OPINION

Enhedsliste kandidat håner homoseksuelle

Enhedslisten i Odense har opstillet en kandidat, der sammenligner homoægteskaber med at gifte sig med en kamel. På generalforsamlingen den 14. september, blev han fjernet fra listen.

Af Kaj Erik Andersen

Sagen udvikler sig hele tiden, derfor opdaterer jeg når der kommer nye oplysninger.

Seneste opdatering den 15. september kl. 17:50:

Skrevet 26. august kl. 20:00:

Dahir Jama Roobleh, som er kommunalbestyrelseskandidat for Enhedslistens i Odense, sagde i weekenden, at det er en katastrofe, at socialdemokraten Tim Vermund, har foreslået at undervise i homoseksualitet i skolerne i Odense.

Han har godt nok senere beklaget sin udtalelse, men han har tidligere fremsat lignede homofobiske udtalelser, dengang han var medlem af Socialistisk Folkeparti.

Han står, ifølge Jyllands Posten, også bag følgende hånlige udtalelse om homoseksuelle, som han skrev på sin facebookside den 8. juni 2012:

– Hvis mand til mand er kærlighed til dansk folkkirke, hvorfor er mand til hund er ikke kærlighed så, kære Manu Sareen ?? Jeg elsker også min kamel kan jeg vie ham og få han på familiesammeforing til Dk Manu Sareen ?? Helt til grin med den homoloven..

Det er altså ikke en enlig svale, som kan kategoriseres som en fortalelse fra Dahir Jama Rooblehs side.

Det handler nok mere om, at han er blevet nervøs for at miste sin plads på Enhedslistens partiliste, hvor han er opstillet som nummer tre.

Dahir Jama Roobleh er medlem af Odense kommunalbestyrelse, hvor han ved sidste kommunalvalg blev valgt for SF. Siden forlod han SF og blev løsgænger. Ingen sin udmeldelse havde han været til personlig samtale med SF’s gruppeformand Karsten Hønge, hvor han fik at vide, at hans udsagn om homoseksuelle ikke var acceptabelt i partiet.

Jeg husker stadig balladen om Enhedslistens folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid. Hun har i en periode repræsenteret Enhedslisten kommunalbestyrelsen i Odense. Hun blev nemlig 1. suppleant ved sidste valg. Jeg har hele vejen bakket Asmaa op, bl.a. fordi hun, i modsætning til Dahir Jama Roobleh, ikke har taget afstand fra homoseksuelle.

Enhedslistens nummer to i Odense, Brian Skov Nielsen, har svaret på TV 2/FYNs spørgsmål om Dahir Jama Roobleh kan opstille for Enhedslisten:

– Enhedslistens holdning er meget klar på det her område, og jeg vil mene, at hvis en person ikke har den holdning, så bør vedkommende ikke være kandidat.

Men Enhedslisten i Odense, må have kendt til hans homofobiske holdninger, inden de opstillede ham til kommunalbestyrelsen. Så de må have meget røde ører.

Derfor er det min konklusion, at de vistnok trænger til at få gjort hovedrent hos Enhedslisten i Odense. Ellers mister de min tillid.

Jeg vil slutte af med ligestillingsminister Manu Sareens facebook opdatering, som jeg fuldt ud tilslutter mig:

Enhedslistens byrådskandidat Dahir Jama Roobleh sammenligner homoseksuelle med kameler. Det viser blot, at kampen mod intolerance skal kæmpes hjemme, som ude i den store verden.

PS: Jeg i var mange år kandidat til både kommunalbestyrelsen i Haderslev og til Sønderjyllands Amtsråd for Enhedslisten. Jeg ikke længere er medlem af partiet, det skyldes ikke uenighed med den politiske linje.

Opdatering 26.august kl. 23.30:

Nu sker der noget. Det havde jeg også håbet, da jeg skrev mit blogindlæg. Men jeg bilder mig nu ikke ind, at det er blogindlægget, der har sat gang i tingene.

fyens.dk:

Enhedslisten (i Odense) opfordrer den kontroversielle Odense-politiker til at trække sit kandidatur efter hans udtalelser om homoseksuelle – men det vil han ikke.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, har skrevet denne kommentar på facebook:

Selvfølgelig er der plads til uenighed i Enhedslisten, men ikke når det handler om vores grundlæggende støtte til homoseksuelles rettigheder og respekt for dem og deres seksualitet. Jeg er enig med Odense afdelingen i, at Dahir bør erkende, at han ikke kan repræsentere Enhedslisten og trække sig som kandidat.

Opdatering 27. august:

Enhedslisten Odenses bestyrelse har udsendt en pressemeddelelse, hvor de opfordrer Dahir Jama Roobleh til at trække sig som kandidat:

Enhedslisten Odenses bestyrelse har i dag (27. august) på et ekstraordinært bestyrelsesmøde vedtaget følgende angående Dahir Jama Rooblehs kandidatur til byrådsvalget i Odense:

At Dahirs kommentarer er fuldstændig uacceptable og uforenelige med det at være kandidat for Enhedslisten.

At vi indkalder Dahir til en samtale på vores bestyrelsesmøde d. 29. august.

At Dahir opfordres til at trække sig som kandidat på Enhedslistens liste til kommunalvalget i Odense.

Hvis ikke Dahir har trukket sig inden da, indkaldes der til en ekstraordinær generalforsamling med 14 dages varsel.

Bestyrelsen i Enhedslisten Odense.

Dahir Jama Rooblehs forstår ikke opstandelsen over hans udtalelse, tværtimod mangler han opbagning fra sine partifæller i Enhedslisten i Odense. Det mener han nemlig, at andre kandidater får, når de dummer sig.

Han fastholder, at han er blevet fuldstændig misforstået, og bedyrer, at han ikke har noget imod homoseksuelle. Han vedgår dog, at han sagde, at det er unaturligt, at undervise børn i homoseksualitet i skolerne, det må være op til forældrene.

Hvis det bliver tilfældet, er jeg sikker på, at der ikke bliver brugt mange minutter på den undervisning.

Desuden siger han, at det bare var en joke, dengang han sammenlignede homoægteskaber med at gifte sig med en kamel.

Selv om jeg læser teksten fra hans facebook nok så mange gange, kan ikke få øje på, at den er skrevet for sjov. Tværtimod!

Opdatering den 29. august kl. 23:20:

Bestyrelsen i Enhedslisten Odense havde indkaldte deres byrådskandidat Dahir Jama Roobleh til samtale i eftermiddags, med det formål, at få ham til at trække sig som kandidat for Enhedslisten til kommunalvalget i november. Men Dahir Jama Roobleh vil ikke trække sig frivilligt.

Bestyrelsen har derfor indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling lørdag den 14. september, hvor medlemmerne skal afgøre, om han skal fjernes fra partiets opstillingsliste.

Opdatering den 1. september kl. 00:28:

På den ene side, fastholder Dahir Jama Roobleh sit kandidatur på Enhedslistens opstillingsliste til kommunalbestyrelsesvalget, efter samtalen bestyrelsen i torsdags. Selv om han kort efter mødet, sagde til Fyens.dk, at han har mistet troen på demokratiet, fordi bestyrelsen ikke lyttede til ham.

På den anden side sagde han også:

– Hvis de smider mig ud af Enhedslisten, så stiller jeg op som løsgænger sammen med Mohammed Mansour. Og så vil jeg gøre alt for, at Enhedslisten ikke får nogen stemmer fra indvandrermiljøet i Odense.

Mohammed Mansour er ligeledes løsgænger i kommunalbestyrelsen i Odense, hvor han blev valgt ind for Socialdemokraterne.

Det ser ud til, at Dahir Jama Roobleh er mere interesseret i at blive genvalgt til kommunalbestyrelsen, end på hvilket grundlag han bliver valgt på.

Opdatering den 4. september kl. 02:20:

Meget tyder nu på, at forslag fra socialdemokraten Tim Vermund om at indføre obligatorisk seksualundervisning i homoseksualitet i de odenseanske skoler, er en realitet efter tirsdagens møde i Odenses Børne- & Ungeudvalg.

– Jeg kan konstatere, at der er et flertal for at det her bliver en fast del af seksualundervisningen her i Odense. Det er jeg rigtig glad for, ikke mindst fordi vi oplevede de her reaktionære og middelalderlige holdninger omkring homoseksuelle, sagde SF’s Børn- og Ungerådmand Brian Dybro til TV 2/Fyn lige efter mødet.

Samtidig er det kommet frem, at løsgængeren Mohammed Mansour, har givet udtryk for endnu tydeligere afstandtagen til homoseksuelle, end Dahir Jama Roobleh.

Han har nemlig givet forsalget om undervisning i homoseksualitet, disse ord med på vejen:

– Det er et rigtigt dårligt forslag. Vi muslimer er imod homoseksualitet. Vi skal ikke snakke om det. Det er væmmeligt.

Det sætter tingene, i forhold til Dahir Jama Rooblehs fremtid som kommunalbestyrelseskandidat for Enhedslisten, i relief, for det er netop Mohammed Mansour, han ”truer” Enhedslisten med, at stille op som løsgænger sammen med, hvis Enhedslistens ekstraordinære generalforsamling afsætter ham som kandidat.

Det er jo ingen tvivl om, at Dahir Jama Roobleh kendte til Mohammed Mansours afstandtagen til homoseksuelle, inden han bekendtgjorde sine alternative planer om opstilling som løsgænger sammen med Mansour.

Opdatering den 6. september kl. 11:34:

Glem alt om kameler og forbud: Islam har også plads til homoseksuelle. På konferencen Faith and Sexuality, bliver den konservative holdning til seksualitet udfordret af flere muslimske homoseksuelle talere, der fortolker koranen i nyt lys. Sådan lød budskabet, i invitationen, til den konferencen om tro og seksualitet som Sabaah, KVINFO og Københavns Kommune holdt i går.

– Tro er noget, der transcenderer vores seksualitet, vores kultur og vores identitet. Tro er noget, som vi har inden i os – noget, som er inde i mennesket. Derfor kan man jo sagtens have en tro, samtidig med at man har en anden seksuel observans, end majoriteten har, sagde imamen Naveed Baig på konferencen, ifølge politiken.dk. Men tilføjer dog, at der generelt har været – og stadig findes – en modstand mod homoseksualitet i islamisk tradition.

Når Mohammed Mansour udtaler: – Vi muslimer er imod homoseksualitet. Vi skal ikke snakke om det. Det er væmmeligt, er det altså ikke noget hans muslimske tro pålægger ham. Så han og Dahir Jama Roobleh har altså selv valgt, at markedsføre sig med deres homofobiske synspunkter.

Opdatering den 12. september kl. 17:26:

Enhedslistens bestyrelse i Odense, har nu annonceret den ekstraordinære generalforsamling på afdelingens website, hvor de bl.a. skriver:

Ekstraordinær generalforsamling

Bestyrelsen har med baggrund i byrådskandidat Dahir Jama Rooblehs kommentarer omkring homoseksualitet opfordret Dahir til at trække sit kandidatur til byrådsvalget for Enhedslisten.

Dahir har ikke villet imødekomme bestyrelsens opfordring. Og da vi mener, at Dahirs udtalelser er uforenelige med fortsat at være kandidat for Enhedslisten, indkalder vi hermed til ekstraordinær generalforsamling.

Den ekstraordinære generalforsamling løber af stablen d. 14. september kl. 10.00 – 13.00 i 3F’s lokaler på Skibhusvej 52 B, 2. sal, 5000 Odense C.

Bestyrelsen håber at så mange så muligt vil møde op og tage del i drøftelserne.

Opdatering den 12. september kl. 22:38:

Det er ingen tvivl om, at sagen omkring Dahir Jama Rooblehs udtalelser om homoseksuelle har vakt opsigt, også udenfor Odense og i videre kredse en hos homoseksuelle.

Svend Brandt, der er spidskandidat og folketingskandidat for Enhedslisten i Haderslev, tillidshverv han har haft igennem mange år, skrev allerede en kommentar til blogindlægget den 6. september, på min facebook væg.

Den har han giver mig tilladelse til at viderebringe:

Tiden til d. 14. 9. er lang og træls! Han skal væk fra listen for ellers er vi mange i Enhedslisten der har et problem!

Opdatering den 14. september kl. 13:42:

Enhedslisten Odense dropper kandidat efter kontroversielle udtalelser.

Afgørelsen bliver uddybet på Enhedslisten Odenses website:

Et massivt flertal på en ekstraordinær generalforsamling i Enhedslisten Odense har i dag valgt at fjerne Dahir Jama Roobleh fra vores kandidatliste på grund af hans udtalelser om homoseksuelle.

Brian Nielsen, medlem af bestyrelsen i Enhedslisten Odense og kandidat nummer 2 til kommunalvalget, siger:

– Det har været en meget trist sag, men Dahirs holdninger er uforenelige med at være kandidat for Enhedslisten. Vi arbejder for respekt og lige rettigheder for mennesker, ikke mindst for homo-, bi og transseksuelle.

Ifølge Fyens.dk endte afstemningen med, at 29 stemte for og fem imod den nye opstillingsliste uden Dahir Jama Rooblehs navn.

Fyens.dk’s reporter spurgte efter afstemningen Dahir Jama Roobleh, om han stadig er medlem af Enhedslisten.

– Jeg skal hjem og overveje situationen, lød svaret.

Det er jo en lykkelig udgang på den spegede sag, men jeg undrer mig over, at Enhedslisten Odense har fem medlemmer, der mener, at Dahir Jama Rooblehs hånende udtalelser om homoseksuelle, er forenelige med partiets idégrundlag.

Jeg er også forundret over, at Enhedslisten Odense overhovedet opstillede Dahir Jama Roobleh, man må da have haft kendskab til, hans udtalelse hvor han sammenligner homoægteskaber med at gifte sig med en kamel.

Opdatering den 15. september kl. 17:50:

De to løsgængere i kommunalbestyrelsen i Odense, Mohammed Mansour og Dahir Jama Roobleh, som begge er kommet med ekstremt homofobiske udtalelser, stiller nu op til kommunalvalget den 19. november på deres egen liste, som de har givet navnet Den Frie Liste.

Tilsammen fik de kun lidt over 1100 personlige stemmer ved byrådsvalget i 2009, og det kræver 3000-3500 stemmer at få en plads i byrådet, oplyser fyens.dk.

Helt præcist hvad der er listens politiske ståsted vides ikke, men de blev valgt ind i 2009 for hhv. Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti, og Dahir Jama Roobleh blev som bekendt smidt af Enhedslisten kandidatliste i går.

Men en ting kan vi da være sikre på, det er, at hvis det står til de to kandidater på Den Frie Liste, så bliver det sværere at være homoseksuel, for Den Frie Liste er helst fri for homoseksuelle, for vi er væmmelige, efter Mohammed Mansour menig.