SAMFUND

Oslo: Skyderi foran homobar – Oslo Pride aflyses

42-årige gerningsmand går amok foran den kendte homobar ”London Pub” i Oslo. Dræber to og sårer yderligere 21 personer. Politiet udtaler, at der kan være tale om en hadforbrydelse.

Den 25. juni skulle have været en LGBT+ festdag i den norske hovedstad Oslo. Oslo Pride skulle have farvet byen i regnbuefarver. Arrangørerne har dog på grund af angrebet mod London Bar valgt at aflyse priden.

Den 42-årige gerningsmand er norsk statsborger med iranske rødder. Det oplyser politiet på et pressemøde. Han er kendt af politiet, men har endnu ikke udtalt sig om motivet for angrebet. Han blev arresteret af politiet kort tid efter skyderiet tæt på gerningsstedet, hvor flere mennesker havde overmandet og fastholdt ham.

På et pressemøde lørdag formiddag kom det frem at politiet arbejder med flere teorier.

”Der kan være grund til at tro, at det her handler om hadforbrydelse. Det er en af ​​hypoteserne, siger Hatlo.

Gerningsmanden har dog indtil videre nægtet at udtale sig, oplyser anklager Christian Hatlo på pressemødet.

Politiet har desuden beslaglagt to våben. Et automatvåben og et håndvåben.

En video, der viser det meste af hændelsesforløbet er også i politiets besiddelse. Ud fra den, tolker politiet, at der ikke var andre gerningsmænd end den anholdte.

Oslo Pride aflyst

Skudattentatet ved “London Pub” sker i prideugen, der lørdag skulle kulminerer med den store Oslo Pride. Den har arrangørerne på anbefaling af politiet dog valgt at aflyse.

“Priden har modtaget en anbefaling fra politiet om at aflyse paraden, Pride Park og enhver anden begivenhed i forbindelse med Oslo Pride. Vi beder derfor alle, der havde planlagt at deltage i eller se paraden, om ikke at dukke op. Alle arrangementet i forbindelse med Oslo Pride er blevet aflyst”, skriver Oslo Pride på deres hjemmeside.

“Vi følger naturligvis politiets anbefalinger og passer på hinanden. Vi sender varme tanker og kærlighed til de pårørende, de sårede og andre berørte”, udtaler pridens leder Inger Kristin Haugsevje og Inge Alexander Gjestvang, leder af FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Der er også masser af varme tanker og støtte fra Copenhagen Pride.

“Vi sender kærlighed og solidaritet til vores venner i Oslo Pride og til LGBTI+ miljøet i Norge. Nogle fra vores team er i Oslo for at deltage i Pride, og vi vil hjælpe og støtte på enhver måde, vi kan”, skriver Copenhagen Pride på deres Facebookprofil.

På Out & About sender vi varme tanker til vore venner i Norge.

Se mere om Oslo Pride her.

Læs også: Her er din Pridekalender