Flot hyldest til livet, kønnet, manden og kvinden

Anne Linnets univers udfoldes på skønneste vis i “Jeg er jo lige her”.          Foto: Per Morten Abrahamsen

Anne Linnets Jeg er jo lige her bliver på bedste og smukkeste vis foldet ud på Det Kongelige Teater. Synd, og skam, for de, som ikke ser, hører og oplever denne skønne skønne forestilling.

Vi var begge så glade for at være lige der. Lige der i salen på Det Kongelige Teater. Lige der, hvor et super fint cast af sangere, skuespillere, dansere, og musikere, i den grad åbnede for Anne Linnets tekster og melodier. Lige der, hvor teaterkoncerten Jeg er jo lige her blev præsenteret på smukkeste og bedste vis. Foran vores øjne og ører og på en måde, så alle vores sanser kom på overarbejde.

Vi grinede, vi nynnede med, vi klappede, og jo vi blev også bevægede. Og hjertets pulserende slag kunne mærkes, kunne føles, kunne høres. Vi levede, vi var med, og vi var glade for at vi levede og at vi var med. For livet leves, og det mærkes, at livet leves, når man i den grad præsenteres for noget visuelt, lydmæssigt og bevægende smukt. Og sådan havde vi det med Jeg er jo lige her.

Det var en af nutidens største sangskrivere der for år tilbage selv henvendte sig til skuespilchef Morten Kirkskov og tilbød Det Kongelige Teater adgang til hendes liv og hendes værk.

“Og man siger ikke nej til Anne”, skriver Morten Kirkskov i en kort introduktion til forestillingen i det velkomponerede program til forestillingen.

Et program der foruden introduktion til Anne Linnets univers, også rummer interview med hende, og såvel en diskografi, som en liste over den opera-, musical-, film-, og teatermusik hun har komponeret og skrevet tekster til. Programmet rummer også en liste over de bøger, hun har skrevet, samt fotos af nogle af de billeder, hun har malet.

Herfra skal derfor indledningsvis også lyde en stor tak til Morten Kirkskov og Det Kongelige Teater for at have taget imod Annes tilbud, for sikke en god og flot forestilling, som Out & About ikke tøver med at tildele 6 regnbuefarvede stjerner.

Anne Linnets univers fortolket og bredt ud

Anne Linnets bagkatalog er enormt og de fleste voksne, og givetvis også mange unge, kender en pæn del af hendes sange. Jeg kender ikke antallet af sange, hun har skrevet og komponeret, men jeg kender rigtig mange af dem, og synes at de har fulgt mig hele livet.

Gennem årene har jeg hørt Anne Linnet synge og fortolke egne sange, men må indrømme, at denne aften med Det Kongelige Teaters opførelse af Jeg er jo lige her skete noget magisk. For aldrig har jeg følt mig så nær, så rørt, og så opmærksom på hendes tekster. Det var i den grad bevægende.

Anne Linnets tekster, og dermed også univers, blev i den grad fortolket og bredt ud. Vi fik alle detaljerne med, fordi det var så fantastisk smukt, velsunget, velkomponeret og velspillet. Og så var der den mest fantastiske lyd, som jeg sjældent har oplevet til en teaterkoncert. Eller til en koncert.

Denne aftens medvirkende var Johanne Louise Schmidt, Tammi Øst, Laus Høybye, Sofie Torp, Sofie Topp-Duus, Albin Ljungqvist, og danserne Mads Gronemann, Luc Boris André Kouadio, Adam Tocuyo, Arina Trostyanetskaya og Oliver Zohore.

Med på scenen var også musikerne Jesper Bo Hansen, Katrine Grarup Elbo, Søren Bigum, Morten Ankarfeldt, og Mads Andersen Madsen.

Og hvorfor nu nævne alle? Jo af den simple grund at de i den grad komplimenterede hinanden og at ingen i princippet bør fremhæves frem for andre. De var ét med forestillingen, med hinanden, og det smittede i den grad af på publikum i salen. Vi følte os et med de på scenen, et med Anne Linnets univers, og  igen og igen et med deres udlægninger af Anne Linnets sange og tekster.

Forestillingen er fyldt med fortolkninger af Anne Linnets sange.                                                           Foto: Per Morten Abrahamsen.

Fra hele hendes karriere

Jeg er jo lige her begyndte med Tabt mit hjerte, der blev sunget smukt og intenst i takt med at forestillingens medvirkende, en efter en, kom på scenen. Derpå fortsatte det med Smuk og dejlig, og Bella Mia. Og dermed var en af de smukkeste forestillinger jeg mindes at have set sunget smukt i gang.

Derpå fulgte en perlerække af sange fra Anne Linnets hånd. Fra tiden med Shit & Chanel, der måtte navneforandres til Shit og Chalou, videre over Anne Linnet Band, og igen videre over i den mere hårdtslående perlerække af sange fra hendes tid med Marquis de Sade. Og naturligvis fra hendes lange række af soloplader, hvor et af de bedst sælgende album i Danmark med sine over en halv million solgte eksemplarer Jeg er jo lige her, har givet forestillingen titel.

Velfungerende scenografi og flot koreografi

Som tidligere skrevet var det nok noget af den bedste lyd, jeg nogensinde har hørt til en teaterkoncert. Og måske skal scenografien i al sin enkelthed og med sine bløde former, der på smukkeste vis pakkede forestillingen ind måske have en del af ”skylden” derfor. Positivt ment forstås. Det er Maja Ravn, der har stået for scenografien, ligesom hun har stået for kostumedesign. Kostumerne i den grad understøttede teksterne og var en modeopvisning værdig, samtidig med at der også der i den grad blev leget med køn og seksualitet. Smukt, smukt, smukt!

Også koreografien skal fremhæves for i den grad at understøtte sangene, men uden at stjæle billedet fra de smukke tekster.

Mange og meget kunne omtales fra denne flotte opsætning. Højdepunktet, hvis jeg skal nævne et enkelt blandt rigtig mange, var for mig fremførelsen af De røde Dansesko.

Alt i alt en særdeles se- og lytteværdig forestilling, som bestemt er sine 6 regnbuefarvede stjerner værd. Tak for sangene. Og lad mig så afslutte med et fromt ønske: Lad os få et album med alle sangene sådan som de blev sunget af de medvirkende. Indtil da, må vi have de album, vi allerede har stående, frem i forreste række igen.

Uddrag af sætlisten

Tabt mit hjerte, Bella Mia, Tusind stykker, Det er ikke det du siger, Måne, sol og stjerner, Hvor du er, Smuk og dejlig, Atter en dag, Forår fatale, De røde dansesko, En elsker, Lad mig være den, Cha cha cha, Forårsdag, Sang til hjertet, Glor på vinduer, Marquis de Sade, Ingen anden drøm, I morgen, Misbrugt og forladt, Hvá har du set?, Mild, lattermild og gavmild, Ja ká ik sig nej, Snehvide, Venus, Tåbe og Nattog.

Iscenesættelse:

Thomas Bendixen

Morten Kirkskov

Signe Fabricius

Sted og spilleperiode:

Det Kongelige Teater, Gammel scene

Til 13. juni

 

Spilletider of billetter finder du her.

Læs også: Store ændringer i Copenhagen 2021