Hvilken nuværende bøssebar i København er ældst – det er der vist ikke helt styr på. For alt efter hvordan man gør det op, så får man forskellige resultater. For er det navnet, adressen eller hvornår baren officielt blev bøssebar der er gældende?
Can Can der lå på hjørnet af Mikkel Bryggers Gade og Lavendelstræde fejrede i 2012 dets 100 års jubilæum og det samme gjorde Centralhjørnet i 2017, så hvem er ældst?
Begge mente de var Københavns ældste bøssebar, men alt efter hvordan man regner det ud, så kan begge have ret eller måske har ingen af dem ret.
Hvis man ser på hvornår den første bevilling er tildelt på adressen, så er det Can Can der var ældst. Her blev den første bevilling tildelt adressen i 1912 og den første bevilling fik Centralhjørnets adresse først tildelt i 1917.
Ser man på hvornår baren fik sit nuværende navn, så er det Centralhjørnet der er ældst (1920), men hvis man bruger den beregning, så er der et men. For så er der først i 2020 at Centralhjørnet kan fejre sit 100 års jubilæum.
Ser man i stedet på hvornår stederne officielt blev bøssebar, så er Centralhjørnet og det tidligere Can Can nok lige gamle. Men så er det først engang i 2050’erne der kan holdes 100 års jubilæum, men så opstår der også et men, for så kommer både Cosy Bar, Masken Bar, Mens Bar tidligere Mandalay og Cafe Intime med i feltet om at være Københavns ældste bøssebar.
Så det er ikke kun fru Fernando Møghe der ikke husker sin præcise alder, eller omgås den lemfældigt, men hvad betyder det – det er da altid godt med en ekstra fest!
Er du forvirret…
Herunder kan du læse lidt om de seks ældste bøssebarer – der med undtagelse af Can Can stadig eksisterer – en af dem dog under nyt navn.
For ikke at tage stilling til hvem der er ældst, har vi placeret dem i alfabetisk rækkefølge, så kan du selv vurdere, hvem du mener kan bryste sig af at være København ældste bøssebar.
Can Can
Frem til 1973 lå Bycafeen på hjørnet af Mikkel Bryggers Gade og Lavendelstræde. Da Bent Hasebart overtog den i 1973 fik den navnet Why Not og senere blev Can Can tilføjet, sandsynligvis i 1977, da det oprindelige Can Can i Larsbjørnstræde brændte. I 1993 skiftede den så navn til kun at hedde Can Can og det hed den frem til 2013, hvorefter den i en kort periode hed Never Mind Café og natklub (også kaldet Mini Mind). Så kom der en burgerbar på adressen, der også kun holdt i en kort periode og i 2016 skiftede den så navn til My Fair Ladies, som lukkede i december 2019. Hvornår Bycafeen blev kendt i det homoseksuelle miljø i København som bøssevenligt værtshus, er lidt vanskeligt at fastslå med sikkerhed. Det bedste bud er en gang i 1950’erne.
Centralhjørnet
Centralhjørnet, Kattesundet 18, har siden det fik sit navn i 1920 haft flere ejere, den første bevilling på adressen fik Martin Sørensen Bjerre i 1917 og først da Emil Thomsen overtog værtshuset i 1920 fik det sit nuværende navn Centralhjørnet. Men det var først i 1955 da Frits Mortensen overtog Centralhjørnet at det bliver offentligt kendt som bøssebar.
Cosy Bar
Cosy Bar, Studiestræde 24. Stedet blev indrettet som restauration helt tilbage i 1941 under navnet Dannebrog, men skiftede i 1948 navn til Cosy Bar. Frem til ca. 1951 var der nøgendanserinde på Cosy, så det er nok først herefter den blev til bøssebar. Foto: Mark Hildebrandt
Cafe Intime
Cafe Intime, Allégade 25, Frederiksberg. Den første bevilling blev givet i 1922, hvor beværtningen blev lovliggjort. Den første bevillingshaver gav stedet navnet L.P. Larsens Vinstue, navnet blev bibeholdt indtil den næste ejer, formodentlig engang mellem 1927 og 1930, gav det navnet Intime og senere blev Café tilføjet, så den fik det navn den stadig har, nemlig Café Intime. På grund af den bohemeagtige indretning, de tidligere privatlivssikrede båse – hvor kun bartenderen kunne følge med hvad gæsterne foretog sig og ikke mindst det underjordiske offentlige toilet der lå lige uden for caféen, så blev det nok kendt som et af de første steder, hvor man kunne komme som homoseksuel.
Masken Bar
Masken Bar, Studiestræde 33 er også blandt de ældste bøssebarer i København. Allerede fra 1940 har der været restaurant i den høje stue under forskellige navne og fra 1. december 1943 hed den Igels Bar. I 1963 skiftede den så navn til Masken Bar, og bortset fra i en kort periode i sidste halvdel af 1980’erne, hvor den først hed Radio Club Bar og derefter Hollywood, har den heddet Masken Bar. Masken Bar var i 1960’erne og 1970’erne hovedsageligt besøgt af bøsser og trækkerdrenge, men det er her også lidt vanskeligt at fastslå hvornår den officielt blev bøssebar. Men det fremgår af lokalhistorier.dk, at Igels Bar i slutning af 2. verdenskrig, skulle have være tilholdssted for en del lesbiske.
Mens Bar tidligere Mandalay
Mens Bar tidligere Mandalay, Teglgårdsstræde 3, København. Mandalay åbnede i 1944 som en almindelig restaurant med hyggepianist. De homoseksuelle begyndte at komme på Mandalay omkring 1948, på adresse findes i dag Men´s Bar. Mandalay i folkemunde blev kaldt ‘Mandelir’, blev hurtigt et populært sted, der tiltrak sig en broget skare af både marinesoldater, bøsser, trækkerdrenge og heteroseksuelle.
NB: Der har været lidt afvigelser i de tilgængelige informationer vi har fundet frem til om de seks steder, både hvad angår årstal og navn. Så hvis du ligger inde med dokumentationer der afviger fra det her oplyste, så hører vi gerne fra dig.
Kilder: Pisserenden.com, lokalhistorier.dk, Out & About og Kaj Erik Nielsen/Zaurits Bureau