KULTUR

Copenhagen Pride 2014: 140.000 på gaden

Copenhagen Pride 2014.
Foto: Pilu Ottosen

Copenhagen Pride Parade 2014 slog alle tidligere rekorder. Copenhagen Pride vurderer, at cirka 21.000 deltog i selve paraden, mens op mod 120.000 københavnere og andet godtfolk så på langs ruten. På Pride Square holdt mange ud på trods af vejret og havde en forrygende fest.

Copenhagen Pride Parade er og bliver den største og festligste markering af mangfoldigheden i Danmark.

Feminine bøsser, rå lebber, store behårede bamser, bredskuldrede brandmænd, unge aktivister fra Amnesty, strenge herskere og deres slaver fra SM miljøet, transeksuelle, feminine lebber, medaljevindere fra Pan Games, politikere, regnbuefamilier og deres herlige unger, homoseksuelle nørder, soldater, et par udenlandske ambassadører, kristne homoer, medlemmer af SABAAH, biseksuelle, HIV-smittede, bartendere, drag queens, bøsser med glimmer, jødiske homoer med regnbuekalotter, lebber med læderveste, stolte grønlændere med flag, og mange andre i den store verdensomspændende LGBT-familie gik lørdag med vajende flag, og store smil fra Frederiksberg Rådhusplads til Pride Square foran Københavns Rådhus.

Langs ruten blev de mødt af op mod 120.000 storsmilende publikummer, som var lige så mangfoldigt sammensat som deltagerne i paraden. Hver især bidrog de til den store hyldest af mangfoldigheden.

Forbudt i 77 lande

Men som i de fleste familier, er der familiemedlemmer, der ikke har det godt. I den globale LGBT-familie lever millioner i ét af de 77 lande i verden, hvor homoseksualitet er forbudt. I 10 lande er der ligefrem dødsstraf. På den baggrund var temaet for årets Copenhagen Pride ’Coming Out for Global Rights’ uhyre velvalgt.

Temaet gik igen i åbningstalerne på Pride Square fra Copenhagen Prides formand Lars Henriksen, Københavns overborgmester Frank Jensen (S), kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), den amerikanske ambassadør Rufus Gifford, hans australske kollega Damien Miller og til sidst formanden for Baltic Pride Vladimir Simonko. Alle homoseksuelle – på nær Overborgmester Frank Jensen (S) og kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

Desværre var publikums interesse ikke stor, og den amerikanske ambassadør måtte ligefrem holde sin tale med en fuck-finger strakt mod sig fra en mandlig tilhører ved scenekanten. –Men som Mr. Gifford improviserede, så er netop dén attitude den samme som møder mange LGBT’ere i verden, og derfor er kampen for LGBT-rettigheder stadig vigtig på global plan.

Spækket underholdningsprogram

Aftenens underholdningsprogram var spækket med gode danske og internationale navne, og blev kædet sammen af værterne Christian Vincent, Jobbe Joller, Christina Bjørn, Megan Moore og Glamboy P.

Med silende regn over Pride Square, og trods vejrets ‘homofobiske’ attitude havde de tilbageblevne en forrygende fest. Overalt på pladsen blev der danset, snakket, krammet, kysset, taget selfies og alt hvad der ellers hører sig til en fest på Pride Square.

Er Basim den nye Birhte?

Aftenens største bifald mødte Basim, da han gik på scenen omkring kl. 18:30. Efter et par af sine egne numre lå det i luften, at sidste nummer skulle være… Ja, rigtig gættet! Med silende regn, og kæmpe balloner dansende i luften stemte Pride Square i med en rungende fællessang: ”Skuba duba dabda dididaj, I looooove you” gjaldede det, og det var en opstemt Basim, som efter sin optræden med Eurovision-sangen ‘Cliche Love Song’ mødte Out & About.

– Basim, tillykke med den flotte velkomst fra Pride Square. Er du efterhånden ved at opnå samme status som Birthe Kjær i homo-miljøet?

– Haha, det må du spøge en homo om! Nu er det jo min første Pride, og jeg kan ikke rigtig sætte mig selv i bås, det må andre gøre. Men hvis jeg bliver lige så populær som Birthe Kjær, så vil det være en stor ære.

En menneskeret at være den man er

Efter det lidt poppede spørgsmål og en selfie slap vi Basim løs igen, og gik på jagt efter aftenens sidste vigtige historie.

Vi fandt historien i form af Dorthe (48), og Ilona (42). Begge var de frivillige ved årets Pride, og de sidste dage har de og mange andre arbejdet hårdt for at få det hele til at gå op i en højere enhed.

– Helt ærligt, så er jeg straight, fortæller Dorthe om det første.

– Men Priden er super vigtig, og jeg kender mange homoseksuelle, og for mig er det en menneskeret, at få lov til at være den man er. Derfor vil jeg gerne give en hånd med. Den første dag var jeg med til at dele 2000 gratis pølser ud, og nu skal jeg sørge for øl til én af boderne, så jeg har faktisk ret travlt.

Priden forbereder de frivillige

Inden Dorthe smutter videre, når hun at fortælle, at Copenhagen Pride har gjort meget ud af, at forberede de frivillige til opgaverne.

– Vi har været til intromøde, og der fik vi en god indsigt i hvad Copenhagen Pride står for. For eksempel fortalte formanden, at der faktisk bor 5-7 hjemløse på Rådhuspladsen, og at de skulle have lov til at være.

Som belønning for sin indsats har Dorthe fået en invitation til pandekager på Rådhuset, og til en senere fest på Refshaleøen.
Vi takker Dorthe, og hun smutter videre med et stort smil.

Folk er simpelthen så dejlige

Vi møder den drivvåde Ilona ved crew-indgangen til backstage-området. Her har hun stået det meste af dagen i regnen, og nu ligner hun én der trænger til at varmt bad, og en romtoddy før hun går i seng. Men humøret fejler absolut intet.

– Jeg havde faktisk fri i dag, men mødte ind, og tog en ekstra vagt. Det er simpelthen skide fedt at være her. Vi er ligesom én stor rummelig og mangfoldig familie, og mange af de andre frivillige kender jeg fra de to tidligere år, hvor jeg har været med.

– De andre dage har jeg haft barvagt fra vi åbnede til vi lukkede. Det er hårdt, men vi har det sjovt, og får stor anerkendelse for det arbejde vi gør. Folk er simpelthen så dejlige.

Vi efterlader Ilona ved crew-indgangen, og forlader festen som fortsætter på Pride Square og i den københavnske nat, som senere overraskede med et voldsomt skybrud.

Tak til alle for en fantastisk Copenhagen Pride 2014!