SAMFUND

Brasilien: Homoseksuelle kan igen donere blod

Fornyelig hævede det ellers ret homofobiske Ungarn forbuddet mod at mænd, der havde sex med mænd kunne donere blod og plasma. Nu følger Brasilien efter.

Det var den brasilianske højesteret, der efter at have behandlet spørgsmålet i godt fire år endelig kom med deres kendelse.

Forbuddet mod at homoseksuelle og biseksuelle mænd kunne donere blod, blev i mange lande indført under hiv/aids krisen i 1980´erne.

Siden har medicinske fremskridt og forskning dog vist, at et forbud ikke har et videnskabeligt grundlag.

Hidtil havde det kun været muligt for mænd, der havde sex med mænd i Brasilien at donere blod, hvis de ikke havde været seksuelt aktive i mindst tolv måneder.

Det forbud mente den brasilianske højesteret var baseret på både fordomme og forskelsbehandling og dømte forbuddet for forfatningsstridigt. Det skriver engelske The Guardian.

Brasilien slutter sig hermed til lande som Italien og senest Ungarn, der også tillader mænd, der har sex med mænd at donere blod.

Også Danmark har ændret praksis på området. Fra første marts i år er det muligt for mænd, der har sex med mænd at donere blod. Dog skal der gå fire måneder fra, de har haft sex med en mand, til de må give blod.

 

Læs også: Regeringen tillader homo-bloddonation

Se også: Nu får danske bøsser lov til at donere deres blod