Cosy Bar (1973)

Camilla og Britha til Camillas 35 års fødselsdag og 25 års jubilæum på Cosy Bar i 2007. Til højre Cosy Bars tidligere indgang med det gamle logo, som desværre blev ødelagt under renovering af ejendommen.

Cosy Bar er ikke bare et af Københavns ældste, men nok også et af verdens ældste homobarer. Stedet er kendt over det meste af verden og har altid primært tiltrukket bøsserne.

Cosy har forandret sig i takt med udviklingen i samfundet og i dag er gæsterne, som de fleste andre homo-barer, en blanding af seksualiteter og nationaliteter. Men der lægges vægt på at gæsterne har forståelse for LBGT miljøet og er gæster på disse præmisser.

Stedet blev indrettet som restauration helt tilbage i 1941 under navnet Dannebrog, men skiftede i 1948 navn til Cosy Bar. Frem til ca. 1951 var der nøgendanserinde på Cosy, så det er nok først herefter den blev til bøssebar.

Læs også: På sporet af bøssebarernes historie i København

Ole og Britha

Den 3. december 1973 overtog Ole og Britha Hansen Cosy. Ole der havde flere andre værtshuse gik også under øgenavnet Ole Kaffebar. Da Ole og Britha overtog Cosy i 1973, var det et fint sted med menukort, hvide duge og hyggepianist. Dengang var det at være homoseksuel stadig ikke noget man talte så højt om, men Cosy formåede at være meget diskret og var dengang kun besøgt af mænd.

Camille og Ole i gang med at bygge ståbarer på Cosy i 1978 og Britha der nyder et glas i baren.
Foto: Privat

Britha blev accepteret

Ole var populær blandt bøsserne, men det var sværere for Britha at blive accepteret. Først da parret i slutningen af 1970’erne overtog Martini Bar (nu Dubrovnik), som var et morgenværtshus for homoseksuelle mænd, fandt bøsserne ud af Britha ikke var så farlig og at hun ikke ville stjæle deres mænd. Så hurtigt skiftede bøssernes holdning til Britha og hun blev nu accepteret, og blev da også en markant skikkelse og personlighed der har betydet meget for mange bøsser og for miljøet. Nogle kaldte hende også for miljøets Florence Nightingale.

Martini Bar eksisterede frem til starten af 1980’erne, hvor det blev lukket af politiet, på grund af det var tilholdssted for Helge og hans trækkerdrenge.

Cosy blev i 1980’erne, som resten af homo-miljøet, også ramt af, at Hiv og Aids kom til Danmark. Store dele af personalet blev syge og døde af sygdommen. Mange af gæsterne blev også alvorligt syge, men de fandt et frirum på Cosy, hvor ikke mindst Britha var god til at sætte sig ind i deres problemer, skabe ro, tryghed og forståelse. Samtidigt med at hun ved siden af kæmpede med myndighederne, politiets chikane og rockerne der stod i porten.

Ole døde i 1985 efter godt 6 års sygdom og Britha blev nu ejer af Cosy Bar.

Læs også: Bøssebarernes eneste rigtige dronning er taget fra os (2019)

Brand på Cosy

I 1986 tog Britha og Camilla på ferie på Kreta, og det var Camillas bror Frank der passede Cosy sammen med personalet, og eneste must var, at de kun skulle ringe hvis Cosy brændte. Og Cosy brændte, men Camilla og Britha fik intet at vide før de kommer hjem.

Brandvæsenet fik da også slukket branden, uden at den nåede breder sig, og selv om Cosy var brændt, så lykkedes det alligevel personalet i løbet af 3-4 dage at få åbnet Cosy igen.
Foto: Privat

Konkursen lurer

I midten af 1990’erne får Cosy stor konkurrence fra nye steder som Geomarlix, GEO2 og Never Mind, der alle havde samme målgruppe som Cosy og Cosy var tæt på konkurs, Britha gav op og prøvede at sælge.

Men Camilla havde ikke givet op. Hun fik en igangværende handel stoppet og gik så i gang med at tænke nyt, for hun ville vise, at Cosy stadig var stedet.

Derfor tog hun til Amsterdam for at finde inspiration og da hun kommer hjem, gik hun straks i gang med at ændre Cosy. Baren bliver gjort mindre, så der blev plads til et dansegulv og der blev åbnet op til køkkenet, hvor der blev placeret en DJ og Cosy var igen på banen.

Personalet blev også klædt ud så de passede til aftenens tema, her er det påske og jul der står for døren.
Foto: Privat

Cosy havde nu ti år med alle typer events, gak og gøgl. Det lumre blev så småt udskiftet med det festlige.

Der blev også lavet store paradevogne, der var koordineret af afdøde John Bergmann og Camilla.

I 2004 begyndte Gadefesten sideløbende med paradevognene at tage form og har været en stor succes.
Foto: Privat
I 2004-2005 havde Cosy Bar stor succes med Candy Floss showene, der bestod af Peter ”Turner” Andersen (Dramaqueen) og nu afdøde Lars (Molly).
Foto: Privat

Dragmiljøet

Camilla tog i 2013 også drag-kulturen til sig. Drags havde i lang tid næsten været forsvundet fra nattelivet i København og de var jo en af de ting, der gjorde homo-barerne anderledes end de almindelige barer.

Så for at få folk til at klædte sig ud og for at folk skulle have det sjovere på Cosy, så opgraderede Camilla dragsene ved, at de kom forrest i køen, ligesom der blev afholdt flere drags arrangementer, som var med til at sætte mere fokus på denne del af miljøet.

Christian Eriksen og Camilla begyndte at lave faste Drag Nights på Cosy, der blev også afholdt drag-bingo efter New York-forbillede og så fik Cosy et lækkert og raffineret drinkskort.

Det hele eksploderer da den amerikanske drag pop-gruppe DWV performede på pop up klubben Star Factory i Vester Voldgade, som Camilla også var initiativ tager til.
Foto: Privat

I 2014 tog Camilla kampen op med Københavns Kommunes bevillingsnævn, som indskrænkede Cosys åbningstider, med et krav om lukning senest klokken seks om morgenen. Camilla tog straks kontakt til sin advokat, der mente, at der er tale om ulovlig praksis, når man uden varsel fjerner 4 timer fra Cosys åbningstid. Efterfølgende vandt Camilla da også sagen, så Cosy igen kunne holde åbent til langt ud på morgenen.

Det var dog ikke første gang der havde været problemer med de omkringboende og myndighederne. Bl.a. havde man tidligere mistet musikbevillingen i en periode på grund af klager fra én nabo. Her måtte Cosy holde lukket i en periode, for hvad er et Cosy uden musik.

Da Camilla tog kampen op med Københavns Kommunes bevillingsnævn, som indskrænkede Cosys åbningstider, gav det overskrifter i massemedierne.

Camilla og Cosy

I dag er det Ole og Brithas datter Camilla, som ejer Cosy Bar. Camilla var to år, da hendes forældre overtog baren, der lige siden har været en stor del af hendes liv.

Så hun er bogstavelig talt vokset op side om side med det historiske bøsseværtshus. Camilla var ti år, da hun begyndte at arbejde på Cosy. Hendes mor ville nemlig ikke have, at hendes to børn bare fik alting forærende. De skulle selv yde en indsats og tjene deres egne lommepenge.

I 1996 blev Camilla så medejer af Cosy Bar og i 2006 overtog hun baren.

Den 3. december 2014, hvor det var 41 år siden at Camillas mor og far havde overtaget Cosy, meddeler Camilla så at hun ville stoppe som bestyrer fra årsskiftet og overlade roret til en ny bestyrer. Camilla havde stadig mange ideer til at udvikle Cosy, men hun fandt at det var tiden til at der kom nye kræfter, der kunne føre Cosy derhen, hvor hun drømte om. Camilla forsatte dog som ejer af Cosy og det var vigtigt for hende at Cosy fortsat var et sted, hvor alle var velkommen uanset seksualitet og farve.

Denne beslutning endte kun tre måneder efter, hvor der opstod interne problemer mellem den nye bestyrer og personalet. Camilla følte sig nødsaget til at holde fast i teamet og lade en enkelt medarbejder gå. I dag har Camilla to bestyrere der varetager hendes opgaver, hvis det ikke er muligt selv at være til stede.

Camilla har to mindre børn, hvoraf den ene har været voldsomt udfordret, og Camilla har derfor været nødt til at trække sig fra det offentlige Cosy i den periode. Men Camilla er nu tilbage og familien er i bedring.

Udviklingen

Som de fleste andre homo-steder i København, så har Cosy også jævnligt fået beskyldninger om at der var for mange heteroer på Cosy, men i tråd med at bøsser og lesbiske er blevet mere og mere accepteret i samfundet, og bøsser og lesbiske tager deres hetero venner med i byen på homo-stederne, så er det en udvikling der er svær at styre, og spørgsmålet er da også om det er noget man skal styre. Vi havde jo i flere år kæmpet for accept og ligestilling, skulle vi så ikke acceptere heteroseksuelle som ligestillede, frem for at diskriminere dem?

Cosy har da også taget denne udvikling til sig og vil ikke længere kalde sig en homo-bar, men en Regnbuebar, hvor der er plads til alle uanset køn, seksualitet og hudfarve. Men kan man ikke acceptere at to fyre eller to piger kysser hinanden, så er det ikke Cosy man er velkommen på.

Fremtiden

Camilla ser gerne at Cosy’s gæster igen begynder at kysse noget mere, hun savner liren, scoringerne, lummerheden, flirten, det frække og det sexede. Hun ser gerne at Cosy igen bliver stedet, hvor man kyssede hinanden i gulvet, uanset farve, køn og seksualitet.

Cosy betyder hyggelig og Cosy lever op til sit navn.
Foto: Privat

Røgfri

Da Camilla i slutningen af 2018 meldte ud, at Cosy Bar fra årsskiftet ville blive røgfri, rejste det en større debat med både positive og negative tilkendegivelser. Flest var dog positive.

Det er ikke første gang, Camilla forsøger at gøre Cosy Bar mere røgfri. Sidst var i slutningen af 2014, hvor der blev indført rygeborde. Men efter stort pres fra gæsterne og drastisk fald i omsætningen, så blev Cosy Bar efter få måneder, for at overleve, igen rygerbar.

Men tiderne har ændret sig. I dag indfører flere og flere barer rygeforbud, så mener Camilla, at det er på tide at gøre op med rygningen og tage mere hensyn til ikke-rygerne.

Men efter mange års intens rygning på Cosy Bar, så var Camilla godt klar over, at det ville være nødvendigt med en større nedrensning af vægge og inventar. Så ved årsskiftet gik Camilla og personale i gang med at skrubbe og skure med salmiakspiritus og sprit. Selv installations-kablerne måtte vaskes ned.

Så ved årsskiftet gik Camilla og personale i gang med at skrubbe og skure.
Foto: Privat

Da Camilla meldte ud, at Cosy Bar ville være røgfri fra årsskiftet, havde hun kun forventet, at de skulle holde lukket i fire dage. Men da de gik i gang, så gik hurtigt op for Camilla at hun nok havde været lidt for optimistisk. For hvis Cosy Bar ikke skulle lugte som et gammelt askebæger, så krævede det en langt større renovering.

Det tog da også hele januar, før det ny Cosy Bar igen kunne åbne den 1. februar 2019.

Det ny Cosy Bar oser af lækkerhed. Inspirationen har Camilla fra en studietur til Hamborg, og vi tør godt kalde Cosy Bar for den mest lækre og lumre bøssebar i København.
Foto fra Cosy Bars Facebook

Cosy Bar har også fjernet morgenfesten, så de fremover lukker klokken fem om morgenen. Også de berømte og berygtede bollestænger på toiletterne er blevet fjernet i forbindelse med, at toiletterne er blevet totalrenoveret.

Bollestængerne blev sat op på flere af bøssebarerne i 1970’erne og fik sit navn efter det, de blev brugt til. Men formålet var nu mere for at beskytte toiletterne, der ofte nærmest blev ”bollet” i stykker.

Vi må så se, om gæsterne savner dem nok til, at Camilla kommer under pres, og de kommer op igen.

Tiderne

App som Grindr, Tinder og datingsider som Boyfriend, Scor ect. har gjort stor skade for de fleste barer. Næsten ingen LGBT’ere går i dag i byen uden at have deres APP tændt, og fremfor at tale med hinanden, skriver de, selv med dem der bare sidder to pladser væk. Det betyder, at den umiddelbare øjenkontakt og gnist er forsvundet, det spontane er i dag differentieret igennem en tekst og et profilbillede.

For os der gik i byen før der fandtes app og sociale medier, virker denne kontakt form kold og forløjet. Alle kan jo udgive sig for den de gerne vil være, mange skriver de er veludrustede, slanke og virile, også selv om dette ikke altid er tilfældet og hvem taber så mest her? Er det den der bliver afvist eller er den der ikke får den pakke man troede, ind af døren?

Så hellere møde prinsen in natura, og se varen an før den bliver lagt på lagenet, og jeg tror mange af de unge i dag, der lever i den forløjet verden som app og sociale medier ofte er, ville få et bedre liv, både socialt og seksuelt, hvis flirten/liren startede på en bar eller natklub, fremfor på en computerskærm eller mobiltelefon. Tænk lige over det…

 

Kilder: Kaj Erik Nielsen (Zaurits-Bureau), Out & About, BT, TV2/Lorry og Cosy Bar.