Anmeldelse: Dansekoncerten Vita Danica.

Sanselig smuk oplevelse på Aarhus Teater, med et stærkt tekstunivers som fundament.
Dansekoncerten Vita Danica blev i januar aflyst på grund af Corona-restriktionerne for de danske teatre. Takket være omfattende kalendergymnastik og støtte fra Salling Fondene kan forestilling nu endelig vises. Samproduktionen mellem Aarhus Teater og Black Box Dance Company Holstebro har langt om længe fået sin urpremiere på Aarhus Teaters Scala-scene.
Så du med til årets Reumert, der blev live-streamet, så du et lille uddrag af forestillingen. VITA DANICA er en dansekoncert med sanger og musiker Pernille Rosendahl, samt seks dansere fra Black Box Dance Company Holstebro og to livemusikere på scenen. Det er en tidsrejse gennem Danmark, hvor man stiller spørgsmålet: Hvad er danskhed?
Et smukt skabt univers
Mange er nok efterhånden bekendt med begrebet en teaterkoncert. Vita Danica er et lidt andet mix og kaldes derfor en dansekoncert. Indrømmet, danseforestillinger er ikke det, denne anmelder har set mest af. Men denne forestilling er en virtuos koncert, med smukke elementer og stor faglighed. Der er ingen tvivl, alle kan deres håndværk til fingerspidserne og det i sig selv er en fornøjelse at se og lytte til.
Pernille Rosendahls stemme, kan ingen tage fra hende, den er dragende og hun har en særlig evne til at fortolke. Hun fanger os ind og sammen med designeren Mark Kenly Domino Tans bedårende elegante kostumer og Sarah Fredelund smukke scenografi og lysdesign, bliver der skabt et helt særligt, sanseligt univers.
Teksternes styrke
Den danske sangskat har de seneste år fået lov ti at fylde mere og mere. Fællessang var på vej op og med Coronapandamien, fik den et kæmpe boost. De gamle ( og nye) sange bliver sunget som aldrig før og sangene har da også fundet sin vej ind i teaterverden. Aalborg Teater har netop lige haft spillet en teaterkoncert med titlen: Drømte mig en drøm og Højskolesangbogen spillede i år 2020 på Det Kongelige Teater. Aarhus teater der er med producent på denne forestilling, fik selv kæmpe succes med den Reumert vindende forestilling: Lyden af de skulder vi står på.
Man forstår det godt, for der er meget slagkraft i teksterne og når man som her, sidestiller dem med vores nytid, opstår der spændinger og interessante nye vinkler. Nye vinkler på sangende, men også os som samfund og folk. Det hele får en ekstra demission, da det meste af danseensemblet har glød og dermed giver ekstra styrke i fortællingerne. Når der bliver sunget: Den danske sang er en ung blond pige, er det et statement, at det er en brun kvinde, der sikkert føre sig frem. Hun finder langsomt sin styrke, trods ordene. Det er en fryd at se på og at stærkt at mærke.
Lidt ujævnheder
Vi kommer godt fra land i koncerten og retningen bliver sat, men skifter lidt undervejs, når vi går mere og mere over i det abstrakte. Fortællingen bliver mere brudt og fragmenteret. Sammenhængen bliver mere til enkelt fortællinger.
Vi bevæger os fra det lyse og ind i det mere mørke og farlige. Vi føres, med sikker hånd af lys- og videodesignet ind i de enkelte sanges fortællinger. Det både giver selvstændigt, imens det støtter sang og dans, i perfekt balance.
Kontrasterne hos Pernille Rosendahl bliver til tider en anelse for små, der mangler større temperament og vildskab, ja, måske endda det ukorrekt hos hende. Det gør at der er steder, hvor de to (dansen og hende) ikke helt smelter sammen, men mere er to forskellige enheder, da hun kan ende lidt passiv, når dansens bevægelser folder sig kræftfuldt ud.
Det er i det stille og smukke hun har sin styrke og her det hele bedst fungere. Det gælder eksempelvis når sangen, som Jens Rosendal, skrev i forelskelse til en mandlig partner i 1981: Du Kom Med Alt Det Der Var Dig, for lov til at stå smuk og ren, imens to mandlige danser, danser kærlighedens kampe, eller når man mærker lidenskaben i: En rose så jeg skyde, hvor to kvinder udforsker hinanden.
Uanset den lidt ujævne retning, kan ingen tage helhedsindtrykket fra koncerten, den er og bliver sanselig, fængende og rammende. Dansen, det skabte univers og Pernilles stemme hiver en ind og giver en en aften i et smukt sang- og tekstunivers, med stor styrke.
FAKTA
Aarhus Teater Scala 9.-26. juni
Vita Danica er en samproduktion mellem Holstebro Dansekompagni og Aarhus Teater
Musik af Pernille Rosendahl
Iscenesat af Sargun Oshana
Koreografi af Marie Brolin-Tani
Med 6 dansere fra Holstebro Dansekompagni og live musik på scenen
Billetter og spilletider finder du her.
Læs også: At være ung, farvet og homo