SAMFUND

Ingen nye hiv-smittede i København i 2030

AIDS-Fondets direktør Lars Christian Østergreen  underskrev sammen med Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling Fast-Track Cities netværket. Dermed er København helt i front i kampen mod hiv og aids.                                                                                       Foto: Aids-Fondet

 

København indtræder i det ambitiøse netværk Fast -Track- Cities. Dermed forpligter den danske hovedstad som den første by i Skandinavien på en indsats, der i 2030 skal munde ud i, at der ikke kan registreres nye tilfælde af hiv i byen.

 

Direktør i AIDS-Fondet, Lars Christian Østergreen og sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF) satte fredag den 4. juni deres underskrift på Paris-erklæringen og dermed indtræder hovedstaden i det globale Fast-Track Cities- netværk.

 Som Fast-Track City forpligter København sig på en indsats for, at der i 2030 ikke skal være nogen nye tilfælde af hiv i byen. Derudover forpligter København sig på 95-95-95-målene, som betyder, at
– 95% af de københavnere , der lever med hiv, kender til deres hiv- status,
– 95% af de københavnere, som kender deres status, skal være i behandling,
– 95% af de københavnere, , der er i behandling skal have så lidt virus i blodet, at de ikke kan smitte andre.

Som Fast-Track City skal København også arbejde med at sikre nul diskrimination af hiv-smittede. Desuden skal København være åben for at vidensdele med andre byer og løbende indsamle data.

Helt fremme i kampen mod hiv og aids

Dermed er København helt fremme i kampen mod hiv og aids.

”Vi skal fortsat tage ansvar for at bekæmpe smitte og sikre de bedste sundhedstilbud til alle borgere, uanset køn, seksualitet og social status. Det er derfor, jeg nu har skrevet under på Fast-Track City-aftalen på vegne af København. Nu forpligter vi os på, at det i 2030 skal være helt slut med nye tilfælde af hiv-smitte i København. Det er ambitiøst, men jeg tror på, at vi kan nå det. Jeg er stolt over, at København som den første by i Skandinavien træder ind i netværket af 300 storbyer, der sammen bekæmper hiv og aids”, udtaler Sisse Marie Welling.

”Det er et vigtigt skridt, Københavns Kommune har taget i kampen mod hiv. Men også mod den stigma og forskelsbehandling, der følger med at leve med hiv. Vi glæder os til at sætte en stor sløjfe på Københavns deltagelse i Fast-Track Cities-netværket. Er glade for, at AIDS-Fondets mangeårige erfaring og Københavns Kommunes langvarige engagement samt at Checkpoint, vores tilbud til særligt udsatte grupper med risiko for hiv i København, kan spille en væsentlig rolle” siger direktøren i AIDS-Fondet, Lars Christian Østergreen.

Fast-Track Cities-netværket blev grundlagt i Paris d. første december 2014 på World AIDS Day. Her skrev 25 byer under på en deklaration, der binder byerne til en række mål for bekæmpelsen af hiv. Aftalen kaldes derfor Paris-deklarationen. I dag har over 300 byer tiltrådt aftalen med København som den eneste skandinaviske by.

 

Mere om AIDS-Fondet finder du her.

Læs også: Stor viden om hiv – alligevel har mange usikker sex