Den pride-pjattede borgmester

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) er vild med Aalborg Pride.
Foto: Trond Alexander Tune

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) er vild med Aalborg Pride og den mangfoldighed, som priden står for.

Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, er begejstret for Aalborg Pride, som opstod i 2015 og nu vender tilbage med parade og fest på lørdag den 9. juli.

”Jeg synes, det er fantastisk! Hvis der er noget, jeg synes er vigtigt, så er det, at alle, uanset hvem man er, føler sig hjemme og godt tilpas her i byen,” siger Thomas Kastrup-Larsen til Out & About.

”Det at vi har fået en pride, sætter fokus på, at Aalborg er en mangfoldig by, og at man har ret til at være lige præcis, hvordan man har lyst til at være,” understreger borgmesteren.

Kommunen støtter priden

I 2015 holdt han åbningstalen til Aalborgs første pride, men her i 2016 kan han ikke være med, da familiens sommerferie til Spanien falder sammen med priden.
Men han har gennem det seneste år sørget for, at Aalborg Kommune giver pride-arrangørerne den støtte, de har brug for, hvilket bekræftes af Kathrine Skovsgaard fra Aalborg Pride.

”Vi bakker op organisatorisk, og hvis der er behov for lidt økonomi, plejer vi også at finde ud af det,” siger Thomas Kastrup-Larsen.

”Jeg tror helt klart, at Aalborg Pride kan gå hen og blive et rigtigt stort projekt. Alting skal have sin start, men man kan mærke det store engagement blandt de mennesker, der står bag.”

Kun positive reaktioner

Thomas Kastrup-Larsen har kun mærket opbakning til sin positive linje over for Aalborg Pride.

”Jeg har kun oplevet positive reaktioner. Jeg har overhovedet ikke set nogen reaktioner eller mødt nogen, som synes, at det her var noget værre noget, og hvorfor dog bruge energi på det,” siger Aalborgs borgmester.

”Også i byrådet er der en bred accept af, at det er godt at bakke op om Aalborg Pride,” understreger han.

”Men hvis der er nogen, som skulle være imod Aalborg Pride, tager jeg da rigtig gerne en debat med dem om det.”

Da USA’s ambassadør, Rufus Gifford, besøgte Aalborg i 2015, tog borgmester Thomas Kastrup-Larsen ham med på wakeboard-surfing i Østre Havn.

Vild med verden

For borgmesteren handler det først og fremmest om at bidrage til, at alle aalborgensere, tilflyttere og turister føler, at de har lov til at være, som de er.

”Aalborg er en åben by, og vi har et motto, der hedder, at vi er vild med verden. Det gælder også verdens mange facetter og forskelligheder,” siger Thomas Kastrup-Larsen.

”Og skulle man lægge en sådan kynisk økonomisk betragtning hen over det, så er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at et samfund med en sådan tilgang er meget mere produktivt end et samfund, som er undertrykkende og forsøger at stivne de forskellige kulturelle udtryksformer.”

”Aalborg har en befolkningstilvækst på omkring 2.500 om året, hvoraf halvdelen kommer fra udlandet. Hvis ikke vi er i stand til at være et åbent samfund, hvor det er OK at være anderledes, så flytter de jo igen. Så gider de ikke arbejde her.”

Borgmesteren lægger dog også vægt på det internationale aspekt:

”Den her sag handler ikke kun om Danmark og Aalborg. Når man ser, hvad der sker i nogle lande, så er det ganske forfærdeligt at se den undertrykkelse af mennesker, som har en anden seksualitet end heteroseksualitet. Også derfor er det vigtigt, at vi manifesterer, at man skal have ret til at være lige præcis, som man er.”

Turist i Aalborg

I konkurrence med Berlin, London og Paris virker Aalborg måske ikke som den mest tillokkende turistmagnet. Men selv om Aalborgs LGBT-miljø er lille og uden et fast homosted at gå i byen på, så kan man sagtens opleve en masse på en forlænget weekend i Aalborg – for eksempel i forbindelse med Aalborg Pride.

På en sommerdag vil Aalborgs borgmester først og fremmest opfordre til, at man smutter en tur ned til Limfjorden, som det centrale Aalborg ligger lige opad.

”Gå ned på havnefronten, tag en håndbajer, og nyd folkestemningen,” siger Thomas Kastrup-Larsen.

Sprit, kultur og surfing

Musik- og arkitekturinteresserede opfordrer han til at besøge Musikkens Hus, som åbnede i 2014.

”Og så vil jeg slå et slag for, at man går forbi de gamle spritfabrikker. Se dem, før vi laver dem om,” siger borgmesteren

Efter mere end 100 års produktion af stærke drikkevarer lukkede De Danske Spritfabrikker i Aalborg i 2015. De gamle fabriksbygninger og området omkring skal fremover være kunst- og kulturcentrum med teater, hoteller og restauranter.

Endnu et af Thomas Kastrup-Larsens favoritsteder i Aalborg er Østre Havn, hvor man kan surfe på wakeboard.

”Det er superfedt! Sidste år var jeg ude at surfe med Rufus Gifford, som besøgte Aalborg i forbindelse med 4. juli-arrangementet,” siger Aalborgs borgmester.

Om Thomas Kastrup-Larsen

Aalborgs borgmester siden 2014, og medlem af Socialdemokraterne siden 1993. Født i Kalundborg, men flyttede til Aalborg i 1992. Uddannet i Politik og Administration fra Aalborg Universitet. Gift med Anna og har tre børn.

 

Læs også: Aalborg Pride med store ambitioner

Se også: Første Gay Pride i Aalborg