Dansk HOMO-Historie

Fanø Pride (2018)

Fanø Pride blev afholdt for første gang 11. juli 2018, sidste år dukkede en anden pride op, det var Gesten Pride.

Fanø Pride er på samme måde som Gesten Pride opstået af lokale kræfter i modsvar på homofobi og uretfærdighed.

I Gesten var det et læserbrev fra et byrådsmedlem, Anni Grimm, Dansk Folkeparti, hvor hun bl.a. kaldte homoseksuelle for afvigere, der fik nogle borgere, som tog afstand fra hendes læserbrev, til at handle på det og arrangerede Gesten Pride.

Der deltog ca. 900 i paraden i Gesten, som gav et mindre underskud og det ser ud til at Gesten Pride var en engangs protest. Foto er lånt fra Gesten Prides facebookside.

På Fanø var det en hatecrime på et ungt bøssepar på vej til en glad weekend hos regnbuemor Jeanett Exners lesbisk datter og dennes kone, som i intercitytoget havde udvekslet et par kindkys, hvilket havde udløste et homofobisk overfald af en albansk mand, der satte tanker i gang hos regnbuemor Jeanett Exner. Først hejste hun regnbueflaget i forhaven, men efterfølgende gik hun, sammen med andre ildsjæle på Fanø, i gang med at arrangere Fanø Pride og tanken er, at Fanø Pride skal være en tilbagevendende begivenhed.

Læs også: Simon kyssede sin kæreste og fik knytnæveslag: Nu skal voldsmanden i fængsel

Fanø Prides vision

Fanø Pride skriver på deres hjemmeside:

Vision

  • Fanø Pride – En parade for kærlighed og mangfoldighed
  • Vores vision er at vi i fællesskab og med Fanø Pride er med til at skabe en verden, hvor enhver kan leve og elske – i frihed og tryghed.
  • Paraden er en del af en folkefest, til støtte og hyldest af den fantastiske mangfoldighed, vi har på Fanø.
  • Fanø Pride er tænkt som en fælles fest til synliggørelse af alle vores forskelligheder. Ønsket er at bidrage med kærlighed, forståelse, respekt og anerkendelse af den enkelte, for dermed at styrke fællesskabsfølelsen på Fanø.
  • Fanø Pride er en hyldest til mangfoldigheden, fordi den er til for alle, unge som gamle, uanset kønsidentitet, seksuel orientering, etnisk oprindelse eller politisk standpunkt.
  • Fanø Pride er tænkt som en stolt kultur markering og et bidrag til Fanøs allerede eksisterende mangfoldige Ø-liv.
  • Fanø Pride er en lyttende organisation med inklusion som kerneværdi.

Fanø Pride 2018 – Nyhedsudsendelse TVsyd: 19:30 – 11. jul. 2018

Fanø Pride 2018

Fanø Pride startede kl. 18 ved færgelejet i Nordby havn. Det var borgmester Sofie Valbjørn (AL) der holdt åbningstalen, hvor hun hyldede mangfoldigheden og herefter gik paraden med sambadansere, dragqueens, lokale i fannikedragter og andre klædt i regnbuefarver af den én kilometer lange rute og sluttede af ved Fanøs kulturhjerte Realen, , hvor de ca. 500 fremmødte festede videre til 80’er musik.

 

Se videoer fra Fanø Pride onsdag den 11. juli 2018 – Video: Lene Kaltwasser Henriksen

Kilder: tv2syd.dk, facebook og jv.dk

 

Se også: Farverig og flot Copenhagen Pride parade (2019)