SAMFUND

Havde brug for at tale med andre unge hiv-smittede

Anders Nielsen.
Foto: Bjarne Henrik Lundis

Den 29-årige Anders Nielsen er i disse dage ved at færdiggøre sit speciale på universitetet.

I 2018 eller 2019 – han husker ikke helt præcist – fik han stillet diagnosen hiv.

”Jeg var på arbejde og blev ringet op af en sygeplejerske fra Bispebjerg Hospital, som fortalte mig, at jeg havde hiv. Selv om jeg godt vidste, at man som velbehandlet kan leve et langt og godt liv, så fik jeg alligevel en dødsangst og brød fuldstændig sammen. Tanken om at jeg gik rundt med noget i kroppen, som potentielt kunne slå mig ihjel, hvis jeg ikke tog min medicin, skræmte mig meget,” fortæller Anders Nielsen til journalisten Bjarne Henrik Lundis i podcastserien Regnbueland.

Lukkede sig inde

Han følte, at han med denne hiv-status havde fået sat et mærkat på ryggen.

”Jeg følte, at alle kunne se, at jeg var hiv-smittet, og fik social angst. Jeg lod også være med at gå så meget ud, som jeg plejede. Men jeg var klar over, at jeg brug for at møde andre, der var i samme situation som mig – andre unge hiv-smittede,” husker Anders Nielsen.

Netværk af unge hiv-smittede

Han kontaktede først Hiv-Danmark, hvor han kom i kontakt med en anden hiv-smittet.

”Via hjælp fra AIDS-Fondet kom jeg også med i en gruppe af unge hiv-smittede. Det er et slags terapeutisk rum for mig,” forklarer Anders Nielsen.

Han er i dag åben om sin hiv-status og oplever, at han har fået vendt det til noget positivt.

”Jeg føler, at jeg er sund og rask, og at jeg ikke er syg. Jeg fortæller om at være hiv-smittet i podcast, har fortalt om mit liv i en bog sammen med andre unge hiv-smittede, og desuden var jeg med i forestillingen Arven på Det Kongelige Teater. Det giver mig en styrke at være åben og fortælle om at have hiv. Både pårørende og andre hiv-smittede kommer tit og siger tak til mig, fordi jeg sætter ord på, hvordan det er at have hiv. For mange har måske aldrig talt om det til andre, og mange er ikke åbne om, at de har hiv. Jeg fortæller ikke kun om at have hiv for min egen skyld. Jeg gør det ikke mindst på vegne af mine kammerater, som har hiv,” understreger Anders Nielsen.

 

Se også: Jeg vil gerne være en god rollemodel