SAMFUND

Fem gode film til juleferien

Out & About giver dig her fem bud på gode LGBT+ filmoplevelser til juleferien.

Juleferien står for døren. Out & About giver her fem gode bud til LGBT+ filmoplevelser, mens du ligger på sofaen og trænger til en pause fra julen eller familien.

På sin ferie er Abby klar til at fri til sin kæreste, men kommer i problemer, da kæresten, Harper, afslører, at hendes familie ikke aner, at hun er homoseksuel.
Foto fra filmen.

Happiest season (2020)

Julen betyder for mange pause fra selvvalgt queerfamilie og hej til hele den pukkelryggede hjemme i provinsen. Happiest Season med Kirsten Steward og Mackenzie Davis i hovedrollerne som Abby og Harper kredser om netop det møde – og om ikke at være sprunget ud for sin familie. Det er en hjertevarm romantisk komedie der på trods af sine alvorlige sider vil få vækket en julestemning hos de fleste. Om ikke andet vil Dan Levys karakter som Abbys karikerede homo-ven  bringe smilet. Et ekstra lille plus man kan lune sig ved i den kolde tid er at crewet rummer indtil flere LGBT+ personer, og er instrueret af homoseksuelle Clea Duvall. Filmen kan ses på Netflix og Viaplay.

I Carol spiller Cate Blanchett overklassefruen Carol der er fanget i et mislykket ægteskab i 1950’ernes New York. Så møder hun den unge ekspedient Therese. (Foto fra filmen).

Carol (2015)

Der er historisk oscar-drama og usammenlignelig æstetik for alle pengene i Carol. Her forelsker overklassefruen Carol, spillet af Cate Blanchett og stormagasinekspecienten Therese spillet af Rooney Mara sig hovedkulds i hinanden. Filmen høstede indtil flere seks-stjernede anmeldelser tilbage i 2015 og seks oscarnomineringer året efter. Hvis ikke det er overbevisende nok i sig selv er der til netop denne tid gemt en masse julestemning blandt den alvorlige og forbudte kærlighed. Den er desuden til at låne helt gratis på Filmstriben – bibliotekernes filmcentral.

En gruppe queer venner tager på deres årlige ferie på Fire Island Pines. De ser frem til en uge med sjov og ballade, men en række begivenheder sætter deres forhold på prøve. Foto fra filmen.

Fire Island (2022)

I takt med at år 2022 rinder ud giver det anledning til at se tilbage og samle op på det forsømte. Har man endnu ikke fornøjet sig med filmen Fire Island er dette en fremragende anledning til at få det gjort. Filmen er spundet over Jane Austens ‘Stolthed og dét på temmelig succesfuld vis. Filmen er I rom-com genren og sender publikum på ferie til varmere tider med gode venner, skønne billeder og herlig stemning. Man mærker varmen i både krop og sjæl i selskab med et godt glas billig rosé. Filmen kan ses på Disney+

Timothée Chalamet og Armie Hammer. Foto: Sony Pictures
Timothée Chalamet opnåede stor anerkendelse for din rolle i Call Me by Your Name. Sidste år spillede han hovedrollen i science fiktion filmen Dune.
Foto: Sony Pictures

Call me by your name (2017)

I 2017 fødtes en universel kærlighedsklassiker uden sidestykke. Luca Guadagnino, der har instrueret ’Call Me By Your Name’ har en særlig sans for smukke miljøer, og at blive sendt til 80’ernes lune italienske natur med Oliver og Elio kan drage de fleste. De to hovedkarakterer spillet af  Timothée Chalamet og Armie Hammer får det til at slå diskrete gnister. Den fantastiske rejse til Italien akkompagneres af et uimodsteligt soundtrack som man – hvis man ikke har tid til at bænke sig 9 kvarter foran skærmen – passende kan tage med ud og få gået et julekilo eller to af. Kan man se bort fra kritikken om aldersforskelle, skandaleramte Armie Hammer og hetroseksuelle forfatteres syn på queer kærlighed så kan man nyde Call Me By Your Name på Netflix og Viaplay.

Det japansk besatte Korea i 1930’erne. Sookee er en tyv, som bliver redskab i en djævelsk plan, hvor en falsk greve vil gifte sig med en rigmands protegé blot for at franarre hende alt, hvad hun ejer og har. Men ikke alt er, som det syner. Foto fra filmen.

The Handmaiden (2016)

Har man ferie og få familiesammenkomster denne jul kan man dykke ned i en lidt alternativ, tidskrævende men fuldkommen fantastisk sammenkomst af en film. The Handmaiden af koreanske Park Chan-Wook, der er kendt for ’Oldboy’ fra 2003, er en psykologisk thriller, der tryllebinder en og sætter gætteriet i gang. Filmen byder også på seksuelle opdagelser, sort humør og stor dramatik. Har man netop sluppet HBO serien ’The White Lotus’ er det her et godt sted at fortsætte. The Handmaiden er et af filmehistoriens sande mesterværker, som man bør give sig selv i julegave. The Handmaiden kan ses på Viaplay eller lånes gratis på Filmstriben.

 

Læs også: Jagten på den perfekte kærlighed