Teatersult? Hold ud

Corona har skabt hele nye måder at se hinanden på og at opleve. Pornhub slår rekorder, og sexshoppen Silful.dk melder om stor vækst i salg. Måske det er hudsulten, der har talt. Men hvad med den åndelige kultursult?

Sidder du og hungrer efter teater, så ro på. Flere teater har fået et skub i den digitale retning, og flere har præsenteret helt nye online-forestillinger, skabt til og i tiden.

Her er en high-five af anbefalinger. Så velkommen i teateret, det er dejligt at se dig.

 

Det Kongelige Teater – KGL Xtra:

Som noget særligt har Det Kongelige Teater lagt en række forestillinger online. Konceptet hedder KGL Xtra og er et lille skatkammer af gode sager.

Der er ”Jeg Løber”, ”Romeo og Julie” som ballet, ”La Traviata”, ”La Bohème”, balletversionen af ”Alice i Eventyrland” og meget, meget mere. Og så er det helt gratis.

KGL Xtra byder også på en helt ny forestilling: ”Karantæne” er en online-forestilling skabt i karantæne om fem liv i karantæne. Skuespillerne befinder sig foran hvert sit webkamera i hvert deres hjem. I andre hjem sidder musikere fra Det Kongelige Kapel og en operasanger og skaber musikken, mens to balletdansere sætter trin på.

En anden ny forestilling fra teateret er ”Googleren”, ny dansk dramatik om, hvad der sker med et menneske, der dagligt skal rumme verdens ondskab. Han er med til at sikre nettet og skal hver dag gennemse videoer af halshugninger, børneporno og tortur. Det er en barsk forestilling og ikke for sarte sjæle.

 

Teater Republique – Coronamonologerne:

Teateret har bedt et antal forfattere, dramatikere og lyrikere om at skrive monologer, som reflekterer coronakrisen. Monologerne fortolkes af en række kendte skuespillere (Ellen Hillingsø, Morten Hee Andersen, Danica Curcic m.fl.), som isoleret i deres hjem indspiller monologerne på egne smartphones, tablets eller lignende.

Informations teateranmelder har anmeldt monologerne og skriver: ”Med ”Coronamonologerne” rammer Republique mig lige dér, hvor savnet sidder, og hvor de kan udfylde lidt af det tomrum, de lukkede teatersale har skabt”.

 

Akt 1 – Til eftertiden:

Intet mindre end 135 skuespillere har fra deres isolation stillet deres stemmer til rådighed for sammen at skabe et hørespil om det, at være menneske i en krisetid.  Spillet hedder: ”Til eftertiden (sammen hver for sig)”. Akt 1 er Danmarks lydteater, der laver nutidig radiodrama til alle nye digitale platforme.  Det er bestemt et lyt værd.

Lyt med her.

National Theater:

Det hæderkronede verdenskendte London-teater byder hver uge på en ny forestilling på deres YouTube-kanal. Det er det helt store klassiske og med de helt store stjerner som for eksempel Benedict Cumberbatch. Hold øje og se, hvad de præsenterer næste gang.

Se med her.

 

Shakespeare’s Globe:

Her tilbydes også det ypperste af det ypperste. Det er de store klassikere fra Shakespeares hånd, som du kan se online, helt gratis og så fra det berømte og smukke teater.

Hop ind og kig med.

 

Det er ikke helt det samme som at side i salen. Men det giver lidt af magien og stiller teaterlysten. Om du er nysgerrig jomfru, en hardcore teaterslave eller en master ud i kunsten, så god fornøjelse!