Giver homofobien det røde kort

Den 23-årige Peter Mejlvang går sammen med de øvrige holdkammerater i Pan Fodbold til kamp mod homofobi i fodboldens verden.
Debatten om homofobi i fodboldens verden blev taget op igen efter, at tilskuere ved flere kampe i superligaen råbte og sang homofobiske ytringer efter flere spillere.
”Det er godt, vi har fået en stor debat om de homofobiske tilråb fra tilskuerne i nogle superligakampe. Man skal dog huske, at det kun er en lille gruppe af tilskuerne, der gør det,” fortæller Peter Mejlvang i en podcast i serien Ret til kærlighed, som er støttet af Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg.
”Debatten startede især, da Viktor Fischer fra FCK stod frem efter, at nogle tilskuerne fra OB sang nedladende homofobiske ord til ham. Efter kampen lavede han det statement, at han kyssede ned til dem. Han behøvede slet ikke at gøre noget og kunne bare have ignoreret det. Men han gik ind i debatten og mente ikke, at nogen spillere skulle kaldes bøsserøv eller andre homofobiske tilråb. Det synes jeg var stærkt og modigt gjort af ham. Han er en af de første heteroseksuelle spillere, der så direkte gik ud og forsvarede en anden minoritetsgruppe, nemlig os homoseksuelle.”
– Nogle har i offentligheden været fremme med, at de skam accepterer homoseksuelle, og at svans og bøsserøv kun er noget, som de råber på fodboldbanen, og at de ikke mener noget negativt med det. De råber også så mange andre skældsord. Hvad siger du til det?
”Nogle prøver at skyde debatten ned ved at sige, at det bare er hygge-homofobi. Men ord er med til at danne virkeligheden. Det vigtigste er ikke, hvad afsenderen måtte mene eller ikke mener. Det er, hvordan modtager tager det. Og hvis unge spillere, som jeg gjorde i sin tid, hører det, så tænker de måske også, at homoseksuelle er svage. Samtidig gør det, at unge homoseksuelle fodboldspillere måske ikke tør springe ud, og de holder som mig op med at spille,” fortæller Peter Mejlvang.
Podcasten kan ses her: