Jailhouse CPH (2002)

Allan og Carsten i baren på Jailhouse Cph i 2003.
Foto: Jakob Hedegaard

Da Carsten Elfen og Allan Gyldenkærne i maj 2002 åbnede Jailhouse, havde de på mange måder flere odds imod sig.

Godt nok åbnede de i Studiestræde, hvor man også finder Masken og Cosy. Men i den modsatte ende og dermed med en placering i udkanten af homokvarteret.

Hertil kom, at de valgte at åbne i de samme lokaler, hvor Kelleren (en homovenlig restaurant/bar) uden den store succes havde haft til huse. Kelleren måtte lukke allerede efter få måneders drift.

Men Carsten og Allan følte, at de havde en god idé. Og den praktiske erfaring med at drive en restaurant havde Carstens bror og svigerinde, der også var medejere. Idéen var en restaurant og bar med simulation af et amerikansk fængsel, komplet med bartendere i politiuniform og som henvendte sig udelukkende til bøsser.

Al begyndelse er svær

Dørene til den helt nyrenoverede bar og restaurant blev slået op i maj 2002. På åbningsdagen stod 300-400 københavnske homoer på nakken af hinanden for at få gratis fadøl og besigtige byens nyeste homosted, der var indrettet med fængselsceller, og hvor personalet bar uniformer.

”Med navnet tænkte vi selv på Elvis og Jailhouse Rock. Men vi oplevede at mange ikke ville komme, fordi de havde fordomme over for navnet og indretningen. De troede, det skulle være en læderbar og frygtede at blive låst fast til baren med håndjern,” fortalte Allan i et interview i Out&About.

De havde diskuterede forskellige navne, og hvilket koncept de så kunne skabe på baggrund af dem. Og valget var så faldet på Jailhouse. Trods modstanden i starten så fortrød de ikke valget og holdt fast i både konceptet og navnet. Og i løbet af det første år lykkedes det da også at vende problemet til en fordel, fordi konceptet var så specielt.

Show på drengen

Mange fandt efterhånden ud af, at Jailhouse ikke drejede sig om at få smæk i den bare, men bare om at have det sjovt. Dette skyldes ikke mindst de mange weekender med events.

Denise på arbejde bag baren i Jailhouse.
Foto: Jakob Hedegaard

En stor del af æren for de succesfulde weekender skyldtes også Denise, der en tid arbejdede som bartender på Jailhouse. Denise var makeup-artist og stylist, hvilket betød, at hun kunne bidrage til at skabe rammerne for de forskellige events. Og samtidig var hun som skabt til at hjælpe med at fylde rammerne ud.

Carsten og Allan havde dog været lidt skeptiske over for at ansætte Denise, for de havde egentligt besluttet, at de ikke ville have kvinder bag baren. Men Denise havde noget særligt – hun var nemlig en ægte bøsse-diva, som faldt i bøsserne smag.

Et kulturchok

For Allan var det lidt af et kulturchok pludselig at åbne en bar og restaurant. Mens han lavede musical, var han vant til en arbejdsdag på fire timer. Og når tæppet gik ned, så havde han fri. Men for Carsten var det anderledes. Han var vant til lange arbejdstider.

Carsten var oprindeligt kontoruddannet, men allerede som 21-årig åbnede han sin egen tøjforretning, hvor han solgte mærker som Lene Sand, Inwear og Esprit. Her begyndte han også at lave en egen kollektion, og det endte med, at han måtte lukke tøjbutikken med en million i underskud. Dengang svor han aldrig mere at blive selvstændig, men sådan gik det altså ikke.

Efter Carsten kvittede tøjbranchen, tog han job som bartender på Men’s Bar for at finde ud af, om det var noget, han duede til.

Mens samarbejdet mellem de to brødre fungerer gnidningsfrit, så lagde Carsten og Allander dengang var kærester, ikke skjul på, at det kan være hårdt for forholdet at drive en bar og restaurant sammen.

Maskuline events

Jailhouse blev hurtigt kendt for sine events, hvor både udsmykning og kostumer altid var gennemført ned til mindste detalje.

I Jailhouses første leveår lavede de forskellige events ofte med udgangspunkt i populære musicals. Senere valgte de at satse på mere maskuline udtryk, og det gjorde ikke succesen mindre.

De maskuline weekender bød da også på en invasion af alt fra bjørne til fyre i arbejdstøj og uniformer. Det førte også til, at der mange gange var mere lir i luften end normalt.

Når de nye temaer blev så populære, skyldes det ikke mindst, at gæsterne var med på legen, og at mange derfor klædte sig på efter weekendens tema.

Men Carsten og Allan gjorde da også meget for at skabe de rette rammer for festerne. Da temaet var construction, havde Allan eksempelvis lånt et hav af skilte, vejbomme og lignende fra Københavns Vejvæsen.

Og det var ikke kun i baren, at stemningen var gennemført. I restauranten kunne gæsterne nyde en særlig menu, der selvfølgelig blev serveret af tjenere med den rette udklædning.

Selv om Jailhouse havde succes med de maskuline events, så holdt Carsten og Allan dog fast i nogle af klassikerne. Derfor kunne man fortsat fejre Halloween, fastelavn og Melodi Grand Prix på Jailhouse.
Foto: Privat

Forholdet mellem Allan og Carsten holdt ikke, og efter bruddet blev Jailhouse drevet videre af Carsten og hans bror Thomas. Thomas var manden bag og Carsten ansigtet udadtil. Jailhouse blev op gennem 00’erne ét af de mest populære mødesteder i homomiljøet i København, som både rummede en bar i stuetagen og restauranten på første sal.

Efter indførelsen af en ny rygelov i 2007 forsøgte Jailhouse at indføre totalt rygeforbud i både bar og restaurant. Men selv om der var mange ikke-rygere, som aldrig kom i byen, fordi de var trætte af røg, så var det dengang ikke nemt at fastholde et rygeforbud. Efter et stykke tid blev det derfor igen tilladt at ryge i baren på Jailhouse.

Det var vigtigt for Carsten og Thomas at vise, at de er en del af homo-miljøet. Det gjorde de blandt andet ved at deltage i Copenhagen Pride, være hovedsponsor for Pan Idræts rugbyhold og ved at være involveret i Filmfestivalen.

Selv om man er brødre, kan man godt arbejde sammen. Det var Carsten og Thomas det bedste bevis på.
Foto: Bjarne Henrik Lundis

Carsten stoppede på Jailhouse

I 2013 tog Carsten beslutningen om at stoppe på Jailhouse for at prøve noget nyt. Ikke fordi han var træt af Jailhouse, men fordi det havde været svært at få tid til mand og hjem og samtidig stå for driften af Jailhouse.

Carsten og hans mand, Diderik, havde længe talt om at lave noget andet og arbejde sammen. Egentlig havde de haft Bornholm i tankerne. Carstens mor havde et sommerhus på Bornholm, hvor de ofte var på ferie og havde derfor fået lidt indsigt i øen.

Det var en af stamgæsterne på Jailhouse, der fortalte dem om Børglum Kloster ved Løkken i Nordjylland og forslog, at de skulle tage derover og tale med ejerne, som manglede nogle til at starte en café op på stedet.

De havde en god dialog med ejerne, og få uger efter var de igen tilbage i Nordjylland. Denne gang for at skrive kontrakt og finde en bolig.

Det var dog lidt vemodigt for Carsten at skulle forlade Jailhouse, som havde været hans ’barn’ i over 10 år. Men han glædede sig også til de ny udfordringer og fandt det betryggende, at Jailhouse blev i familien. Carsten mor, Eva, havde nemlig overtaget Jailhouse året før, da hun kunne se, at Carsten var kørt træt.

Da Eva overtog Jailhouse, var det ikke planen, at Carsten skulle stoppe. Så det kom også helt bag på Eva. Men hun fik hurtigt kørt en af tjenerne, Pekka, i stilling til at være bestyrer af baren på Jailhouse. Selv vil hun tage sig af restauranten, som kort tid før var blevet genåbnet.

Farvel til priden

Jailhouse havde i mange år deltaget i Copenhagen Pride, men var efterhånden blevet skeptiske over for pridens udvikling.

De mente, at paraden var blevet overtaget af fagforeninger, politikere og store virksomheder. Og at det ikke længere handlede så meget om glæden ved at kunne gå ud som den, man var.

De savnede også mere fokus på de steder, hvor forholdene for LGBT’ere ikke er sådan frie som i Danmark. Derfor deltog Jailhouse i 2016 i paraden med fokus på lande, hvor der er dødsstraf for homoseksualitet. Og efter 2016 valgte de at stoppe deres deltagelse i paraden.

Bo fra Masken bliver ny ejer af Jailhouse

I 2018 skiftede Jailhouse igen ejer, da den nu 79-årige Eva Jensen underskrev en salgsaftale med Bo Sørensen, der i forvejen ejer Masken Bar og halvdelen af G*A*Y Copenhagen.

Niels Holm og Bo Sørensen omgivet af personale.
Foto: Privat

Bo sagde efter købet til Out & About: ”Jeg har altid været vild med konceptet bag Jailhouse, og da jeg fik muligheden for at købe den, så gav jeg det nogle seriøse overvejelser og havde blandt andet møder med Evas søn Thomas Jensen, som fremover bliver daglig leder af Jailhouse.”

Hele personalet fulgte med i handlen – også den hidtidige barbestyrer, Niels Holm, som havde ledet baren de seneste fem år. Eva havde ellers i et interview med Out & About tidligere på året udtalt, at hun gerne så ham overtage Jailhouse. Men sådan blev det dog ikke i denne omgang.

Den nye ejer af Jailhouse, Bo Sørensen, har aldrig lagt skjul på, at han har et stort hjerte for LGBT-barmiljøet. Det var da også en af årsagerne til købet af Jailhouse – at baren ikke skulle ende på andre hænder og derefter blive omdannet til et sted som alle andre.

Bo elsker konceptet på Jailhouse, så det har han ikke planer om at lavet om på.

Se også Jailhouse Cph’s hjemmeside.

Kilde: Out&About

Læs også: Jailhouse solgt