KULTUR

Centralhjørnet – 100 års fest

Centralhjørnet på et tidspunkt mellem 1920 og 1943. I denne periode var Hjørnet ejet af Emil Thomsen, som i 1939 iøvrigt fik en advarsel af politiet fordi han mødte beruset op på beværtningen!
Foto: Ukendt

Flirtende blikke mellem mænd, oceaner af øl samt røgskyer har kendetegnet Danmarks ældste bøssebar siden 1917.

Søren Krarup kommer ikke på Centralhjørnet, for det er nemlig en bøssebar for alle, der har det fint i selskab med homoseksuelle og andre fra LGBTQ-miljøet – og sådan har det været i mange år.
”Nej ham har vi ikke set herinde,” griner Centralhjørnets ejer, Torben Rasmussen, og tilføjer, at det heller ikke gør noget.

Men bortset fra DF-politikeren Søren Krarup, som dagen før interviewet på TV havde kaldt den nyvalgte franske præsident Macron ”lille pæne bøssedreng”, er der højt til loftet på Hjørnet – hvis det da ikke er fuld af tusinder stykker af glitrende jule- eller påskepynt. Den overvældende pyntemani har gjort Hjørnet til en turistattraktion, som hvert år tiltrækker masser af mennesker, der måbende overvældes af synet.

Danmarks ældste bøssebar

Centralhjørnet er Danmarks ældste bøssebar, og i flere turistbøger kan man læse, at der har været værtshus på hjørnet siden 1852. Men det kan ikke dokumenteres før 1917, hvor Centralhjørnet blev indrettet til rigtig beværtning, fik sit navn, og sin første beværterbevilling den 7. april 1917.

”Det er først i 1939 vi kan dokumentere, at Hjørnet var et sted hvor mænd mødte mænd,” fortæller Centralhjørnets ejer, Torben Rasmussen.
”Det fremgår af gamle private breve, men der har jo nok foregået noget før da. Vi kan bare ikke dokumentere det.”
Fra 1955 begynder Centralhjørnet selv at identificere sig som en bøssebar, og da Torben overtager Centralhjørnet i 2001, var det blevet drevet uden de store ændringer i årtier.

Centralhjørnet umiddelbart før renoveringen i 2007.
Foto: Centralhjørnet

Savner det stinkende pissoir

90 år sætter sine spor på selv den smukkeste ungmø, og i 2007 tog Torben en svær beslutning.
”Hjørnet var kørt helt ned. Der var huller i gulvet, og her stank af pis for at sige det lige ud. De gamle toiletter og pissoir var uhumske, og spredte en krydret dunst i hele baren. Så det var nødvendigt at gøre noget.”

Så håndværkerne tog fat, og på en måned i sommeren 2007 blev gulve brækket op, og vægge og toiletter revet ned. Efter en måneds tid var Centralhjørnet genfødt, og stod som vi kender det i dag.
”Jeg var meget spændt på hvad stamkunderne ville synes om det. De elskede jo Hjørnet som hun var, og så er det en stor ting, at lave det hele om. Men det eneste småbrok jeg hørte var faktisk, at nogle savnede det gamle stinkende pissoir, hvor de kunne stå og smugkigge på hinanden,” fortæller Torben grinende.

En rigtig rygerbar

I dag er det eneste inventar fra gamle dage de massive træborde, som gennem årene har taget mod litervis af ølslatter, og derfor har en naturlig patina.

”Hjørnet er jo en ryger…” vi har knap nok nævnt ordet, før en ældre og pulsende stamkunde vender sig på sin barstol, og kigger nysgerrig på os.

”Hjørnet er en rygerbar, og det laver vi ikke om på,” slår Torben fast, og stamkunden synes at slappe lidt af.
”Men måske tiden er ved at løbe fra indendørs rygning,” fortsætter han. ”Hvis loven blev lavet om ville det være fint med mig. Men det skal være ens for alle barer, ellers kan det være lige meget.”
Stamkunden tager et sug på sin smøg og blander sig i snakken: ”Det værste er, at man stinker af røg, når man kommer hjem. Så fint nok hvis det blev forbudt, så må vi jo bare gå udenfor,” siger han overraskende.

Torben Rasmussen under selv gerne Centralhjørnets gæster.
Foto: Pilu Ottosen

Kulturel hotspot

I dag kan man vel næppe forestille sig Centralhjørnet uden masser af live-optrædener på ’Store Scene’.

”Seks ølkasser og to træplader, så havde vi Store Scene. Det var i 2002, så var vi i gang,” fortæller Torben, som dermed skabte grundlaget for et af miljøets kulturelle hotspots. Mange drags, syngepiger og andre, med større eller mindre talenter, har gennem de sidste 15 år optrådt på Store Scene til stor begejstring for publikum.

Om Centralhjørnet med tiden kan fejre 200 års jubilæum er der ingen af os der finder ud af, men som Torben grinende siger det:

”Hvis Gud vil og røven holder, så er vi her sgu nok endnu!”

En uges jubilæumsfest

Centralhjørnet fejret 100 års-jubilæet med festlige indslag i en hel uge fra mandag den 29. maj kl. 14-16, hvor der er reception for alle der har lyst til at kigge forbi.

 

Læs også: AXGIL Ærespris til Centralhjørnet!