SAMFUND

Nazister får marchforbud

Det bliver ikke i denne omgang nynazisterne kommer til at marchere mod “dekadence og antikultur”.
Foto: Frihetskamp.net

Nazistisk demonstration får alligevel ikke lov at marchere, da det vil give fare for ”alvorlig forstyrrelse af ro, orden og lovlig færdsel”. Nynazisterne raser, og medlemmer foreslår moddemonstration mod Oslo Pride.

Parolen for Den nordiske motstandsbevegelsens demonstration i den norske by Fredrikstad den 29. juli skulle efter planen være ”Knus homolobbyen”.

Fik først ja

Politiet i Fredrikstad sagde i maj, at de ikke ville nægte nazi-grupperingen at marchere, og gav derfor i første omgang en mundtlig tilladelse til demonstrationen. De oplyste da at tilladelsen blev givet af hensyn til ytringsfriheden. Fredag sagde politiet at de har ombestemt sig.

Frygter voldelige moddemonstrationer

”Det er varslet flere moddemonstrationer med potentiale til at tiltrække mange mennesker til Fredrikstad. Politiets efterretninger viser, at det er stor risiko for voldelig modstand og organiserede ordensforstyrrelser fra enkelte grupper af moddemonstranter. På grund af det store antal mennesker som forventes at opholde sig i centrum, medfører arrangementet en uacceptabel skaderisiko for publikum, bygninger, køretøjer og genstande”, siger politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt til den norske avis Aftenposten.

Politiet siger de har vurderet tiltag som kunne sikret gennemførelse af et trygt arrangement, men er kommet frem, til at faren for alvorlige ordensforstyrrelser alligevel er stor.

”Tiltagene skulle iværksættes flere dage før demonstrationen. Vi taler om omfattende sikkerhedstiltag som spærringer, kontrolposter og massiv tilstedeværelse af politi. Dette ville helt klart være til stor ulempe og opleves som indgribende for alle som opholder sig i Fredrikstad”, siger Hasseldal.

Gælder kun 29. juli

Men forbuddet betyder ikke at nazister aldrig får lov til at demonstrere i Fredrikstad.

”Forbuddet gælder arrangementet 29. juli og er ikke til hinder for et tilsvarende arrangement en anden dato. Vi vil nu gå i dialog med arrangøren for at forsøge at finde en løsning”, siger politimesteren.

Demonstrationen i Fredrikstad ville have været den første fra den nazistiske organisation i Norge.

Nynazisterne er rasende

På deres hjemmeside Frihtskamp.net raser nynazisterne mod politiet og samfundet. Et gennemgående tema er vrede over, at ytringsfriheden ikke skulle gælde dem, og at potentielle voldelige moddemonstrationer undertrykker ytringsfriheden.

Et lille udpluk:

Gjest:
“Bestandig disse sionistiske unnskyldninger. Hva med å forby voldsomme motdemonstranter?”

Bastian:
“Det er på tide å ikke bare innse, men å ta konsekvensene av, at demokrati og ytringsfrihet ikke er tilstede.”

Roar:
“For et ynkelig politi vi har i Norge. Kan ikke hanskes opp med voldelige motdemonstranter. Dette er kun en pinlig unnskyldning som politiet bruker for å stoppe Motstandsbevegelsens demonstrasjon. Dette må ikke aksepteres! Er de bekymret for voldelige motdemonstranter, så er det vel bare å forby disse istedet!”

Tom:
“Fy faen. Blir så forbanna. Vi får møte opp direkte på oslo pride og motdemonstrere da.”

Jarl Stoltz:
“Dette er intet mindre enn et knefall for yttringsfiendtlige elementer i vårt samfunn!
I følge Grunnloven har man ikke bare en rett til å ytre seg, men der foreligger også en plikt til å tilrettelegge for ytringer.”

Moddemonstrant antyder planer om vold

En moddemonstrant som kalder sig ”fisk” antyder i en kommentar, at politiets frygt for voldelige moddemonstrationer kan være velbegrundet.

Fisk:
“Så fint, da kan jeg la steinene ligge i fred alikevel! Eat shit you cunts. Jævla nazisvin.”

Du kan herunder se den første af nynazisternes “reklamefilm” for demonstrationen.