Kong Harald holder historisk homovenlig tale

Norske Kong Harald.
Foto: YouTube / screenshot

Norske Kong Harald holdt torsdag en tale der vil gå over i historien som en hyldest til mangfoldigheden.

”Nordmænd er piger som er glade for piger, drenge som er glade for drenge og drenge og piger som er glade for hinanden. Mange i Norge tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting, lød det i talen.”

Talen har taget Norge med storm, og er gået viralt. To millioner har set den på Facebook, og hos TV 2 i Norge kalder kongehusekspert Kjell Arne Totland talen “en af kongens vigtigste”:

”En fabelagtig tale! Jeg har hørt mange flotte taler fra Hans Majestæt i mine 25 år som hofreporter og kongehusekspert, men jeg tror måske dette er den allerflotteste, og måske den vigtigste. Kongen definerer selv det Norge, han ønsker at være konge for”, siger Kjell Arne Totland til TV 2.

Der var næppe nogen som havde forudset den enorme interesse, da den 79-årige monark gik på talerstolen foran de 1500 gæster i Dronningeparken ved det norske kongeslot i går.

Også flygtninge og indvandrere var med i kongens tale:

”Nordmænd er nordlændinge, trøndere, sydlændinge – og folk fra alle de andre regioner. Nordmænd er også indvandret fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syrien. Mine bedsteforældre indvandrede fra Danmark og England for 110 år siden. Det er ikke altid så let at sige, hvor vi er fra, hvilken nationalitet vi tilhører. Det vi kalder hjem, er der hvor hjertet er – og det kan ikke altid placeres indenfor landegrænser,” sagde kongen.

”Vi skal erkende, at vi – på trods af al vor ulighed – er et folk.”

Du kan se uddrag af talen med engelske undertekster herunder.

 

Læs også: Norge klar til homovielser i kirken