Er du Danmarks næste LGBT-ambassadør?

Niels Jansen vandt titlen som Mr Gay Denmark i 2018. Han blev dermed den første transkønnede i verden, der kunne kalde sig Mr Gay.
Foto: Pilu Ottosen

Den 23. maj er finaledatoen for Mr Gay Denmark 2020. Allerede 1. februar åbner arrangørerne for tilmeldingen.

Den nuværende indehaver af titlen som Mr Gay Denmark er Niels Jansen. Han vandt titlen i 2018 og gik videre til Mr Gay Europe, hvor han fik en flot andenplads – den flotteste placering som nogen sinde er opnået af en dansk deltager.

XQ28 skrev 19. januar: ”Desværre har Niels Jansen ikke været en direkte aktiv Mr Gay vinder, og man har ikke rigtigt set ham bruge sin titel i miljøet. Vi kan håbe at Mr Gay Denmark vil sætte nogle krav til den kommende Mr Gay vinder.”

 Niels Jansen svarer på kritikken

Out&About har bedt Niels Jansen kommentere på dette, og vi bringer her hans meget ærlige svar:

”Jeg fik det meget psykisk dårligt, efter at jeg deltog i konkurrencen, så jeg blev nødt til at cutte alle ekstra aktiviteter for at passe på mig selv. Jeg fik hjælp, og jeg fandt ud af, at jeg faktisk har ADHD og kom i behandling for det. Da jeg fik det bedre, begyndte jeg så småt at vende tilbage til aktivismen, på den måde jeg hele tiden har gjort det: med at fungere som konsulent for organisationer, der gerne vil høre et transkønnet perspektiv. Med en større forståelse af, hvad det er jeg kan og, hvad det er, jeg knækker på.”

”Så det er korrekt, at jeg ikke har været så synlig. Det er noget, jeg er ked af, og jeg kan godt forstå, hvis der er nogen, der er skuffede. Men jeg er stadig taknemmelig for, at jeg fik chancen, og jeg håber, at dem, der stemte på mig, ikke har fortrudt det. Jeg håber, at de forstår, at jeg faktisk gjorde mit bedste. Jeg synes stadig, det er vildt vigtigt at sætte fokus på psykiske problemer i LGBT+ miljøet. Og jeg er nu meget obs på, at der også skal fokuseres på neurologiske handicap som for eksempel ADHD og autisme.”

”Jeg kan ikke og vil aldrig kunne leve op til de krav, som man stiller til neurotypiske mennesker (det vil sige dem, der ikke har for eksempel ADHD og autisme). Og jeg er holdt helt op med at forsøge. Men jeg mener, at man stadig godt kan være en god aktivist og gøre en forskel, og det er det, jeg arbejder på at være og gøre,” siger Niels Jansen til Out&About.

Det handler om mere end udseendet

Mr Gay Denmark handler ikke bare om at se godt ud. Det handler i høj grad også om ens personlighed og om, hvordan man vil være med til at repræsentere regnbuemiljøet i ind- og udland.

For at dette års deltagerne i Mr Gay-konkurrencen kender til homo/LGBT+ miljøets historie, har producer Mikael Costa allieret sig med idéhistorikeren og kommunikationsmedarbejder Henrik Kristensen samt forfatter Bjarne Henrik Lundis.

De to skal hjælpe med til at klæde deltagerne på rent vidensmæssigt, så de har den bedst mulige baggrund for at kunne repræsentere Danmarks regnbuemiljø.

Den første danske MrGay.dk

MrGay.dk blev første gang afholdt i 2001. Den oprindelige idé bag MrGay.dk var, at man gerne ville finde en model til et gratis-postkort, som skulle omdeles på homostederne i København.

Idéen udviklede sig hurtigt til ønsket om at skabe en dansk pendant til mange af de fra udlandet kendte skønhedskonkurrencer for bøsser. Populært går de under betegnelsen Mr. Gay efterfulgt af det respektive lands navn eller forkortelse.

I et samarbejde mellem Copenhagen Gay Life (I dag Rainbow Business Denmark), PAN Cph. og Heaven Bar & Café samt med støtte fra mange sponsorer lykkedes det at få stablet den første MrGay.dk-konkurrence på benene i 2001.

Forventningerne til dette nye initiativ var beskedne, men mange danske bøsser hilste MrGay.dk-konkurrence velkommen. Fremmødet af publikum var så overvældende stort, at PAN Cph. slet ikke kunne rumme dem alle.

Danmarks første MrGay blev den dengang 23-årige Martin Lindsgaard. Han var en af de 11 bøsser mellem 19 og 48 år, der havde mod nok til at melde sig til konkurrencen i 2001.

Den store succes i 2001 gav arrangørerne blod på tanden til at etablere MrGay.dk som en fast, årligt tilbagevendende dansk begivenhed.

Farvel til Rådhuspladsen

I 2011, 2012 og 2013 blev MrGay.dk-finalen afholdt på Københavns Rådhusplads under Copenhagen Pride, hvor MrGay.dk havde lånt scenen af Copenhagen Pride.

Men i 2013 gik det galt, da Copenhagen Pride kom ud i en mediestorm i forbindelse med, at man havde fyret Jim Lyngvild som Pride-vært. Priden bad også MrGay-organisationen finde en anden platform for konkurrencen, såfremt Jim Lyngvild fortsat var med i dommerpanelet.

Det lykkedes at rette ind og gennemføre MrGay.dk 2013, men samarbejdet med Copenhagen Pride havde lidt et knæk. Sagen om Jim Lyngvild – sammenholdt med at Copenhagen Pride havde bedt MrGay.dk-arrangørerne om at nedtone pressedækningen, da de mente MrGay.dk tog fokus fra Copenhagen Pride – betød, at det blev den sidste MrGay.dk på Rådhuspladsen. Ingen af parterne ønskede at fortsætte samarbejdet.

Den danske MrGay.dk konkurrence lå så stille i nogle år, men i 2018 genopstod konkurrencen igen: nu under navnet ”Mr Gay Denmark”. Det gjaldt ikke længere om at se godt ud, men om at være en god ambassadør/rollemodel for LGBT-miljøet.

I 2019 holdt Mr Gay Denmark en pause, men nu vender konkurrencen altså tilbage.

Følg med her på outandabout.dk og på Mr Gay Denmarks Facebook side.