KULTUR

København med i Istanbul Pride

Den antidemokratiske politiske udvikling i Tyrkiet har de seneste to år betydet at Istanbul Pride er blevet forbudt. Billedet er fra 2015, hvor politiet opløste piden med tåregas og vandkanon og vold.
Foto: YouTube / screendump

Netop nu er Copenhagen Pride til stede i Tyrkiets største by, Istanbul, sammen med en håndfuld københavnske LGBTQ-aktivister i anledning af Istanbul Pride Week.

Samtidig har Københavns overborgmester Frank Jensen opfordret Istanbuls guvernør til at sikre, at Istanbul Pride Parade får lov at blive gennemført og at myndighederne yder den nødvendige beskyttelse af deltagerne.

Søndag 25. juni vil repræsentanter fra Copenhagen Pride og danske LGBTQ-aktivister deltage i Istanbul Pride Parade 2017 for at vise solidaritet og opbakning til pride-organisationen og LGBTQ-miljøet i Tyrkiets største by. I 2015 blev paraden i Istanbul mødt med vandkanoner og gummikugler fra politiets side, og i 2016 forbød myndighederne paraden fuldstændig med henvisning til den offentlige orden og at man ikke kunne garantere sikkerheden.

“Gennem det seneste år har vi været i løbende dialog med vores tyrkiske kolleger, og der har været enighed om, at en større og mere synlig international tilstedeværelse under Istanbul Pride kan være med til at gøre en positiv forskel. Det er derfor, vi er her nu”, siger Lars Henriksen, forperson.

Forventer modstand

Hvorvidt paraden officielt får lov at blive afholdt fra myndighedernes side er endnu usikkert, eftersom et forbud kan blive udstedt i sidste øjeblik. Det var tilfældet i 2016. Tidligere på ugen har et ultranationalistisk ungdomsparti med tilknytning til højrefløjspartiet BBP truet med at ville sætte en stopper for paraden:

“Selv hvis staten skulle tillade det her, så vil vi under ingen omstændigheder gøre det. Vi vil ikke lade dem marchere. Hvor end de går hen, følger vi efter. Vi vil lukke gaden, så de ikke kan komme ind, og om nødvendigt kan vi mønstre 200.000 mennesker”, sagde Kürşat Mican fra ungdomspartiets Istanbul-afdeling i en officiel pressemeddelelse. Mican har også på tv opfordret alle tyrkere til at komme på gaden og hjælpe med at stoppe paraden.

Frank Jensen: Beskyt paraden!

Københavns overborgmester Frank Jensen har i den forløbne uge fremsendt et brev til Istanbuls guvernør, hvori han understreger vigtigheden af pride og opfordrer guvernøren til at foretage de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

“Det er mit oprigtige håb at Istanbul Pride Parade og den enorme symbolværdi den har som den største pride-parade i den muslimske del af verden vil blive gennemført i 2017 til gavn for alle Istanbuls indbyggere og som et tegn på byens vilje til at sikre ligestilling og menneskerettigheder for LGBT-personer”, skriver Frank Jensen, og fortsætter:

“Jeg vil benytte lejligheden til at appellere til dig som guvernør af Istanbul om at gøre paraden mulig ved at sørge for de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Dette vil sende et stærkt signal om Istanbul som en by der beskytter og promoverer ytringsfriheden for alle minoritetsgrupper”.

Solidaritet er vigtigt

Selv om udsigten til uroligheder under Istanbul Pride Parade på søndag langt fra er noget at se frem til, så er Copenhagen Pride alligevel glade og stolte over at være tilstede i år.

“Det er så vigtigt at huske på, at vi har et fælles ansvar som mennesker – på tværs af landegrænser og religioner – for at udvise solidaritet og tage del i hinandens kampe. Især når kampene handler om retten til at være sig selv og friheden til at elske”, siger Thomas K. Rasmussen, kommunikationschef hos Copenhagen Pride.

Du kan se et indslag fra Vice om Istanbul Pride herunder.

 

Læs også:  Dansker anholdt ved Istanbul Pride

Se også: Bestyrelsesmedlem i Copenhagen Pride anholdt i Istanbul