SAMFUND

Mød Niklas fra Den Store Bagedyst – Fra ensomhed til givende fællesskaber

Klar, parat, bag. Smilet er stort hos Niklas Søndermølle Frandsen, der er med i dette års Den Store Bagedyst på DR.                          Foto: DR / Carsten Mol.

En stor følelse af at føle sig udenfor og ensomhed er vendt til en tro på sig selv, og en hverdag fyldt med fællesskaber hos Niklas Søndermølle Frandsen. Han er for tiden med til at samle danskerne om kager i alle former som en af Den store bagedysts helt store smil.

Hver uge samler DR programmet Den store bagedyst over en million seere. Mange familier og vennegrupper samles, og hygger sig med det populære program.

En af deltagerne i denne trettende sæson er Niklas Søndermølle Frandsen fra Odense. Han er arkitekt, og udover at bage, bruges fritiden blandt andet som en aktiv del af det lokale LGBT+ miljø.

Niklas Søndermølle Frandsen. Den store bagedyst – sæson 13. Foto: DR / Carsten Mol.

Det rigtige tidspunkt at melde sig

”Jeg meldte mig til bagedysten, fordi det føltes som det rigtige tidspunkt. Jeg har i mange år skullet høre på familie og venner, der hver gang vi så hinanden, lige skulle spørge og opfordre med ordene: ”ska du ikke snart være med i bagedysten”. Jeg har aldrig rigtig kunne komme med et klart svar, andet end bare ’tjah, det ved jeg sku ikke rigtig’ . Jeg var usikker. Jeg tænkte, at de ikke ville vælge mig, hvis jeg prøvede. Men så sad jeg alligevel en aften alene og tænkte, at nu prøver jeg sgu og tager det som en sjov oplevelse. Altså hvis DR overhovedet ville have mig med til casting. Jeg følte mig også selv klar til og springe ud i det” fortæller Niklas Søndermølle Frandsen.

Og valgte ham, det gjorde de. Og det er en stor passion der er i ham, for bagning har altid været en stor del af hans liv.

”Min interesse for bagning ligger i min opvækst. Jeg har lige fra, da jeg var lille bagt julesmåkager sammen med min mormor. Den stod altid på min ynglings – nemlig vaniljekranse. Ellers har jeg altid syntes, det var sjovt og være med, når min mor samlede lagkage til diverse familie fødselsdage, og, hvor jeg også fik lov til at være lidt med”.

Vild med Mette Blomsterberg

Det var en af bagedystens helt store helte, der for alvor gjorde, at han fik øjnene op for bageriet. Nemlig en af programmets oprindelige dommere.

”På et tidspunkt begynder konditor Mette Blomsterberg at dukke op med hendes programmer “Det søde liv” og det faldt jeg ret hurtigt for. Gennem hendes opskrifter begyndte jeg selv at hoppe ud i nogle lidt mere udfordrende ting. Med mig er det sådan, at jeg lærer bedst ved at give mig selv store udfordringer. Og Bagedysten har lige fra starten været en ting, vi har fulgt med i hjemme i min familie. Ja, så har jeg bare fortsat min bagning igennem årene. Fundet frem til de ting, jeg virkelig elsker ved bagning og kagelavning. Elsker rigtig meget leg med forskellige smage, pyntning og ikke mindst chokolade”.

I hverdagen laves der rigtig meget kage. Det er sjovt at have noget anderledes med til kollegaerne, vennerne og familien. Uanset om det så er en helt almindelig onsdag, hvor han bare har fået en ny idé, han skal afprøve eller om det er fødselsdage eller sågar bryllupper.

En stor bagefamilie

Det har været overvældende at være med i Den store bagedyst. Men også en rigtig god og sjov oplevelse. En ting er alt det man ser på tv, noget andet er alt det bagved. For det er et stort apparat, der er sat i værk, for at skabe det elskede program. Og det kom lidt bag på Niklas.

”Noget af det, der kom allermest bag på mig var, at alt det med at lave tv, hvor stor en maskine det er og har været. Der er så mange ting, der foregår bag kameraerne som man aldrig ser på tv. Også hvordan det fungerer backstage. Det er en hel bagefamilie man bliver en del af. Der er krammere fra redaktionen, når vi møder ind på sættet tidligt om morgenen, og os ti deltagere blev på utrolig kort tid ret tætte. Det var og er virkelig fedt!”, fortæller Niklas.

Sagde klik fra første dag

Han havde ikke regnet med, at han ville klikke så godt og hurtigt sammen med mennesker, han slet ikke kendte. Men allerede fra første casting snakkede man bare super godt sammen med så mange forskellige mennesker. Alene på baggrund af have bagning til fælles. På trods af den fælles interesse, var der alligevel spænding på, da han skulle møde de andre deltagere. Men det sagde klik fra første dag. Skønt de er ti vidt forskellige personer. De blev et fællesskab, der bare blev tættere og tættere igennem processen.

”Det er de færreste mennesker, der har været igennem det vi har, og det er VANVITTIGT hårdt, meget hårdere end man forestiller sig. Så vi bliver virkelig rusket sammen. Og det er rart man har nogen at kunne læne sig op ad, når det bliver svært både mentalt og fysisk”.

Skål for sammenhold. Dette års deltagere på fællestur på pubben. Privatfoto.

Lange og intense optagelsesdage

Men hvordan forløber en typisk optagedag? Det dykker vi nu ned i. Det kører over to og en halv dag pr. afsnit. Fortæller han og fortsætter:

”Vi ankommer til teltet ved Clausholm Slot tirsdag eftermiddag, tidligt aften med alt vores udstyr og ingredienser. Det hele pakkes ud i hver vores tildelte køkken. Derefter kører vi til det motel, vi er indkvarteret på, kort derfra. Får os lidt aftensmad og så er det ellers i seng på hver vores værelse. Lange dage er i vente”.

Dagen efter møder de så ind på sættet kl. 6:50. Starter med morgenmad og så en tur forbi sminken. Omkring kl. otte går de i sync. Det vil sige de små interviews man ser med dem individuelt på tv optages her. Selv optagelserne med bagning begynder ved ni tiden. Når først del er færdig kommer kagerne på køl, imens der bliver ryddet op. Så er der frokost for deltagerne. Af og til er de dog nede og hjælpe kamerafolkene med at flytte deres kager over på et roterende bord, så de kan lave nærbilleder af de lækre kager.

Bedømmelse af kagerne

Efter det gælder det optagelserne med bedømmelserne, hvor dommerne kommer rundt til de enkeltes borde og smager på kreationerne.

”Inden næste udfordring, bæres de første kager op i vores pauselokaler, hvor alle kan få lov at smage. Imens bliver teltet gjort klart til den hemmelige udfordring, hvor vi selvfølgelig ikke må være til stede. Optagelserne bliver her sat i gang udenfor teltet, så de får os deltageres reaktioner, når vi træder ind i teltet, hvor der typisk står et eller andet i midten af rummet. Så kører vi den hemmelige udfordring igennem, aflevere og så bliver køkkenerne gjort rent igen. Herefter er der bedømmelse”

Enkelte skal efter udfordringen igennem lidt sync. optagelser inden, der igen er mulighed for smage på kage. Så er der dømt aftensmad og motellet rammes efter en lang og intens dag.

Dagen efter, om torsdagen, starter det hele forfra igen fra kl. 6:50, sync kl. otte – så bagning af mesterværket.

”Bedømmelserne tager ret lang tid, gerne mindst en time for hver udfordring. Så torsdag er vi også først færdig sidst på eftermiddagen eller start aften. Så pakker vi vores køkkener sammen og kører hjem. Og så går det løs på samme måde ugen efter. Ankomst tirsdag eftermiddag, køre på onsdag og torsdag så hjem og forfra igen. Så længe man er heldig at få lov til at være med ”.

Ensomhed i kageform

Et af de øjeblikke, der står frem som et stærkt moment i denne sæson, er da de i fjerde program skal lave en kage, der repræsenterer en frygt deltagerne har. Her vælger Niklas at dedikere sin kage til ensomhed. En ting han frygter, fordi han selv har oplevet det på nærmeste hold.

”Jeg vælger og gå med en ensomhedskage som min værste frygt. Lidt en anden vej at gå end de andre. Men grunden til det var, at jeg følte jeg gerne ville gå med noget mere personligt. Jeg landede på følelsen af ensomhed, og det med ikke at passe ind. En følelse jeg har gået meget med i min opvækst, hvor jeg altid har følt mig meget anderledes end mine jævnaldrende. Det tror jeg generelt mange LGBT + personer kan nikke genkendende til. Jeg var altid meget kreativ og hadede at spille fodbold. Så der var ikke rigtig et sted for mig følte jeg.  Jeg prøvede egentligt at presse mig selv ned i de kasser samfundet havde stillet op for mig og tænkte at det nok gik over: Men det blev det jo kun værre af”, fortæller Niklas ærligt.

Rart at stå åbent frem

Det er en tydelig rørt Niklas, der fortæller om det nu, men også i programmet. Sårbar og  ærlig. Kagen og ikke mindst temaet bliver taget vel imod af dommerne, der anerkender det vigtige budskab og den personlige vinkel. Og det har været rart at stå åbnet frem med det og han håber at hans åbenhed kan hjælpe andre.

“Jeg ville ønske, der havde været nogen, jeg ku se op til, da jeg stod i den situation. En der kunne åbne op for tabuet og komme med et godt råd. Så med min kage håber jeg på at kunne være den person for nogen, som står, hvor jeg stod. Det har fyldt alt for meget i min opvækst og tæret for meget på mig som person. Det at føle mig ensom. Jeg har taklet det helt forkert og bare valgt at holde det for mig selv, og det bliver det jo kun værre af. Jeg har det godt med at åbne op om det, for det kan være med til at hjælpe andre og det er med til at sætte et fokus på et enormt vigtigt emne”, uddyber Niklas.

I program fire var temaet Gys og Gru. Niklas Søndermølle Frandsen valgte som mesterværk at lave en ensomhedskage, som symbol for frygten for at være alene og udenfor. Foto: DR / Fremmed Gab.

Fællesskab i det der gør en glad

Ensomheden fylder ikke for alvor mere hos Niklas. Blandt andet fordi, han har fundet en vej til fællesskaber. Hans interesser og hobbyer har hjulpet ham med at finde steder, hvor han kan være sig selv og opleve sammenhold.

“Jeg har fundet fællesskab igennem og ved følge de ting jeg kan lide at lave og har interesse for. For mit vedkommende er det igennem mine hobbyer som for eksempel Cosplay. Det er sket igennem studiet, flytningen til en større by, væk fra lille Brovst til Odense, og det at komme ud i verdenen. Det at finde ud af, at der er mange forskellige mennesker og grupper derude. Også nogle som kan rumme mig. Kreative mennesker med samme interesser. Jeg ved godt, at jeg ikke kan være venner med alle, men jeg har fundet frem til, hvem jeg er, jeg kan være mig og så er resten bare nemmere. Jeg har fundet mennesker, jeg har det utroligt godt med. Så bare vær dig selv og find fællesskaber igennem de ting, der gør dig glad. De er der, bare hold fast”, lyder opfordringen fra Niklas.

Pride giver frihed

Sidste år fyldte den odenseanske LGBT+ bar Lambda 30 år. Det er et samlingspunkt, ikke kun for gå-i-byen-hygge, men også for foreninger og diverse mangfoldige grupperinger. Et aktivt sted, hvor fællesskabet blomstrer på kryds og tværs. Niklas er frivillig som bartender på stedet, samt sidder i bestyrelsen. Det er er sted der betyder meget for ham:

”Det er et vildt fedt sted, hvor der også er plads til alle. Et sted jeg har mødt nogle af mine ynglings mennesker. Jeg syntes virkelig det er sjovt at være en del af at få det hele til og løbe rundt. At stå bag baren og shake drinks, samt at være med til forskellige arrangementer og møde en masse spændende mennesker.”

Regnbuemiljøet giver styrke

Et af de helt store events i byen er den årlige Odense Pride, hvor han naturligvis deltager. For den og regnbuemiljøet giver ham styrke:

”For mig betyder Pride og LGBT+ miljøet frihed. Det er et miljø, hvor jeg kan være fuldt ud mig selv. Her kan jeg også være med til at sætte fokus på, at der stadig ikke er lige rettigheder for alle i vores samfund. Det er et miljø af mennesker, der efter min mening er de frieste mennesker i verden. På trods af at de er en befolkningsgruppe, der på daglig basis bliver diskrimineret på så mange fronter. Det hører slet ikke nogen steder hjemme i 2024. Så længe, der bliver ved med at være uligheder i vores eget samfund og andre steder i verden, så er der behov for Pride! Det er så få dage om året, hvor vores miljø kan få lov at skeje frit ud. Være præcis dem vi er! Jeg gør meget gerne mit for at kunne hjælpe med sætte fokus på problemerne og kæmpe i front . Jeg hviler så meget i mig selv, at jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad andre siger imod det. For det viser bare, der er endnu mere grund til at gøre det!”

Med andre ord, for ham er en ting gældende.  Nemlig at vi skal stå sammen og skabe forandring. Skabe positivitet.

Niklas Søndermølle Frandsen i regnbuens farver og partneren Thor Rosenlyst Gudmundsson, klar til Pride. Privatfoto.

Grib dagen – smil smitter

Positiv det må man sige at han er. Der er fart på i bagedysten, og alt sker i et heftigt tempo. Det kan gå galt og alt er en balancegang. Ser du med har du nok opdaget, at Niklas tager det hele med et smil. Positivismen lyser ud af ham. I hans farverige tøj, smarte bling bling smykker, lyser hans smil og latter op. Og det er han meget bevidst om. Men hvor finder han sin store energi fra?

”Jeg tror bare, at jeg har fundet frem til, at man kommer længst med positivitet i ens liv. Der sker så mange forfærdelige ting rundt om i verden, og der er jo nærmest kun krig, død og ødelæggelse, så snart man tænder for nyhederne. Jeg omgiver mig selv med de ting og mennesker jeg holder allermest af. Det er dem, jeg får energi fra. Der er rigtig mange mennesker, der har det værre end mig. Så i bund og grund har jeg ikke noget og klage over”.

Ikke alt er lutter lagkage

Men er det ikke svært at holde energien oppe, alt er jo ikke lutter lagkage?

”Det er klart, jeg ikke er ét stort smil konstant. Men jeg griber dagene som de kommer, og tager det hele et skridt ad gangen. Tænker faktisk ikke alt for langt ud i fremtiden. Jeg lever i nuet for det er det, der fungerer bedst for mig. Nu har jeg endelig fundet ud af, hvem Niklas er, og, hvor jeg høre til i samfundet. Min helt egen, ikke firkantede kasse, jeg selv har tegnet og bygget. Noget som jeg er super stolt over. Derfor tror jeg også, jeg har så nemt til smil og positivitet. Det smitter i stedet for at gå og surmule.”

Vi er allerede over halvvejs i årets sæson, så derfor er vinderen heller ikke afsløret endnu. Niklas har lagt godt fra land og udråbes af mange som en af favoritterne. Vi drister os derfor at spørge ham, hvor står trofæet henne?

”Ha ha. Jaaaah det er jo lige det. Det må folk jo finde ud af når bagedyst-sæsonen er ovre. I må følge med. Jeg røber intet. Men indtil videre har jeg i hvert fald to rigtig flotte mesterbagerforklæder, der hænger herhjemme”, smiler han og giver et blink med øjet.

Stor koncentration i teltet. Her er det program to, hvor der skulle bages med frugt og bær. Foto: DR / Carsten Mol.