KULTUR

Her er de AXGIL-nominerede

Så glade var Patrick Bissø og Bo Sørensen, da de som ejere af G*A*Y Copenhagen modtog publikumsprisen i 2017.
Foto: Lone Israelsen

16 AXGIL Awards skal fordeles, og DIN stemme kan afgøre det hele. Se oversigten over alle nominerede her, og stem på dine favoritter nederst i artiklen.

Vinderne af priserne afsløres ved Danish Rainbow Awards – AXGIL i Crkusbygningen den 25. april.

Stemmeafgivningen her på siden vægter 50 procent, mens juryens stemmer vægter den anden halvdel.

 

De nominerede er:

Aktivistprisen:

Gesten Pride er nomineret for at holde en enestående fest og sende et klart nej tak til homofobi i Gesten.  På ganske kort tid fik Gesten stablet et stort arrangement på benene med støtte fra flere kende danske musikere.

Michael Flyngborg er nomineret for Rainbow Business Denmarks kondominitiativ. Her har Københavns LGBT-natteliv og -erhvervsliv finansieret gratis kondomer til LGBT-miljøet, og som primus motor for projektet og ejer af Homoware har Michael Flyngborg fået de indsamlede penge til at strække til 100.000 regnbuekondomer.

Tommy Petersen er nomineret som fortaler for at fjerne den statsligt støttede diskrimination fra præster i Folkekirken. Så længe staten understøtter Folkekirken, skal tjenestemænd ikke have lov til at diskriminere ved at sige nej til at vie homoseksuelle par.


Bar- og Clubprisen:

Alle LGBT-barer i Danmark er nomineret til denne pris. Derfor kan du stemme på netop den bar, som du synes har gjort det bedst i året, der gik.

Café Intime, Café Obelix, Centralhjørnet, G*A*Y Copenhagen, GBAR, Glamour Place, Jailhouse CPH, Jernbanecaféen, Kiss Kiss Bear Bar, Lambda, Masken Bar, Men’s Bar, Monastic, My Fair Ladies, Never Mind Bar, Oscar Bar Café, Toldbod Bodega, Vela Gay Club.

Cosy Bar har ikke ønsket at modtage nomineringen, og er derfor ikke på listen.


Detailprisen:

7-Eleven er nomineret for at sende penge tilbage til LGBT-miljøet gennem salget af regnbueprodukter i forbindelse med Copenhagen Pride og Aarhus Pride.

Illum er nomineret for deres vinduesudsmykning med den klare besked: ”Love. Peace. No Racism. No sexism. No Violence. No homophobia.”

Netto er nomineret for at sende klare signaler om at være en mangfoldig forretning. De viser rummelighed over for transkønnede, biseksuelle og homoseksuelle blandt deres personale.


Erhvervsprisen:

DSB er nomineret for deres mangfoldighedspolitik. I DSB er der plads til alle – også transkønnede,  biseksuelle og homoseksuelle. Dertil kommer, at DSB gennem de sidste mange år har deltaget i Copenhagen Pride.

Empatisk Arbejdsmarked er nomineret for kampen for ligestilling på arbejdsmarkedet. 40 procent af LGBT-ansatte oplever, at de ikke kan være sig selv på deres arbejdsplads. Fra Empatisk Arbejdsmarked laver Janne Juul undervisningsforløb for ledere i hele Denmark, og hun med tre film har hun skabt synlighed og debat om problematikken. Empatisk Arbejdsmarked er et projekt under LGBT Danmark.

Skadeservice NU er nomineret for deres støtte til LGBT-miljøet, heriblandt Kafe Knud, AIDS-Fondet, regnbuekondomerne og Danish Rainbow Awards – AXGIL.


Festprisen:

Draghouse er nomineret for festerne, som holdes på Vega flere gange om året med forskellige temaer. Selv om festerne foregår i København, er Draghouse med til at skabe en scene for drag-performere fra hele landet.

Lambda er nomineret for at skabe de bedste rammer for nogle af provinsens største LGBT-fester. Lambda integrerer og omfavner fetich-miljøet med Red Light District-fester, og når mainstream-miljøet oplever diversitet på den måde, er det med til at mindske tabuer og samle LGBT-miljøet endnu mere.

Throwback @ Jolene er nomineret for at skabe de bedste LGBT-fester i Kødbyen i København. Musikken er altid i top, med fantastiske DJ’s og et proppet dansegulv. Det er gay clubbing, når det er bedst.


Kulturprisen:

Bjørn Ignatius Øckenholt har som kunstner lavet tre kortfilm om tre helt almindelige – og måske alligevel ikke så almindelige – homoseksuelle mænd. Han hverken dramatiserer eller problematiserer deres homoseksualitet, men viser mennesker, der på godt og ondt har deres at slås med.

Leonora Christina Skov er nomineret for sin selvbiografiske roman, Den, der lever stille. Denne roman er en stærk fortælling om som lesbisk at være uønsket i sin familie, om at håbe på en forklaring og om at hige efter sin mors kærlighed helt frem til, hun dør af kræft.

Morten Kirkskov er nomineret for som skuespilchef at turde udfordre publikum. I året, der gik, har Skuespilhuset byttet om på roller og køn, men Det Kongelige Teater har også sat fokus på hiv og aids med forestillingen Tør aldrig tårer bort uden handsker.

Nicholas Nybro bruger sin stemme som designer til at sætte fokus på vigtige emner som flygtningekrisen, aldersdiskrimination og kropsidealer. Han har også ladet sig udnævne til ambassadør for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.


Medieprisen:

Kig forbi og Allan Føns og Claus Thalwitzer er nomineret for gennem deres TV-udsendelser at portrættere organisationer, virksomheder og privatpersoner i LGBT-miljøet.

Er du Sunshine på Radio24Syv er nomineret for bag den boblende hygge og komiske facade også at inkludere den brede befolkning i LGBT-kulturen.

Nepenthe Film har produceret tre korte film om LGBT på det danske arbejdsmarked. På få måneder er de blevet delt og set af flere millioner, og bag filmene er fire stærke LGBT-personer, Instruktør Trine Nadia, producent Janne Juul samt forfatterne Ida Maria Rydån og Flemming Klem.


Publikumsprisen/Foreningsprisen:

Kafe Knud er nomineret for deres mangeårige arbejde for hiv-positive og pårørende gennem frivilligt arbejde.

Kvindehuset har 40 års jubilæum i 2018 og er et samlingssted for lesbiske, der fester, dyrker politik og arrangerer ø-lejr. En stor del af lesbisk kultur og synlighed har udspring i Kvindehuset.

Sabaah er nomineret for at sætte fokus på ekskluderende og diskriminerende mekanismer i samfundet, herunder i både minoritetsmiljøer, majoritetsmiljøer og i LGBT-miljøerne selv.


Sportsprisen:

Kvindelandsholdet i fodbold har ingen berøringsangst over for lesbiske og er nomineret for deres uproblematiske tilgang til LGBT-miljøet.

Oliver ’oW’ Winther har flere gange som professionel gamer stået frem og fortalt om sin homoseksualitet. Dermed er han med til at gøre det lettere for andre at tale frit om deres seksualitet i gamer-miljøerne.

Spillerforeningen er nomineret for deres kampagne imod homofobi i dansk fodbold.


Årets Drag Queen:

Di Di Cancerella

Harley Queen

Megan Moore

Ricky Herskov, Centralhjørnet


Årets Hetero / Straight Ally:

Annemette Vedel Augustesen er nomineret for sit frivillige arbejde i Copenhagen Pride og sin modighed ved Istanbul Pride. Billederne af Annemettes modstand imod det tyrkiske politis undertrykkelse af Istanbul Pride gik verden over og vidner om en Straight Ally, som er villig til at gå i fængsel for vores sag.

Karen Elleman er nomineret som Danmarks første ligestillingsminister med et koordinerende ansvar for LGBTI-området og for at stå i spidsen for den første LGBTI-handlingsplan fra en dansk regering. Planen skal forebygge diskrimination og fremme lige muligheder, tryghed og trivsel for LGBTI-personer.

Mathias ’Zanka’ Jørgensen er nomineret for sin kamp imod homofobi i fodboldverdenen. Som landsholdsspiller har Zanka sat fokus på homofobien i fodboldverdenen, og han går selv foran som en god rollemodel.


Årets LGBT-person:

Abdel Aziz Mahmoud er en stemme og et håb om forandring for en masse unge LGBT-personer med minoritetsbaggrund. Abdel hjælper med at sætte ord på, hvordan det kan være at springe ud over for familie eller venner.

Jonas Haase er blevet chikaneret og har fået valgplakater afbrændt op til kommunalvalget. Men det har ikke afholdt ham fra at kæmpe for homoseksuelles rettigheder i provinsen, og han fik ved kommunalvalget stemmer nok til en plads i Aabenraa Byråd.

Moeisha Aden er nomineret, fordi hun er forbillede for både muslimske LGBT-personer og for transkønnede i LGBT-miljøet. Hun tør vise vejen frem, og hun beviser, at alt er muligt.


Årets Sang:

Warriors af Bryan Rice
LGBTQIA+ med Karina Willumsen
Gay Boy med Aura


Årets TV-serie:

RuPaul’s Drag Race
Modern Family
Herrens Veje


Øvrige priser:

Ved prisuddelingsfesten uddeles yderligere to priser: Æresprisen og Årets DJ. Der er ingen afstemning om disse priser, som afgøres af juryen ved Danish Rainbow Awards – AXGIL.