Hvad er LGBT
I slutningen af 1990’erne begyndte man at tale om LGBT i stedet for bøsser og lesbiske. Fokus skiftede fra seksualiteten – eller den seksuelle orientering, som det korrekt hedder – til det at have en anderledes kønsidentitet.
”Det, der er fælles for LGBT’ere, er, at de, på grund af den måde, de praktiserer deres køn, er udsatte og anderledes end den heteroseksuelle majoritet. ”Problemet” med bøsser er ikke, at de er tiltrukket af mænd, men at de er MÆND, der er tiltrukket af mænd. De praktiserer altså deres køn på en ”forkert” måde. Det samme gælder lesbiske, biseksuelle og transpersoner.”
Bøsser er mænd på en anden måde, end heteroseksuelle mænd er mænd. Ligesom lesbiske er kvinder på en anden måde end heteroseksuelle kvinder. Det samme er biseksuelle. Og ikke mindst transpersoner udfordrer de traditionelle kønsidentiteter. Fællesnævneren er altså ikke længere seksualitet i form af seksuel tiltrækning, men kønsidentiteten.
”Denne drejning har skabt grobund for nogen diskussion, for mange bøsser og lesbiske har aldrig følt, at de havde en anderledes kønsidentitet end heteroseksuelle mænd og kvinder. Man var mand eller kvinde på præcis samme måde som de heteroseksuelle. Man havde bare en anden seksuel orientering. Det betød ikke noget for ens kønsidentitet. Med indførelsen af LGBT-begrebet følte nogle bøsser og lesbiske, at deres kønsidentitet blev gjort til et problem, som de ikke selv oplevede, at de havde.
Fortalerne for begrebet LGBT slår på, at LGBT’ere er fælles om at være anderledes end den heteroseksuelle norm, og at diskriminationen – eller udsatheden – vi oplever, er den samme.”
Læs også: Bøsse eller biseksuel
For mange homoseksuelle har naturligvis også lyst til at leve i faste forhold og få børn, hvilket først rigtigt blev muligt, da den juridiske ligestilling kom på plads. Men faren er, at det kan komme til at ekskludere de LGBT’ere, der ikke ønsker at leve den form for liv. For eksempel bøsser, der lever et mere promiskuøst liv. Der er ikke rigtig nogen, der gider tale deres sag blandt andet i forhold til adgang til PrEP, som er en medicinsk behandling, der forhindrer, at man bliver smittet med hiv.”
Nye mål og udfordringer
I de senere år er Copenhagen Pride blevet et vigtigt socialt samlingspunkt i LGBT-miljøet. Copenhagen Pride står ikke kun for den årlige pride i august måned, men også bag en vinterpride og mange andre sociale og kulturelle arrangementer. Copenhagen Pride bliver betragtet som en af de vigtigste events i Københavns Kommune. Copenhagen Pride og Pan idræt – to af de helt store spillere i LGBT-miljøet i dag – har i 2016 sammen etableret organisationen ”Happy Copenhagen”, hvis formålet er at skaffe flere store internationale LGBT-events til København.
LGBT nu med Q
LGBT begrebet er at understrege mangfoldighed af seksualitet og kønsidentitet, og henviser til alle, der er ikke-heteroseksuelle eller ikke-ciskønnet, som f.eks. lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede, en populær variant tilføjer bogstavet Q, som står for dem der identificerer sig som queer eller sætter spørgsmålstegn ved deres seksuelle identitet. LGBTQ er blevet registreret første gang i 1996.
LGBTQ er en forkortelse for lesbiske, bøsser, biseksuelle, transkønnede og Queer, og bruges til at betegne et fællesskab af mennesker, hvis seksuelle eller kønsidentiteter kan skabe fælles politiske og sociale hensyn.
Kilde: Interview med Henrik Kristensen.
Læs også: Om LGBT Danmark – Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner