SAMFUND

Idrætten som omdrejningspunkt

Tommy Kristoffersen. Foto: Buz Burrell

Tommy Kristoffersen der er tidligere formand for Pan Idræt og i dag aktiv i klubbens løbeafdeling, Copenhagen Frontrunners, er en af de LGBT+ personer som Bjarne Henrik Lundis har interviewet i bogen ”Ret til Kærlighed”, om forholdene for LGBT+ personer før og efter indførelsen af det registrerede partnerskab.

Da den 51-årige Tommy Kristoffersen sprang ud som bøsse tilbage i 1990, var det en meget svær periode at gøre det i på grund af hiv og aids. Sygdommen var med til at skabe mange skræmmebilleder.

Desuden havde hverken idrætsverdenen eller for den sags skyld resten af samfundet endnu forholdt sig til personer med LGBT-baggrund.

For Tommy Kristoffersen var det også noget af en overvindelse at skulle springe ud som bøsse på Fyn, hvor han dengang boede.

”Jeg var meget aktiv i den lokale idrætsforening, en heldigvis gik det meget lettere, end jeg havde forventet. Men der var ikke noget homomiljø, der hvor jeg boede. Da jeg var meget interesseret i, hvad der foregik i det bøsse/lesbiske-miljø, begyndte jeg at abonnere på det gamle Pan Bladet,” husker Tommy Kristoffersen.

Det første han hørte, når det gælder bøsser og lesbiske og idræt, var den årlige weekend på Gerløv Idrætshøjskole, som LBL, Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, arrangerede. Her kunne bøsser og lesbiske i trygge rammer dyrke idræt med andre ligesindede.

”Jeg tænkte med det samme: Det skal jeg med på. Jeg deltog også flere gange på Gerløv Idrætshøjskole og havde nogle fantastiske weekends. Jeg oplevede, at der her var andre bøsser og lesbiske end mig, der havde lyst til at mødes med idrætten som omdrejningspunkt. Det var fantastisk og sjovt. Det var en weekend, hvor man på den ene side kunne springe ud og dyrke idræt sammen med andre bøsser og lesbiske. På den anden side var det også en weekend, hvor man kravlede ind i skabet, fordi det var en meget lukket verden. Det sociale samvær var det vigtigste, og det var tydeligt at mærke, at de fleste, der deltog, ikke i det daglige var åbne om deres seksualitet på arbejdspladsen eller over for familien. De var derfor taget på en homo-idrætsweekend, både fordi de selvfølgelig havde lyst til det, men også fordi de i deres hverdag ikke kunne finde et rum, hvor de kunne dyrke idræt med andre ligesindede.”

Ret til Kærlighed

Du kan læse hele historien om Tommy Kristoffersen i Bjarne Henrik Lundis nye bog ”Ret til kærlighed”, hvor en række LGBT+ personer i alderen 19 til 76 år fortæller om, hvordan de flere rettigheder og forbedrede vilkår har haft – og har – indflydelse på deres hverdag og arbejde.

Du kan også høre podcastet med Tommy Kristoffersens, som historien bygger på herunder.

https://youtu.be/WWeANIr6_-4

Skriv et svar