KULTUR

Nynazister til grin

570 nynazistiske medlemmer af Nordiska motståndsrörelsen marcherede gennem densvenske by Falun 1. maj.
Foto: Frihetskamp.net

Når nynazister den 29. juli marcherer gennem norske Fredrikstad med budskabet ’Knus homolobbyen’, vil de være til grin i brede kredse.

Dét er i sig selv ikke en nyhed, kan man med rette argumentere for. Nynazister er en foragtet gruppering, og det kan de kun takke sig selv for.

Men når den norske gren af den nynazistiske bevægelse, Nordiska motståndsrörelsen, til juli marcherer gennem Fredrikstad, vil hvert skridt de tager giver klingende mønt hos LGBT-organisationen Skeiv Ungdom. Eller Queer Ungdom på dansk.

Flere hundrede nordmænd har nemlig tilkendegivet, at for hver meter nynazisterne marcherer, vil de donere én krone til Skeiv Ungdom.

Så nynazisternes forkvaklede formål at ’knuse homolobbyen’ er konverteret til et støttearrangement.

”Vi håber, at nazisterne er glade for at gå, så der kan blive lidt penge til os. Og så får vi dem jo samtidig i form,” siger Kristoffer Lorang Mathisen, der leder organisationen i Østfold, til det norske medie NRK.

Det kan man more dig over, men baggrunden er ikke desto mindre, at der findes en gruppe i samfundet, som på rabiat vis er villig til, at udtrykke deres modvilje mod et samfund der inkluderer seksuelle minoriteter ved at marchere i Adolf Hitlers navn.

Idéen opstod på Facebook-gruppen Soldiers of Are og Odin, hvor bagmanden Øivind Berghs opfordring i skrivende stund har 780 likes og et halvthundrede kommentarer. Langt de fleste brugere er positive, og tilkendegiver, at der med på ideen.

”Genial idé til landsdækkende aktion imod den nazistiske march i Fredrikstad. For hver meter de marcherer, donere hver af os en krone til Skeiv Ungdom. Går de en kilometer, så bliver det til en tusind lap. Hele landet slutter sig til, og gør det muligt for nazierne at finansiere det, som de ikke tolererer. Fredeligt og værdigt. Hahaha,” skriver Øivind Bergh i sin opfordring.

Ifølge NRK er marchen den første, som Nordiska motståndsrörelsen gennemfører.

 

Se også: Norske nynazister samler – mod deres vilje – penge ind til homoseksuelle i en march mod »homolobbyen«

Læs også: Nynazister spreder had på Amager