KULTUR

Odense nytænker Pridekonceptet – parade på vej

En mangfoldighedsparade er på vej i Odense. Her spredes der kærlighed ved Copenhagen Pride i 2010.
Foto: Brian Kjær Capkan

Odense Pride lyder som en drøm for mange, men i Odense nytænker man konceptet med opbakning fra byens borgmester. Men en form for parade eller anden markering vil man have, og en foreløbig dato er sat.

Der sker meget i Odense i disse år, og de mange initiativer er ved at forandre Odense fra en stor dansk by til en dansk storby.

De mange initiativer gør sig også gældende på LGBTQ-fronten. Lambda har gennem flere år skabt rammerne for socialt samvær med bar, fester og aktiviteter. På Syddansk Universitet har Spectrum gang i masser af aktiviteter, og Odense Gay Guide arbejder med at give et overblik over det hele.

Hvorfor findes der ikke en Odense Pride?

Hos Lambda er man mange gange blevet spurgt, om det ikke er på tide, at Odense får en pride med tilhørende parade gennem byen. Men indtil nu har holdningen været, at man støtter op om paraderne i København, Aarhus og Aalborg, og deltager der. På den baggrund har man ikke kastet sig ud den store opgave, det er at arrangere sin egen parade.

Men nu sker der noget, og næstforperson og talsperson hos Lambda Sarah Baagøe Petersen fortæller til Out & About, at man har taget det første skridt:

”Der sker så mange gode ting i Odense på kryds og tværs af kulturer og fællesskaber, at tiden måske er ved at være moden til en fælles markering. Vi vil gerne være med til at synliggøre denne diversitet, og sætte fokus på mangfoldigheden. Så nu begynder vi arbejdet, og ser hvor vi ender. Der er ikke noget der ligger fast endnu, men vi er i dialog med borgmester Peter Rahbæk Juul (A), og han er meget positiv”, fortæller Sarah Baagøe Petersen.

Hun fortæller også, at det tværkulturelle arbejde i Odense indebærer møder på kryds og tværs, og at man stille og roligt lærer hinanden at kende.

En foreløbig dato er sat

”Lige nu arbejder vi hen mod en Mangfoldighedsparade tirsdag den 16. maj. Men alt kan ske, og der er ikke meget der ligger fast endnu. Det er vigtigt for os, at vi finder vores egen måde at gøre det på, ligesom man har gjort det i Aarhus og Aalborg. De to prides der har fundet deres egen identitet, og det tror jeg er vigtigt”, siger Sarah Baagøe Petersen og tilføjer, at en mangfoldighedsparade gerne skal favne alle etniciteter, kulturer og seksualiteter.

Stor opgave forude

At arrangere en parade er en stor opgave, og med kun to en halv måned til den 16. maj har man travlt. Derfor har Lambda har indkaldt til et inspirationsmøde den 21. marts i erkendelse af, at man har brug for opbakning og deltagelse fra mange af byens aktører og nationale interessenter. Alle er velkomne med input og ideer.

Læs mere om inspirationsmødet her.