Dansker anholdt ved Istanbul Pride

Annemette Vedel Augusten for et par dage siden i Istanbul.
Foto: Thomas K. Rasmussen / Copenhagen Pride

Istanbul Pride forsøges afviklet kl. 16.00 dansk tid. Paraden er bevet forbudt af byens guvernør, men arrangørerne trodser forbuddet. Copenhagen Pride og tyske og hollandske LGBT-aktivister er i Istanbul for at støtte op om Istanbul Pride. Out & About dækker live søndag aften fra de kilder vi har i Istanbul.

20.57
Istanbul Pride præciserer antallet af anholdte til 41, hvor af 23 endnu er i politiets varetægt. Pridens advokater arbejder på at få dem løsladt hurtigt, og det forventes at ske. Om der er andre anholdte ud over disse, som de ikke har kendskab til vides ikke. Vi har ikke yderligere oplysninger om Annemette Vedel Augusten.

20.26
Udenrigsministeriet har nu fået melding om, at en dansk statsborger er blevet tilbageholdt i Tyrkiet i forbindelse med Istanbul Pride. Det oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice til Ritzau.

“Ministeriet undersøger sammen med ambassaden sagen nærmere, hedder det videre. “Hvis oplysningerne bekræftes, vil vedkommende blive tilbudt sædvanlig konsulærbistand. Vi kan ikke pt. bidrage med yderligere oplysninger.” Det skriver TV2.

20.13
Udover sit bestyrelsesarbejde i Copenhagen Pride er Annemette en skattet og humørfyldt bartender på musicalbaren My Fair Ladies i Mikkel Bryggers Gade. Derudover er hun involveret i teater og det københavnske dragmiljø med karakteren Bjarno, som hun blandt andet har optrådt som under Copenhagen Prides Drag Night sidste år og ved Draghouses shows i Vega.

Annemette Vedel Augustesen ses her sammen med Copenhagen prides kommunikationshef Thomas K. Rasmussen i Istanbul for et par dage siden.
Foto: Thomas K. Rasmussen / Copenhagen Pride

 

Annemette Vedel Augustesen ses her kort før sin anholdelse under oplæsning af en pressemeddelelse fra Istanbul Pride. Annemette ses yderst til højre i sort og med skuldertaske. Til venstre for hende ses Copenhagen Prides kommunikationschef Thomas K. Rasmussen.

19.57
Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) udtaler sig til BT:
“Det er problematisk, at hun er blevet anholdt. For under undtagelsestilstanden kan myndighederne tilbageholde hende i ti dage uden at give en grund.”
“Udenrigsminister Anders Samuelsen må træde til, for det er farligt at være fængslet i Tyrkiet lige nu,” siger Lars Aslan til BT.
BT fortæller også at Udenrigsministeriets Borgerservice endnu ikke har fået meddelelse om Annemettes anholdelse.

19.53
Thomas K. Rasmussen fortæller, at Annemette Vedel Augustesen tilbageholdes i en politibus. Politiet har taget hendes telefon, og derfor har man ikke været i kontakt med hende siden anholdelsen. Der arbejdes hårdt på at få hende frigivet.

19.39
Flere af de anholdte advokater meldes frigivet igen.

19.17
Annemette Vedel Augustesen lod sig medvilje tilbageholde, og det har bragt internationalt fokus på politiets brutale fremfærd under Istanbul Pride. Thomas K. Rasmussen fra Copenhagen Pride fortæller fra Istanbul:

“Politiet kom i en stor gruppe ned ad vejen og vi var en gruppe på ca. 300 mennesker som stod forneden. Da politiet kastede tåregas spredtes gruppen og løb – men Annemette blev stående og lod sig tilbageholde. Det har vist sig at være et fantastisk “offer” for sagen, fordi alle medier lige nu fokuserer på hvad der sker her, og på at internationale aktivister bliver tilbageholdt.”

På redaktionen kender vi Annemette som en stærk kvinde, som går helhjertet ind i kampen for ligeret og retfærdighed.

18.55
Status på anholdte er ifølge arrangørnerne 55 plus 5 advokater tilknyttet Istanbul Pride.

Lar Henriksen oplyser, at man via advokater arbejder på at få Annemette Vedel Augustsen frigivet hurtigst muligt. Om det er disse advokater der er tilbagholdt vides ikke.

18.48
Thomas K. Rasmussen fra Copenhagen Pride er sammen med Anne Mette Lorentzen, og hun har det godt. FEJLEN er opstået ved at arrangørerne i deres tweet skrev “Anne Mette” og ikke “Annemette”. Den anholdte er altså Annemette Vedel Augustesen fra Copenhagen Prides bestyrelse.

18.41
RETTELSE: Den anholdte danske aktivist er IKKE som nævnt Anne Mette Lorentzen, men Annemette Vedel Augustesen!

18.24
Lars Henriksen bekræfter i en film på Facebook anholdelsen af Anne Mette Lorentzen, som er aktiv i Copenhagen Prides bestyrelse. Han beskriver Anne Mette som en stærk kvinde der ved hvad hun skal gøre i denne situation. Derudover fortæller han, at de danske aktivister den seneste halvanden time er blevet jaget rundt af politiet, som bruger tåregas og knebler. Aktivisterne forsøger at holdes sig orienteret om politiets placeering via telefonerne.

18.18
Vi forsøger at finde ud af mere omkring Anne Mette Lorentzens anholdelse.

18.07

BREAKING: Den danske aktivist Anne Mette Lorentzen fra Copenhagen Pride og Female Ozygen er blevet anholdt i Istanbul. Eneste melding er, at hun er taget med af et civilt køretøj med logo. Hvilket logo/mærke er ikke oplyst.

17.54
Politiet er begyndt at bruge tåregas for at sprede deltagerne i paraden. Se billedet herunder.

17.45
Flere medlemmer har oplæst en pressemeddelelse fra Istanbul Pride på samme tid men forskellige steder i området. Det må være for at sikre størst mulig spredning af budskabet.

17.41
Arrangørerne har live streamet på Facebook. Man ser en ung kvinde oplæse en erklæring foran en gruppe unge mennesker med regnbueflag. Da de bevæger sig gennem gaderne under taktfaste råb ser man pludselig, at mængden begynder at løbe og spredes.

17.27
Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) er også i Istanbul. Han fortæller til Politiken:

“Der er kampvogne, pansrede mandskabsvogne, militærhelikoptere og betjente med automatvåben. Vi står på Taksim-pladsen, som er Istanbuls udgave af Rådhuspladsen. På alle sidegader er der spærret af, så man ikke kan komme væk”.
“Jeg synes alligevel, jeg har oplevet en del, men det er meget overvældende, dette her”, siger Lars Aslan fra Istanbul til Politiken.

17.12
Lars Henriksen er tilbage på Facebook med tre billeder, og fortæller at de stadig bevæger sig rundt i gaderne. Det er tydeligt, at politiet spærrer af, og forsøger at hindre folk i at samles til en egentlig parade.

17.05
Arrangøerne tweeter at tre anholdte er blevet løsladt igen. De var anholdt for at bære skilte. Tør man håbe på, at politiet forsøger at være tilbageholdende?

16.58
Der har ikke været nyt fra de danske aktivister i et stykke tid. De har lovet at passe godt på hinanden. Thomas Rasmussen fra Copenhagen Pride har tidligere i dag fortalt, at man har forberedt sig på forskellige situationer.

Lars Henriksen har tidligere lagt dette billede på Facebook, som viser poliets forberedelser med vandkanoner og armerede køretøjer.

Tyrkisk politi har kørt vandkanoer i stilling.
Foto: Lars Henriksen / Copenhagen Pride.

16.48
Arrangørerne tweeter at paraden er blevet forbudt, og man skal forsøge at holde sig i sikkerhed. Om der er tale om en gentagelse af det tidligere forbud eller en ny situation er uvist. Politiet bærer skjolde og har hjelme parat.

16.33
Der er heftig akrivitet på Twitter hvor arrangørerne løbende orienterer om situationen. I øjeblikket forhindrer politiet at paradedeltagerne får adgang til områdets store gader.

16.20
Lars Henriksen har lagt endnu en film op, og tilsyneladende er det “civile” tyrkere man ser i gaden. Der er ingen regnbueflag eller andre synlige markeringer.

16.10
De danske aktivister har bevæget sig ud i gaderne. Politiet meddeler at de vil arrestere folk. Foreløbig ser det ud til, at folk forholder sig roligt. Politiet er samlet i store grupper.

15.45
Politiet har arresteret en af arrangørgerne bag Istanbul Pride.

15.30
Lars Henriksen streamer live på Facebook,, og fortæller, at stemningen er spændt. De internationale aktivister er samlet på samme sted. Arrangørerne af priden forhandler med politiet om retten til at komme fmed en erklæring. Forhandlingerne er netop brudt sammen.

Søndag formiddag
Store polititstyrker samles på og omkring Taksim Pladsen, hvorfra paraden vil starte kl. 16 dansk tid.