Dansk HOMO-Historie

Copenhagen Pride 2014

Foto: Collage

Pride-optogene fulgte samme rute som de senere år fra Frederiksberg Rådhus til Københavns Rådhusplads via Vesterbrogade, dog med mindre ændringer på det sidste stykke af strækningen før Rådhuspladsen på grund af Metrobyggeriet.

STOP HOMOFOBIA i Copenhagen Pride 2014

Out & About livestreamer parade, både til storskærmen på Pride Square på Rådhuspladsen samt online via Out&About’s hjemmeside.

Dødsstraf i 10 lande

I paraden deltog LGBT Danmark, AIDS-Fondet, MIX Copenhagen, Amnesty, Sabaah, Pan Idræt, Female Oxygen, Hiv-Danmark og mange andre organisationer og grupperinger.

Fra Fyn deltog  Lambda, fra Aarhus Frås HomoEvent, fra Sverige RFSL Malmö og fra Tyskland Hamburg Pride og Enough is enough! Open your mouth!

”Vi er nødt til at gøre en ende på homofobien: Her i 2014 er det illegalt at være homo i 77 lande, og i 10 af disse lande kan det koste dig livet. Derfor har vi de 77 landes flag med her i paraden,” fortalte Alfonso Pantisano fra Enough is enough! i Berlin.

Danmark deporterer

For andet år deltog asylansøgere og aktivister i LGBT Asylum.

”I Danmark er der LGBT-personer, som risikerer at blive deporteret til Uganda, Nigeria eller andre lande, hvor det er stærkt kriminaliseret at være homoseksuel,” sagde Hanne Gyberg Frandsen fra LGBT Asylum.

”Der er folk her fra Afghanistan og Iran, hvor en sådan parade er en umulighed. Det giver selvfølgelig dem en helt særlig oplevelse, men er samtidig en god mulighed for at komme ud. Mange sidder afsides på asylcentre og har normalt ikke råd til at tage til for eksempel København for at møde andre LGBT’er.”

Fabulous by Gustav

Blandt deltagerne var også mange studerende fra Københavns Universitet, som både havde egen paradevogn og rektor Ralf Hemmingsen og prorektor Lykke Friis med i paraden.

USA’s ambassadør Rufus Gifford gik med sammen med sin mand og staben fra den amerikanske ambassade. Brandbiler fra Københavns Kommune og uniformerede mænd og kvinder fra Blå blink på priden deltog også. Og erhvervslivet var repræsenteret af Dansk Industri, Nykredit og Spies, mens LO, Fagligt Fælles Forbund og Dansk Sygeplejeråd kom fra fagbevægelsen.

Fra homomiljøet sås blandt andet Oscar, Jailhouse, Men’s Bar, Never Mind og Homoware. Og TV-kendissen Gustav benyttede anledningen til at gøre reklame for sin parfume Fabulous by Gustav.

Paraden ankommer til Rådhuspladsen.

Paraden i 2014 slog på trods af omskifteligt vejr rekord med mere end 21.000 deltagere og op mod 120.000 der så på i gaderne.

Copenhagen Pride havde i 2014 lagt paraden sidst i august på grund af sportsstævnet Pan Games, som også blev afviklet i København dette år.

 

Læs også: Pridens historie i Danmark

Se også: Undskyld men … Er Copenhagen Pride et glimmercirkus eller en kamp for tolerance?