ANMELDELSER

Revykøbings Sommerrevy får latteren til at runge

Anden akt tager stikket hjem for årets sommerrevy i Revykøbing.                  Foto: Nikolai Skov

Årets Sommerrevy i Revykøbing, Nykøbing F, er en god revy, der formår at sætte fokus, sætte tanker i gang, og ikke mindst at sætte det gode humør i højsædet. Især 2. akt rummer det bedste af, hvad en dansk revy skal rumme. Latteren runger i teatersalen.

Ikke mindst 2. akt af dette års Sommerrevy i Revykøbing, Nykøbing F., F, for Falster, formår at underholde. Der parodieres, der sættes fokus, og skydes med skarpt på elementer af den aktuelle samfundsdebat, der gives svirp til højre og venstre, og endelig rummer den smuk smuk poesi. Årets revy ført an af en god håndfuld aktører, akkompagneret af den ene del af revydirektørparret, Mickey Pless, formår at underholde, samtidig med at der gives stof til eftertanke. Latteren runger igen i teatersalen i Nykøbing.

Vi kender, læs hader, det alle – de mange koder

Efter et fint velkomstnummer, lægger 1. akt rigtig fint fra start med især Ulla Fredenslunds morsomme Kodehelvede, der har revyens tre mandlige skuespiller Henrik Koefoed, Karsten Jansfort, og Rasmus Krogsgaard i front. Nummeret reflekterer direkte til den hverdag enhver i dette land oplever dagligt: De mange forskellige koder vi skal huske til alverdens konti, apps, offentlige myndigheder med meget mere. Nummeret er måske ikke nytænkende, men relaterer til et problem mange dagligt gennem flere år konfronteres med. Morsomt skrevet, og ikke mindst morsomt udført.

Jan Svarrer og Søren Anker Madsen har til revyens to kvindelige hovedkræfter Kristine Yde og Lisbeth Kjærulff skrevet nummeret Et svært farvel. Et tårevædet farvel til en af dansk håndbolds vel nok største personligheder og profiler nogen sinde, Mikkel Hansen. Fint at Mikkel Hansen også får sit gyldne øjeblik i Revykøbing. På samme måde som en vis Martin – jeg vil i seng med de fleste – Brygmann, ganske kort får det i 2. akt – men af en helt anden årsag. Ja, gæt selv.

Revy-politisk ”genbrug”

I år hedder et af Lars Bisgaard og Rasmus Søndergaards numre Politisk genbrugsstation. Nummeret lægger sig ret tæt op ad samme pars Politisk hittegodskontor fra 2023-revyen, og er dermed lidt á lá ny vin på gamle flasker. Det er sjovt og underholdende, og især Rasmus Krogsgaard brillerer som den nye praktikant, der nemt kan komme i klemme i systemet. Og ja er politik ikke også genbrug? For igen og igen, hører vi om de samme trakasserier fra Borgen.

Nu tæt på

Tidligere har krig og gamle mænds ambitioner om at overgå i hinanden i galskab og krigsliderlighed ligget langt fra Danmark og den vestlige verden. Krig og krigsulykker, og dermed også forberedelserne på krig, er imidlertid rykket langt tættere på os de seneste år. Det mærker vi til fulde i revyens tre, næsten sammenhængende, indslag derom i 1. akt: Vi er preppere med tekst af Rasmus Krogsgaard, Vi ruster op af Vase, Fuglsang og Svarrer, og endelig Alderspræsidenter af samme Svarrer og nu med Søren Anker Madsen som medforfatter.

I disse tre numre oplever vi alle revyens dygtige skuespillere i mange forskellige roller. Det er underholdende og morsomt, men desværre med udgangspunkt i nogle triste scenarier: Vi er preppere hvor vi møder Karsten og Lisbeth, som parret der får fyldt kælderen med konserves og vand på flaske, hvis holdbarhedsdato løber ud, alt mens det lokale supermarkeds hylder tømmes. Der må meldes alt udsolgt, da der hamstres, for hvad hvis nu vigtig infrastruktur eller krig rammer vort lille land.

Et ”festligt” militærisk nummer handler om den danske hær og flåde i nummeret Vi ruster op. Læg mærke til ordet ruster. Så er resten nok ikke svært at forholde sig til. De er vittigt, rigtig godt set, og med en fin tekst, hvor også kvinder i trøjen blandes ind i sagen.

Endelig er der nummeret Alderspræsidenter, hvor vi befinder os i 2044 og fortsat har to gamle, nu særdeles gamle mænd, Biden og Trump, der fortsat kæmper om, hvem der skal være præsident. Det hele bragt direkte til os i teatersalen fra TVs udsendte medarbejder. En morsom, tragikomisk fremtidsskrivning.

Mink, mink og atter mink

Aftenens 1. femstjernede nummer efter denne anmelders mening er Vase og Fuglsangs Helt uvildig, hvor Henrik Kofoed i den grad giver den underdrevet gas, i nummeret som den betrængte minkavler. Mest af alt er han ked af at have mistet sine dejlige mink. For naturligvis handler det ikke om penge eller kompensation for hans erhverv.

Eller gør det? For sammen minkavler er jo også formand for Minkkommissionen, og kan i den rolle godt se, hvor trist det er på det følelsesmæssige plan. Samtidig finder formanden, alias minkavleren, at lidt økonomisk kompensation kan hjælpe som et plaster på såret. Nå jo, og så er samme minkavler, som så også er formand for minkkommissionen, også formand for Ankeudvalget under kommissionen, hvis hvad nu hvis den økonomiske kompensation ikke er stor nok? Vidunderligt godt skrevet nummer, og med en fantastisk godt spillende Henrik Kofoed, som en og samme mand, men med de tre forskellige kasketter. Flot flot flot.

Ingen revy uden Barbie

Nå ja, og så har Barbie, dukken med de lange ben, jubilæum i år. Og inden revy uden et Barbie og Ken nummer. Således også i Nykøbing F, hvor alle revyens medvirkende er på scenen i forskellige roller som det populære Barbie og Ken par. Nogle vil bare være Ken, andre mener ikke at rollen passer til skuespilleren, og her bliver så rig lejlighed til at se på hele alders- men også kønsdebatten. For hvem kan spille hvad og hvornår. Godt set af Mette Søndergaard Nielsen og Sofie Jo Kaufmanas at samle det hele i en god vedkommende tekst.

Mere gang i 2. akt

Første akt bliver desværre ikke den helt store forløsning trods flere tiltag med ok numre. Anderledes bliver det i anden akt, hvor lattermusklerne endelig kommer på overarbejde.

Anden akt lægger ud med et lidt spøjst kongeligt nummer Slå først Frede. Alle revyen skuespillere give den som nogle af fortidens gamle konger – og en enkelt dronning. Det er ok morsomt fundet på at trække fortid ind i nutid, og det hele ender i teksten fra Jan Svarrer og Søren Anker Madsen med et par gode velmenende råd til Danmarks nye konge.

Leif Maibom har lavet et ret morsomt nummer Navneleg med Lisbeth og Kristine som mor og datter. Sammen tager de over barnet i vuggen hele kønsdebatten og navngivning af børn op til nye højder.

Vase og Fuglsang har de senere år begået et til Revykøbing tilbagevendende indslag. Og om end man ikke kommer fra Falster, så er glansnummeret Sidst nyt fra Falster et af altid ventede revynumre i revyen på Sydhavsøerne. For selvom man ikke bor på Lolland-Falster, forstår man godt elementer af lokalpolitikken. Og jo vi elsker det.

Det samme gør vi med – ja her er de igen, Vase og Fuglsang, i deres nummer Landmænd søger kærlighed. Henrik Koefoed og Karsten Jansfort giver den som to vidunderlige landmænd, der til sidst ser traktoren, komme med, ja ganske rigtigt alle landmænds redning Inger Støjberg. Her spillet af Lisbeth Kjærulff. Morsomt og latteren flyder.

Når vi nu er på nettet – eller hvor vi nu er

Morsomt er også Lars Bisgaard og Rasmus Søndergaards nummer om den fysiske onlinebutik. Virkelig morsomt fundet på, og igen et nummer relateret til vores alles hverdag, i hvert fald for alle de, der handler på nettet igen.

En scenisk brandert af dimensioner

Karsten Jansfort giver den gas i et nærmest vidunderligt one-man show, om flyvelederen, der arbejder hjemmefra. Han har en ualmindelig stor tørst, og finder naturligvis sine egne veje, til at få fly efter fly ned på landingsbanen. For som han konkluderer at i hans tid som flyveleder er alle fly kommet ned på jorden.

Det at kunne spille en brandert af de store er ikke alle muligt. MEN DET KAN KARSTEN JANSFORT.

Det er ustyrligt, og samtidig uhyggeligt morsomt, og med en vidunderlig morsom afslutning. Nummeret får mig til at tænke på det gamle ikoniske og helt fantastisk morsomme Dean Martin, og Foster Brooks nummer The bar/Airline Pilot. Kender du det ikke, så find det på nettet.

Smukt og tankevækkende

Niklas Holtne har lavet et smukt smukt nummer der i Rasmus Krogsgaards oversættelse er blevet til Ræk dit kamera. Om udviklingen fra nogle af de første kameraer over til nutidens mobiltelefoner og vores brug af sidstnævnte. Alle revyens skuespillere er på scenen i et af aftenens nok smukkeste og måske også mest sigende numre.

Lige så smukt som Ræk dit kamera lige så smukt er et andet nummer Where Have All the Flowers Gone med tekst af Pete Seeger. Det er smukt udført med Rasmus Krogsgaard og bandet i front. Dybt rørende – og tankevækkende!

All You Need Is Love

Årets Sommerrevy i Revykøbing slutter med et flot potpourri sammensat af Rasmus Krogsgaard, og hvor en lang række runde jubilæer og fødselsdage markeres. Her hyldes en lang række sangere og tekstforfattere, nogle nulevende, andre døde for år tilbage. I flæng kan nævnes Otte Brandenburg, Daimi, Thomas Helmig, Tommy Seebach, Sebastian, og revyens tidligere mangeårige direktør Flemming Krøll.

I dette nummer optræder alle skuespillerne i lilla jakker. Dette som en smuk smuk gestus til Preben Toft, der døde to uger inde i prøveforløbet.

Preben Toft, der var gift med revyens kostumier Henrik Børgesen, elskede farven lilla. Og med denne smukke hyldest til en række personligheder, hyldes også livet og retten til at elske den man vil. Tak for det til hele holdet bag Revykøbing, for det er en holdning vi her på Out and About også hylder.

Out & About takker for en dejlig aften i Teatersalen, hvor der var plads til forskellighed, samtidig med at der var plads til eftertænksomme, morsomme og magiske øjeblikke. Velfortjente 4 stjerner tøver vi ikke med at uddele. For igen runger latteren i teatersalen i Nykøbing F.

 

Kort om Nykøbing Falster Revyen 2024

Spillested: Nykøbing Falster Teater

Spiller frem til 24. august 2024

Medvirkende: Rasmus Krogsgaard, Henrik Koefoed, Karsten Jansfort, Kristine Yde og Lisbeth Kjærulff, samt Mickey Pless.

Instruktør: Rasmus Krogsgaard

Kapelmester: Mickey Pless

Scenograf: Lars Rødbroe

Koreograf: Katrine Bonde

Kostumier: Henrik Børgesen

Direktion: Lone & Mickey Pless

Billetter