Kravlenisser på indlandsisen

24 spritnye kravlenisser til julen. Overskuddet går til Greenland +.
Tegninger: Sebastian Soelberg/ Prideposters.com

Årets kravlenisser har en tilknytning til Grønland. Det skyldes at overskuddet fra årets salg går til LGBT+ foreningen Greenland + .

Det er tredje år at tegneren Sebastian Soelberg udgiver sine populære kravlenisser. I år er det gennemgående tema Grønland. Det er første gang at hele serien har et gennemgående tema.

“Det er noget helt nyt at nisserne afspejler den organisation vi støtter”, fortæller nissernes far, Sebastian Soelberg.

“Det nærmeste vi kommer på den ide, var da vi i 2020 støttede LGBT Asylum. Dengang var der en flygtningekravlenisse i serien”, uddyber Sebastian Soelberg.

Flygtningekravlenissen fra 2020 med Asylums logo på trøjen. Tegning: Sebastian Soelberg / Prideposters.com.

Inspirationen til årets nisser er kommet fra mange steder, fortæller Sebastian Soelberg til Out & About. Alle har fået et queer tvist. I år er der igen 24 forskellige nisser. En til hver dag i december.

“Min første tanke var Nissebanden på Grønland. Dem kunne jeg huske fra min barndom. En hvid anorak og så var tankerne straks på Grønland. Hvis man ser nøje efter har alle tegninger også røde numser. Det har de fordi, det er så koldt på Grønland”, fortsætter Sebastian Soelberg.

Der ligger mange overvejelser bag årets nisser.

“Når man vandrer ind på andres kønsidentitet og kultur. Derfor har Greenland+ haft udkastene til gennemsyn for at undgå, at der ville være tegninger, de ikke kunne identificere sig med”, fortæller Sebastian videre.

“Jeg ville helst ikke have at nisserne uhensigtsmæssigt kom til at understøtte en fordom. Det ville være kedeligt, at det skulle være det, vi skulle diskutere når udgangspunktet var, at vi ville støtte deres sag. Vi bad dem om at være kritiske, når de så tegningerne igennem. Hvad er ok og hvad er ikke ok. Tilbagemeldingen fra foreningen var dog heldigvis kun positiv. De var vilde med dem. Men samtidig også glade for at vi havde spurgt til deres holdning omkring nisserne, før vi sendt dem til tryk”, uddyber Sebastian.

“Vi i Greenland+ er ekstremt taknemmelige for dette projekts støtte til vores kamp for LGBT+-rettigheder i Grønland. Pengene vil gøre en reel forskel for alle grønlandske LGBT+-mennesker”, udtaler Sofus Fenger Hove, der er hovedbestyrelsesmedlem i Greenland+.

Penge skal blandt andet være med til at finansiere Greenland+ drøm om et regnbuehus.

“Der er indtil videre ingen steder hvor man som LGBT+ menneske i Grønland kan føle sig sikker, og det vil vi ændre på. Med støtte fra ’Regnbuekravlenisser af Sebastian Soelberg’ kan vi nå meget længere mod at opnå den drøm”, tilføjer Sofus Fenger Hove i en pressemeddelelse.

Greenland + arbejder også ihærdigt på at få selvstyret til at gøre noget imod den udbredte vold mod LGBT+ personer i Grønland. En lov imod hadforbrydelser findes endnu ikke i Grønland. Samtidig arbejder foreningen for at få nedbragt den ekstrem høje selvmordsrate, der er blandt unge.

Også et sæt på Nationalmuseet

Da Sebastian gik i gang med opgaven om at tegne de mange nisser med et grønlandsk tema troede han i starten at det ville blive svært at lave de mange nisser.

“Men det var faktisk slet ikke noget problem. På en dag fik jeg tegnet hele ni nisser. Generelt har jeg i år prøvet at arbejde meget omkring det grønlandske flag. Og  så har vi også prøvet at gøre dem mere brugervenlige, når de skal klippes ud”, lyder det fra Sebastian Soelberg.

Også i år har Nationalmuseet fået et sæt nisser til deres samling. Så de har et helt sæt nisser fra hvert år i deres arkiver.

Som noget nyt er det også i år muligt at erhverve sig fire sæt af udvalgte nisser i XXL størrelse.

“Det har været et stort ønske blandt mange, der gerne ville have lidt større kravlenisser”, fortæller tegneren. Ligeledes kan du også købe seks nye julekort med nisser fra Grønlandstemaet.

Alle nisser er i salg nu.

Vær opmærksom på at halvdelen af salget den 1. december på World Aids Dag går til Kafe Knud.

Du finder alle kravlenisser og julekort lige her.

Læs også: Sci-fi danseforestilling med et tvist af Björk.