KULTUR

Ærø får regnbuefamilie-festival

Ærø indbyder regnbuefamilier fra hele Europa til festival på øen. Billedet er fra Copenhagen Pride Prade 2017.
Foto: Lone Israelsen

Det sydfynske Øhavs perle Ærø, inviterer hele Europas regnbuefamilier til ’Aeroe Rainbow Family Festival’.

Den driftige ø er kendt for sin historiske betydning for dansk søfart, og i nyere tid som en magnet på giftelystne par fra hele verden. I 2017 blev næsten 4600 par gift på øen, som har omkring 6200 indbyggere.

Øen har historisk set altid skuet mod horisonterne, og nu planlægger en driftig gruppe på fire frivillige et nyt stort tiltag. Aeroe Rainbow Family Festival henvender sig til regnbuefamilier over hele Europa, og efter planen skal festivalen være en årligt tilbagevendende begivenhed.
Idéen med festivalen, som i år finder sted fra 19. – 25. august 2018, er at skabe mulighed for, at regnbuefamilier kan holde en god familieferie i særdeles trygge rammer, og fejre deres familier præcis som de er.

Børnene i fokus

Festivalen opbygges, så den enkelte familie kan sammensætte et program, der passer til netop deres familie. Aktiviteterne henvender sig til alle aldersgrupper og hver dag er der ’hyggespots’ hvor man kan mødes med andre regnbuefamilier.

Og netop mødet med andre familier, der ligesom ens egen, ligger uden for den heteronormative kernefamilie, er et vigtigt tema for festivalen.

”Særligt for børnene, er det at kunne spejle sig i andre der ligner dem, en vigtig ting”, siger Lorraine Hayles, der er forperson og initiativtager til Aeroe Rainbow Family Festival til Out & About.

Også noget for de voksne

Selvom der er tale om en familiefestival, er der også tilbud der henvender sig kun til voksne. Om aftenen vil der være dedikerede ’hangouts’ på Ærøs hyggelige beværtninger.

”Flere regnbuefamilier er ikke bundet op omkring et romantisk parforhold. Så ofte vil den ene eller flere af de voksne i en familie, gerne gå i byen, mens en anden forældre har ’børnevagten’. Uden at nogen bliver sure af den grund”, siger Lorraine Hayles.

Af samme grund er der heller ikke et samlet overnatningssted for festivalen. Nogen familier bor måske ikke sammen til hverdag, og kan have forskellige ønsker til overnatningsform. Ærø byder på alt fra primitive teltpladser over campinghytter til feriehuse og hoteller.

Lokal opbakning

Der er bred lokal opbakning på ’Sydhavsøen’, og udover økonomisk støtte fra kommunen møder festivalen positiv interesse fra øens virksomheder.

”Vi møder en enorm velvilje fra hele øen. Mange er nysgerrige på hvad ’det der LGBTQ+’ egentlig betyder, men også meget nysgerrige på, hvordan de hver især kan være med til at sikre at deltagerne får en god oplevelse på Ærø. Så vi bruger også tid på at forklare, og det giver en masse gode snakke om bland andet køn og familiemønstre”, siger Lorraine Hayles.