KULTUR

Seks klædelige udstillinger til efterårsferien

Fra strik til moderne folkedragter. Fra håndtasker til store kostumer. Rundt i det danske land, er der stoflige udstillinger at udforske.
Foto: Thomas Cato

Så er efterårsferien snart over os. Er du ikke helt klædt på til den, så bringer vi her, seks bud på udstillinger og museer, du kan slå vejen forbi og samle inspiration.

Stolt

Sted: Designmuseum Denmark.

Udstillingen er en moderne fortælling om folke- og egnsdragter. Du kan som publikum gå på opdagelse blandt 21 nutidige folkedragter skabt af designeren Nicholas Nybro.

Overdådige, smukke, humoristiske, særprægede og tankevækkende dragter, der rummer fortællinger om hver egns identitet, diversitet, miljø, ånd og tilhørsforhold. I sine folkelige modedragter leger Nybro med symboler og formsprog og sprænger grænserne for, hvad vi opfatter som hverdagstøj, festtøj, arbejdstøj og udklædning. Farver, materialer og snit folder sig ud i en hæsblæsende mangfoldighed.

Foto: Thomas Cato

Carry Me

Sted: KØN – Gender Museum Denmark.

Med udstillingen Carry Me zoomer museet KØN helt ind på tasken som kønnet objekt. Fra dametaskens indtog i 1700-tallet til tasken som et oprør, et statussymbol og en identitetsmarkør. Udstillingen viser flere end 80 hverdagstasker, ældre kulturhistoriske tasker, og tasker der blev ikoniske, fra 20’ernes art deco til de verdenskendte ”The Kelly Bag”, ”Lady Dior” og de første håndtasker til mænd.

Håndtasken er blevet et statussymbol, en identitetsmarkør. Den gik fra lille til stor, pyntet til praktisk, fra hånd til mulle, den blev til kvinder, til mænd, til unisex.

Bonusinfo: I det kommende nummer af magasinet Out and About kan du læse et interview med museets nye direktør, Pernille Taagaard Dinesen.

Magasinet udkommer slut oktober.

Skræddersyede drømme

Sted: Danmarks Kostumarium.

Kostumemuseet i Svendborg har en udstilling om scenograf Karin Betz og hendes imponerende, underfulde kostumer. Du kan lige nå den, den slutter 29. Oktober.

Der er store kostumer, skabt til opsætninger på bl.a. Aarhus Teater, Odense Teater, Betty Nansen Teatret, Grønnegårds Teatret, Det Kongelige Teater og Dramaten i Stockholm.

Udstillingen viser et bredt udsnit af Karin Betz’ kostumekunst og spænder fra fantasifulde kostumer til eventyruniverset i ”Brødrene Løvehjerte” over stilkorrekte historiske kostumer fra Jane Austins ”Fornuft og Følelse” til stiliserede, grafiske kostumer fra ”Vild med Dans – The Musical” på Østre Gasværk Teatret.

Uffe Frank – Savage Garden

Sted: Skanderborg Museum.

Det er første gang modeskaber Uffe Frank viser sit arbejde i Danmark i en soloudstilling. “Savage Garden” er skabt til lejligheden. Med store kapper tager publikum med ind i modens og couturens univers i en både personlig og global fortælling.

Serien af håndbroderede kapper er lavet i eksklusive stoffer med broderede motiver og perlearbejde. Sammen med rækken af collager er de en del af Uffe Franks kreative proces. Kapper er unisex. De kan passe de fleste. Samtidig kan kapper have både ceremonielle og magiske betydninger og på den måde opfylde en personlig drøm eller give superkræfter.

Forførelsens portræt – Dronningen sætter scenen til Ehrengard

Sted: Karen Blixens Museum / Rungstedlund.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe II har bragt Karen Blixens fortælling ”Ehrengard” til live gennem kostumer og scenografi til den ny Bille August filmatisering, der lige nu hitter verden over på Netflix.

En periodefilm med store rober og et stærkt stilistisk udtryk.

I udstillingen vises kostumeskitser og  udvalgte kostumer, samt 41 découpager skabt som filmkulisser. Découpagerne får her følge af uddrag fra Blixens fortælling, der udkom i 1963 kort tid efter hendes død.

Ligeledes er udstillingen suppleret med tekster af såvel Dronningen som af kunsthistoriker Bente Scavenius, litteraturprofessor Johnny Kondrup, kunstmaler Michael Kvium og forfatter Siri Hustvedt.

Sidse Babett Knudsen som storhertuginden i ‘Ehrengard’. Kostume designet af H.M. Dronningen.
Foto: Christian Neisnæs/Netflix

Strik – Inspireret af Bauhaus

Sted: Tekstilmuseet Herning.

En verden af strik, inspireret af det ikoniske udtryk og aftryk fra Bauhausskolen. Bauhaus var en tysk skole for design og arkitektur som eksisterede fra 1919 til den blev lukket efter pres fra nazisterne i 1933. Bauhausskolens ideer om kunst, funktionalitet og masseproduktion var banebrydende og én af de mest skelsættende kulturbevægelser i det 20. århundrede. Hvordan overfører man dette til stik? Det har strikkefællesskabet Seriøst-strik-for-sjov kastet sig ud i at afprøve. Det har inspireret og motiveret og resultatet er denne sprudlende kreative udstilling.

Læs også: Heartstopper sæson tre – optagelserne er i gang