Flugt – baseret på virkelige hændelser
Vi møder i den fine film ’Flugt’ Kasper og Amin, som med sin familie flygtede i flere bølger fra det islamistiske Afghanistan. Familien blev delt op undervejs og udsat for skrækkelige oplevelser undervejs. Faren nåede ikke ud og forsvandt, inden de flygtede.
Dokumentar og fiktion = faktion med historiske filmklip som referencer effektfuldt klippet ind med overlap og animationer i en tegnefilm med alle genrer. Interviews, samtaler med en ven, hverdagen og familieopgør. En fin og rørende semi-dokumentar baseret på virkelige hændelser. Amin var heldig at lande i Danmark, og der males nok et skønmaleri, som ikke altid er i overensstemmelse med virkeligheden. Men det er alligevel et personligt vidnesbyrd om samtiden, verdenssituationen og et kulturmøde, hvor det gik godt.
Amin vidste fra tidlig barndom, at han nok var anderledes. Han kunne lide musik og at danse og tage anderledes tøj på. Det var der plads til i hans hjem. Men ude i samfundet fandtes hans type ikke. Han tager det på sig og vil ved sin ankomst til Danmark gerne ’behandles’ og blive ’rask’. Heldigvis er der i systemet behandlere, der kan se en anden vej. Og så lysner det for Amin.
Senere springer Amin ud for sine ældre søstre og storebror, som bor i Sverige. Hans storebror beder ham samme aften om at komme med på en køretur – og hér stiger spændingen – de gængse opfattelser af afghanske familiestrukturer trænger sig faretruende på. Storebroren kører Amin tavst gennem Stockholm og sætter ham af uden for en natklub med blomster i neon. Først tænker man; ”ja, nu sættes han på bordel for at blive retledt….” Men nej, det er et homo-diskotek, og Amin kommer ikke hjem samme nat.
Vejen er lang
Storebroren siger senere, at familien altid har vidst det. Det er måske lidt skønmalende, men da det er baseret på virkelige hændelser, så er det jo godt, at det gik godt for Amin. Vejen var lang for Amin og hans familie efter de væmmelige oplevelser i Kabul og skrækkelige menneskesmuglere hele vejen på deres flugt.
Flugt viser en række fine filmklip fra tiden under og før familiens flugt af det ubehagelige sammenbrud i Afghanistan. Der forbliver mange politiske spørgsmål til hele den tid. Hvad F. lavede f.eks. Lars Løkke med mujahedinerne, da han blev filmet i Afghanistan? I kender alle billedet. Man ser i de historiske filmklip de islamistiske mujahedinere stå sammen med kommunisterne i Parlamentet og synge ’internationale’.
Der er klare paralleller til Iran, som var udsat for nogenlunde samme historie. Kommunister og muslimer går i fælles kamp for et nyt samfund. Når resultatet er opnået, hældes kommunisterne hurtigt ud, forfølges og slås ihjel. Barsk historie – jeg har været kollega med fordrevne iranere, hvis eneste ’forbrydelse’ var deres politiske holdning.
Flugt virker tilnærmelsesvist politisk neutral, og du kan næsten ikke undgå at sidde grådkvalt ved afslutningen. Det er en stærk film. Og du vil sikkert også blive en anelse harm over både Afghanistan, Rusland, USA, Danmark og FN. Det er en kæmpe falliterklæring for FN, at verdenssamfundet ikke kan løse fordrivelse af mennesker bedre. De menneskefordrivende dysfunktionelle stater fortsætter ad samme vej – og DET er en skandale.
Forpremiere i anledning af “World Refugee Day”
Onsdag den 16. juni kl 17.00 er der i anledning af ’World Refugee Day’ en forpremiere i Empire Bio på Nørrebro i København med efterfølgende debat med Natasha Al-Hariri, Direktør for DFUNK, Leo Nasser, syrisk flygtning og talsperson for LGBT Asylum og social- og sundhedspraktikvejleder og Bettina Normann Petersen, Senior Legal Associate for UNHCR.
Arrangementet vil blive åbnet af instruktør Jonas Poher Rasmussen og efterfulgt af en debat om flygtningebeskyttelse, integration og fordrivelsestendenser anno 2021 faciliteret af diversitetskonsulent Fahad Saeed. Dansk Flygtningehjælp er vært.
Og hvis du ikke kan deltage denne dag, så smut alligevel ind og se filmen. Du bliver rystet i din grundvold, men bliver også efterladt med håb. Anbefalet herfra. 100%.
Instruktør og manuskript Jonas Poher Rasmussen / Producer Monica Hellström, Signe Byrge Sørenden, Charlotte de La Gournerie / Editor Jansu Billeskov Jansen / Komponist Uno Helmserson / Casting Gro Terp / Produktionsland Danmark / Produktionsselskab Final Cut for Real ApS / Dansk distribution Reel Pictures / Biografpremiere 17. juni 2021 / 89 minutter
Billetter og spilletider finder du her.