprinsesse Mary taler mod diskrimination

Kronprinsesse Mary taler ved åbningen af Idaho Forum.
Foto: Trond Alexander Tune

Fokus på hadforbrydelser: Kronprinsesse Marys talte ved ågningen af Idaho Forum. ”Selv om vi skriver 2016, er alt for mange LGBTI-personer fortsat udsat for diskrimination, mobning og mishandling. Det hverken kan eller vil vi acceptere,” sagde hun blandt andet.

Danmark var i maj vært for en international konference i anledning af den internationale IDAHOT-dag-International Day against Homophobia, Transphobia and Biphobia.

Konferencen Idaho Forum fandt sted på Admiral Hotel i København og blev åbnet af kronprinsesse Mary.

”Selv om vi skriver 2016, er alt for mange LGBTI-personer fortsat udsat for diskrimination, mobning og mishandling. Det hverken kan eller vil vi acceptere,” sagde kronprinsessen til tilhørerne, som blandt andet bestod af europæiske ministre og embedsmænd og aktivister.

”Seksuelle rettigheder er nogle af de mest intime og fundamentale af menneskerettighederne og derfor kernen af menneskelig værdighed og udvikling.”

Kronprinsesse Mary fremhævede krop og seksualitet, men også sundhed, parforhold, ægteskab og børn som væsentlige aspekter ved livet, som alle mennesker bør have ret til at træffe sine egne beslutninger om.

”Vi må stå sammen om at afvise alle former for diskrimination på baggrund af seksuel orientering eller kønsidentitet,” understregede kronprinsessen.

Brug for handling

På vegne af den danske regering var ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) vært for konferencen.

”Vi er nødt til at understrege, at LGBTI-lighed ikke endnu er fuldt opnået. Derfor skal vi arbejde målrettet for at fremme LGBTI-rettigheder og -lighed. Vi har brug for handling, og vi skal bygge broer og alliancer,” sagde ligestillingsministeren.

”Vi skal se på vores egne samfund, men vi skal også stå sammen i kampen internationalt for tolerance og ikke-diskrimination. Diskrimination og vold mod LGBTI-personer sker ikke blot på den anden side af jordkloden. Det sker også her i København. Det sker også i alle vores samfund,” sagde hun til konferencedeltagerne.

Australiens ambassadør i Danmark, Damien Miller.
Foto: Trond Alexander Tune

Forbud og politivold

Blandt de øvrige talere var Australiens ambassadør i Danmark, Damien Miller, der selv er åben homo. Han fortalte, hvordan han voksede op i 70’erne, i en tid, hvor homoseksualitet var forbudt i Australien, og hvor homoer måtte gemme sig i skabet for ikke at risikere at miste jobbet og blive udstødt af familie og venner.

”Men dengang skete der også noget bemærkelsesværdigt: LGBT-bevægelsen opstod. En gruppe mennesker var villige til at kæmpe for deres rettigheder i et miljø præget af ufattelig fjendtlighed,” sagde Damien Miller.

I 1978 arrangerede aktivister Sydneys første gay-parade, men blev standset af politiet, udsat for politivold og smidt i fængsel.

”Begivenheden var chokerende, men startede også en udvikling og satte fokus på LGBT-rettigheder i Australien. Året efter deltog 3000 i paraden, og siden er Sydney Mardi Gras vokset år for år,” fortalte ambassadøren og fremhævede en lang række politiske reformer.

”Jeg er glad for at sige, at det nu er helt ulovligt at diskriminere nogen på grund af deres seksuelle orientering og kønsidentitet,” sagde Damien Miller.