SAMFUND

Første homokys på film

Filmhistoriens første homokys faldt i krigsstumfilmen “Wings” fra 1927.
Foto: Fra filmen.

I dag er vi velsignet med et utal af queer-film vi kan udforske, spejle os i og relatere til. Men sådan har det ikke altid været. Hvornår blev det første homoseksuelle kys set på film ?

Det banebrydende øjeblik fandt sted i krigsstumfilmen Wings fra 1927. Filmen indeholder det første homoseksuelle kys nogensinde i filmhistorien.

I den gribende krigsfilm møder vi to jagerpiloter fra Første Verdenskrig. Jack Powell ( der bliver spillet af Charles “Buddy” Rogers) og David Armstrong (der portrætteres af den kække Richard Arlen). De to piloter møder hinanden da de begge to melder sig til at kæmpe mod tyskerne. Den ene har velhavende forældre mens den anden kommer fra middelklassekår. Filmen er instrueret af William A Wellman.

Det homoseksuelle kys i Wings er måske en smule subtilt formidlet, men virkningen var vidtrækkende. I 1920´erne var glimt af kærlighed mellem to af samme køn på ingen måde noget der var hverdagskost i biograffilm. Derfor gav dette blide kys også dyb genklang hos publikum.

Se kysset her:

 

Den første danske film, der omhandler homoseksualitet er Filmen “Bundfald” fra 1957. Den handler om den purunge Anton, der kommer til hovedstaden for at søge arbejde. Men det er ikke let, for der er intet at få. I stedet får han to “gode” venner, der kan en fidus. Anton tager hjem med ældre homoseksuelle mænd, og de to venner følger efter og afpresser de ældre bøsser. De tør nemlig ikke anmelde røveriet af frygt for at få deres seksualitet afsløret. Udover at fokusere på unges samfundsproblemer er Bundfald, også den første danske film, der udviser en vis sympati for datidens homoseksuelle. De måtte oftest leve i skjul og se sig udnyttet. På rollenlisten er kendte navne som Ib Mossin, Birgitte Price og selveste Ghita Nørby.

Læs også: Elleve lande har stadig dødsstraf til queer-personer