ANMELDELSER

En håndsrækning til transkønnede børn

Noah er en pige & Nora er en dreng hedder fjerde bog i tolerance-serien. Denne gange handler det om transkønnethed.     Foto: Bogens cover

 

Ny børnebog om det at være et transkønnet barn. “Noah er en pige/Nora er en dreng” tager fat i den usikkerhed og følelser som et barn kan have, når omverdenen skal forholde sig til barnets transkønnethed. En bog der egner sig til at læse højt som godnatlæsning, til højtlæsning i børnehaven, eller som den første selv læste bog i indskolingen.

 

De let forståelige historier om drengen Noah og pigen Nora er utrolig flot illustreret. To historier, hvor det allervigtigste er, at alle børn forstår, at det er helt okay at sige højt, at noget følelse forkert.

Dobbelt bog

Bogen er lavet så smart at man kan læse den fra begge ender, alt efter hvilken historie barnet har lyst til at høre. Fra den ene ende er det ‘Noah er en pige’ og fra den anden ‘Nora er en dreng’. Det er en optimal måde at imødekomme mindre børn på, for det gør at hvis et barn selv føler sige transkønnet uden at have et sprog for det, kan man vælge den historie som passer bedst.

Del af tolerance-serien

Det er forlaget Wadskjær, som udgiver serien som hedder tolerance-serien. Og denne bog er nummer fire i rækken. ( Find de andre titler nederst). At danske forlag udgiver børnebøger til transkønnede børn er virkelig vigtigt. Og denne bog burde være tilgængelig for alle børn. For at give dem et sprog, for noget som ikke er så ligetil.

Stereotyp

Jeg synes, det er en skøn bog, men der er dog et lille men. Det undrer mig at bogen er så stereotyp. Bogen starter med at skære ud, hvor vigtigt det er at være rummende, og der er en flot forklaring af forpersonen fra FSTB (foreningen for støtte til transkønnet børn). Men selvom om bogen starter der, så skrives der “Noah er ikke ligesom de andre drenge, han vil ikke lege vildt eller løbe om kap”. Jeg ved godt det nok er for at skærer det ud i pap. Men det undre mig stadig, at man ikke kunne formulerer det på en anden måde. Jeg kender hvert fald en del drenge som ikke er transkønnet som absolut ikke gider lege vildt.

 

Info

“Noah er en pige – Nora er en dreng” af Stephanie Riis og illustrationer af Gonzalo Vento ude på Wadskjær forlag

65 sider og to historier

Bogen er nummer fire i tolerance-serien.

De forrige udgivelser hedder:

‘Line får en mango’

‘Bogen om dig og mig’

‘12 eventyr til tiden’

Kvinde, kend din krop indefra