ANMELDELSER

Kreative dukker giver liv i Valhalla

På Odense Teater kan man få et indkig i de nordiske guders verden i forestillingen Valhalla.
Foto: Emilia Therese.

Fantastiske dukker skaber fortællingen om Valhalla i en ellers tung forestilling, præsenteret af Odense Teater, i deres teatersal i Odeon.

Hvis man trænger til et skud kultur, og børnene råber, far og papa, vi keder os, så står landets teatre ofte klar, med en teateroplevelse for hele regnbuefamilien.

Odense Teater er også en flittig indsparker på dette punkt. Kigger man for eksempel på deres  sæson for 23/24, er der blandt andet: Et Juleeventyr og Momo og Tidstyvene, at glæde sig til som familie.

Men først skal de have denne sæson afsluttet og det sker med forestillingen Valhalla.

Den store fascination af den nordiske mytologi er kommet til udtryk i et hav af film, serier, bøger og andre kunstarter. Lige fra stor Netflix serie til dansk julekalender.

Velkendt tegneserie som fundament

Herhjemme husker vi ikke mindst, den danske tegneserie Valhalla. Femten albums blev det til, som ikke kun er elsket herhjemme, men også er berømt langt ud over Danmarks grænser for sin humoristiske, smuk tegnet og ikke mindst ambitiøse genfortælling af mytologien. Og det med stor detaljerigdom.

Og helt subjektiv, er det indtrykket hos denne anmelder, at Valhalla-tegneserien stadig er ret populær og stadig læses med begejstring af børn, unge og voksne.

Det er netop Peter Madsens og Henning Kures tegneserie, den nyskabte forestilling i Odense er baseret på. Primært det sidste album.

Dele af de tegnede streger, har også givet inspiration, og visse steder også fundet sin vej ind til Mie Riss scenografi. De dukker op i store digitale grafiske projiceringer på scenens bagtæppe. Det er også her stykket henter sin stemning, i tæt sammensmeltning med Simon Holmgreens lysdesign og ikke mindst Erik Christoffersens lyddesign. Man mærker vinteren, det dunkle og kolde univers. Forestillingen har taget fat i den mere mørke og dystre del af fortællingen og det afspejles derfor således. Illustrationerne er betagende, tilpas mystiske og smukke.

Dukke kreativitet og livlighed

Forestillingen spilles med store dukker, a la dem, vi så i forbindelse med Hobitten fra Det Kongelige Teater, som mange besøgte i Ulvedalene og området ved Moesgaard Museum. Skuespillerne agerer både som dukkeførere og stemmegivere.

De gør alt hvad de kan i stemmer og med dukkerne, for at agerer så livligt og legene som muligt. Det lykkes dem og samspillet er spændende at se og opleve.

Dukkerne er fantastiske. Specielt guderne og stykkets væsner. Fyldt med sjove detaljer. De sprudler af kreativitet, bobler af humor, og giver liv til den ellers golde fortælling. Et stort skud ud til de to dukkemagere: Karin Ørum og Rolf Søborg Hansen. Sikke et kæmpe arbejde de har haft.

En skam er det dog, at de to menneskedukker ikke har mere mulighed for udtryk, hvor fine de end er. Deres lidt tomme og triste ansigt, gør at fokusset ryger mere over på skuespillerne bag. Der tabes på denne front.

En tung omgang

Handlingen kort er at de to menneskebørn, Tjalfe og Røskva, ender i gudernes verden, Asgård. Vinteren er over dem, og Ragnarok står for døren. De møder tordenguden Thor, gudernes konge Odin, den luskede Loke og flere af de andre guder. Sammen og hver for sig, forsøger de alle at finde kærlighedsgudinden Freja, som er blevet bortført af jætten Surt. Samtidig forsøger de på at stoppe Ragnarok.

Generelt er forestillingen underlig tung. Skiftene er langsomme og scenens udtryk bliver i længden ensformigt at se på. Alle elementer er tilstede, men intensiteten udebliver. Der er ikke de  større temposkift eller følelser. Det gør at forestillingen til tider bliver jævn og føles langtrukken    ( skønt den faktisk er ganske kort).

Det er ærgerligt, for det gør at stykket ikke rigtig løfter sig.

Der er også noget i fortællingen, der i denne opsætning er lidt spøjst sammensat. Tråde og oprindelige dele, der udebliver eller ikke helt bliver løst.

Kræfterne er der. Også de gode intentioner og tanker er der, men for denne anmelder og ledsager, bliver det desværre ikke en forestilling, der kom helt i mål, og derfor forbliver en smule uforløst.

Tre stjerner gives for turen til Valhalla.

Valhalla

Odense Teater – Teatersalen Odeon.

Instruktør: Simon K. Boberg.

Scenografi og kostumer: Mie Riis.

Lysdesign: Simon Holmgreen.

Lyddesign: Erik Christoffersen.

Dukkemagere: Karin Ørum og Rolf Søborg Hansen.

Medvirkende: Kristoffer Helmuth, Lea Baastrup Rønne, Klaus T. Søndergaard, Benjamin Kitter, Louise Davidsen, Lars Simonsen, Malene Melsen.

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: Anden sæson af “Heartstopper” kommer til august