FN sætter fokus på beskyttelse af homoseksuelle og transkønnede
FN’s Menneskerettighedsråd har vedtaget en resolution, hvori de blandt andet er blevet enige om at udpege en uafhængig ekspert, hvis rolle bliver at beskytte homoseksuelle og transkønnede mennesker verden over fra vold og diskrimination.
FN har tradition for at udpege uafhængige eksperter der skal granske og sætte fokus på et bestemt område. Det historiske i den nye resolution er, at FN skal oprette en uafhængig ekspert, som skal overvåge og dokumentere menneskerettighedskrænkelser, udgive rapporter om årsager, rettigheder og huller i beskyttelsen og sammen med stater sætte fokus SOGI-forhold, (Sexual Orientation and Gender Identity) identificere best-practices og opfordre til reformer.
Efter en ophedet debat, der varede næsten fire timer, lykkedes det et flertal blandt de 47 medlemslande i rådet at overvinde stærke indvendinger fra især Saudi-Arabien, Kina, Rusland og en række muslimske lande.
Beslutningen om en uafhængig efterforsker på området blev vedtaget med 23 lande for og 18 imod, mens seks valgte ikke at stemme.
FN-efterforskeren, der endnu ikke er blevet sat navn på, får et treårigt mandat.
”Tusindvis af mennesker er udsat for vold og diskrimination på grund af deres seksuelle orientering og kønsidentitet”, sagde den mexicanske FN-ambassadør, Jorge Lomónaco, til de delegerede.
”Husk Orlando”, tilføjede han med henvisning til massakren på 49 mennesker på homo-natklubben Pulse i Orlando 12. juni.
LGBT Danmark har arbejdet for sagen
Sammen med 26 andre internationale NGO’er har LGBT Danmark arbejdet for den nye resolution.
”Etableringen af en uafhængig ekspert er et meget vigtigt skridt i rigtig retning for den globale LGBTI+ bevægelse. Med en uafhængig ekspert på SOGI, kan der sikres en systematisk gennemgang af overgreb og diskrimination, som sker verden over på baggrund af seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristikker. Vedrørende den uafhængige eksperts fremtidige gennemgang af SOGI-forhold i Danmark, håber vi især, at udfordringer, som mødes af trans personer bliver fremhævet, samt den manglende juridiske beskyttelse mod diskrimination uden for arbejdsområdet.”
Det udtaler Karoline Barkvoll Holstad, som er FN-politisk talsperson for LGBT Danmark.