SAMFUND

Homoseksuelle med muslimsk baggrund mistrives

Det palæstinensiske flag bæres ved priden 2009.
Foto: Brian Kjær Capkan

Analysefirmaet Als Research kan inden længe offentliggøre en stor undersøgelse, der viser, at det ofte har voldsomme konsekvenser, når en homoseksuel, der er opvokset i en muslimsk familie, springer ud. Flere fraholder sig fra at gøre det eller vælger at leve et dobbeltliv.

 

Frygter vold og husarrest

Det kan få store psykiske konsekvenser, og selvmordstanker er ikke sjældne. – Mange frygter, at familien vil slå hånden af dem, hvis de åbner sig og fortæller om deres seksualitet. De frygter vold, husarrest, genopdragelsesrejser og nogle frygter endda æresdrab, siger Bjarke Følner, projektleder ved Als Research.

Det samme erfarer man i foreningen Sabaah, der siden 2006 har tilbudt rådgivning og fællesskab for homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede med anden etnisk baggrund. – De har gigantiske konflikter med familien og baglandet, fordi deres seksualitet og kærlighedsliv er uforeneligt med de rammer, de er født inden for. Derfor må mange gemme på en stor del af deres identitet. For nogle betyder det selvhad og selvfornægtelse og endnu sværere psykiske problemer, siger Fahad Saeed, der selv kommer fra en muslimsk familie og i dag lever som homoseksuel. Fahad Saeed sprang ud for flere år siden.

Tavse imamer

– Mine forældre reagerede med chok og vantro, og det ledte til en kæmpe konflikt, der gjorde, at vi ikke talte sammen i meget lang tid. I dag har vi et fint forhold, hvor mine forældre tolererer min seksualitet på den måde, at vi ikke taler om det.

Det er et stort problem, at imamerne ikke er meget for at sige noget om homoseksualitet. Det mener Saliha Marie Fetteh, der selv er muslim og ekstern lektor i Arabisk på Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet. – Imamerne tackler det enormt dårligt. De unge mennesker, der kontakter imamerne, bliver bedt om at undertrykke deres seksualitet eller får at vide, at det er en sygdom. Det er ikke hensigtsmæssigt.

Seksuelt umoralsk

Saliha Marie Fetteh tilføjer, at spørgsmålet ikke er om islam kan rumme homoseksualitet, men om muslimer kan rumme, at nogle er homoseksuelle. Selve koranen gør, ifølge Saliha Marie Fetteh, ikke det store nummer ud af homoseksualitet, men det bliver dog betragtet som seksuelt umoralsk på linje med utroskab.

Als Researchs undersøgelse af nydanske LGBT’ere forventes færdiggjort inden sommer, hvor Ministeriet for børn, ligestilling, integration og sociale forhold vil følge op på undersøgelsen med tiltag for at afhjælpe nydanske LGBT-personers mistrivsel.

Kilde: DR.dk