ANMELDELSER

Forestilling om Grethe Sønck bliver bedre mod slutningen

Foto: Robin Skjoldborg

Jo længere vi kommer frem i forestillingen om Hele Danmarks Grethe (Sønck), jo bedre bliver den. Desværre medtager forestillingen ikke meget fra en absolut ikke uvæsentlige del af hendes liv. Den del, hvor hun for alvor cementerer sin folkelighed, det at blive elsket af folket.

Det var skuespiller og revystjerne Pernille Schrøders mor, der efter Grethe Søncks død i 2010, sagde til sin datter, at hvis der nogen sinde skulle laves en teaterforestilling om den folkelige danske sanger, og ikke mindst revystjerne, Grethe Sønck, så var netop Pernille Schrøder oplagt til at spille rollen.

Og som det var med Grethe Sønck, så lod Pernille Schrøder ikke en god og oplagt chance gå fra sig. Hvis nogen sagde til Grethe Sønck, at der var noget, hun ikke turde, så var det lige så sikkert som amen i kirken, at så turde hun. Og ej heller Pernille Schrøder lader en god chance gå fra sig. Så alt mens Coronakrisen kradsede i verden og i Danmark, færdiggjorde hun sammen med Jesper Malmose teksten til forestillingen Hele Danmarks Grethe. En forestilling, der også byder på fint genhør med en lang række af Grethe Søncks mange hits gennem tiden, såvel de jazzede som de mere poppede.

Kendes især af det modne publikum

Grethe Sønck kendes i dag nok primært af det lidt mere modne publikum. Hun døde i 2010, men især i årene efter ægtemanden, Sejr Volmer-Sørensens død i 1982 tog hendes nok mere folkelige karriere for alvor fart. Hun medvirkede i en række tv-udsendelser, herunder ikke mindst Gæt og Grimasser. Her var det hver gang, og med usvigelig sikkerhed, altid hendes lod, at kravle rundt på gulvet, når hun skulle mime en tekst, som hendes hold skulle gætte.

Grethe Sønck som hun tog navneforandring til i 1968. Eller Grethe Søncksen, som hun i den første tid af sin karriere blev kaldt, var fra barnsben glad for at synge. Hun var døbt Grethe Ingeborg Nielsen Hald.

Da hendes mor meldte hende til en talentkonkurrence, som hun vandt, tog hendes karriere sin begyndelse. Karrieren tog vej mod nye højdepunkter, da hun mødte, og siden blev gift med en af dansk TVs daværende kronede underholdningskonger Sejr Volmer-Sørensen, som hun traf i 1958. Et ægteskab der varede i 24 år.

Han blev betaget af hende, hun af ham, og sammen udgjorde de på mange måder et fint makkerpar. Privat såvel som på scenen.

Havde nær kostet livet

Desværre ikke uden skår i glæden. Sejr Volmer-Sørensen var om nogen en damernes ven, hvilket også Grethe Sønck måtte sande. Gang på gang var han hende utro, men hun ventede altid pænt på han kom hjem. Hun var sikker på, det var hende, han i bund og grund, elskede.

Dette bliver man da heller ikke ladt i tvivl om i forestillingen, hvor Volmer-Sørensen bliver spillet meget fint, flot, nuanceret og imponerende troværdigt af Kristian Boland.

Rørende bliver det dog for alvor i forestillingen den dag, Volmer-Sørensen har fødselsdag. Grethe har købte dyre bøffer, fundet den bedste vin frem, sat flag på bordet, og venter hans hjemkomst. Han vender hjem for en kort bemærkning, da han skal til aftenmøde. Grethe ved godt, hvad mødet handler om. Han skal møde en af sine elskerinder.

Ene sidder hun tilbage, og på scenen synger hun sangen Tak for alle kyssene, du gav mig, inden hun forlader hjemmet i Rågeleje. Hun tager på en kirkegård for at tage sit eget liv med et glas piller. Hun fortryder i sidste øjeblik, men allerede inden bringes en efterlysning af hende på landsdækkende radio. Og dermed er det til tider ulykkelige ægteskab til offentlig beskuelse. Det sluttede i 1982, da han dør af en kræftsygdom.

Grethe Sønck havde en på mange måder flot karriere. Både som jazzsangerinde, som folkekær sangerinde af tidens populærsange, og ikke mindst som revyskuespiller. Sidstnævnte mens Sejr Volmer-Sørensen stod i spidsen for Nykøbing F revyen, som han omdøbte til Revykøbing, og siden cirkusrevyen. Hver gang med direktørens kone, Grethe Sønck, som det store trækplaster.

Mest kendt er sangen Klaus Jørgen

Grethe Sønck lagde gennem årene stemme til en lang række folkekære hits som Klaus Jørgen, Tak for alle Kys, Du ser mig når jeg kommer, Hjemme hos os (Grand Prix sang med Raquel Rastenni) Hurra vi skal leve, og Livets gang, også kaldet Pensionistvisen. Sidstnævnte sammen med Sejr Volmer-Sørensen.

Mange af dem bliver i forestillingen Hele Danmarks Grethe flot bragt til live igen af en velspillende og -syngende Pernille Schrøder, der fint fortolker hele Danmarks folkekære Grethe Sønck. En Grethe Sønck, der som det også fremgår i forestillingen, bliver Ridder af Dannebrog i 2000, modtager Bakkens Oscar i 1993, og Årets Thorleif i 2002.

Rundt om Pernille Schrøders Grethe Sønck oplever vi som nævnt Kristian Boland i flere roller. Det samme med Carsten Jansfort, der perfekt spiller flere roller. Det sker med smil i øje og på læben hvor det kræves, og med modbydelig grusomhed i rollen som Grethe Søncks første ægtemand Hjalmar Nicolausen.

Desuden medvirker Charlotte Guldberg, der spiller passende medfølende, uden det bliver kvalmende, som veninden Mari-Ann, der vil Grethe Søncks bedste i de ægteskabelige kriser i ægteskabet med Volmer-Sørensen. Og sikke da også hun kan synge.

Grethe og Pernille, og de mange fans

Grethe Sønck levede i den grad for sine fans og sit publikum: Sød, smilende og uden ønske om at skuffe sine fans. Og dem havde hun velfortjent mange af. Hun begyndte da også allerede i februar måned at skrive julekort til flere end 500 personer, der ikke blev spist af kun med et kort med sangerindens kontrafej og en underskrift. Nej rigtig mange af dem fik årligt en personlig hilsen

Penille Schrøder portrætterer fint Grethe Sønck og man fristes til at sige, at hun sikkert også kan tælle mange flere nye fans efter nu sammen med de øvrige skuespiller og en velspillende trio under ledelse af Jens Krøyer at tage på turné rundt i landet som Hele Danmarks Grethe, der også er titlen på Grethe Søncks egen selvbiografi.

Out & About ønsker god tur og kvitterer med fire stjerner for en fin forestilling med veloplagte skuespillere, men hvor vi lige savner det sidste, herunder lige mere af historien om Grethes sidste år.

 

Om Hele Danmarks Grethe

Medvirkende: Pernille Schrøder, Karsten Jansfort, Kristian Boland, Charlotte Guldberg

Manuskript: Jesper Malmose

Instruktør: Ina-Miriam Rosenbaum

Scenografi: Søren Glad

Kapelmester og arrangør: Jens Krøyer

Musikere: Jens Krøyer, Guy Moscoso, Carsten Andersen

Koreografi: Rebekka Lund

Forestillinger: Folketeatrets Turnéscene, plus Danmarksturné

Billetter og spilletider finder du her eller hos diverse teaterforeninger.

Læs også: Flot farverig Hair på Østre Gasværk