Bonnie og Clyde – en banger af en forestilling
Gangstermusical på Odense Teater glæder og underholder med sit swingende og fængende svung.
Danmarkspremiere i Odense på Broadwaymusicalen Bonnie og Clyde. Stemningen var høj, både inde og ude kunne man mærke den forventningsfulde summen.
Med sensommersolen stående højt, tog Odense Teater imod med dansende par uden foran, inden den røde løber blev betrådt. Inde var det popkorn og bobler, der fik smilene frem. I salen var opbakningen sikker, specielt fra jubelkoret på anden balkon, der højlydt udtrykte deres begejstring undervejs i forestillingen.
Det er fortællingen om et af USA’s mest berygtede og beundrede forbryderpar. Ikoniseret via bøger og film, og ikke mindst i deres samtid, hvor de blev små berømtheder og helte.
Vi bliver hurtigt på fornavn med Bonnie og Clyde. To unge der forelsker sig og sammen drømmer om at slippe væk fra 1930’ernes fattigdom. De kaster sig ud i at røve butikker, imens de stjæler avisforsider og soler sig i berømmelsen. Men da Clyde slår først en politimand, og senere flere, ihjel, så begynder en desperat flugt fra myndighederne.
Stjerneskuddet Christian Collenburg indtager rollen som Clyde, samt stykket med stor sang og spillestyrke. Wow, hvor han ejer sine sange. Han er ganske enkelt forbløffende, fyldt med følelser, teknik og kraft.
Som Bonnie, følger Clara Sophia Phillipson, hæderligt og sikkert med. Men lidt større spil, og skruen op for kontrasterne i charme, divastyle og det fandenivoldske, med videre, ville havde skabt større gnister de to imellem og Bonnie-rollen som helhed.
Men det går, og vi hopper med på flugten hos det unge par og bliver underholdt, med en god varm følelse, som rygrad.
Stærke biroller
Det sker ikke mindst grundet Cecilie Gerberg som Clydes svigerinde Blanche. Stykkets tvivlende samvittighed og eftertænksomhed. Hendes sublime spil og intensitet i sine kraftfulde sunget sange, giver forestillingen nerve. Her mærker vi hvad der er på spil. Også det nærværende sammenspil med Niels Skovgaard Andersen, som Clydes bror Buck, skal nævnes. De spiller med hjerte og humor.
Generelt får alle birollerne små øjeblikke til at skinne i. Og som altid på Odense Teater, er der faste solide ensemble præstationer.
En musikalsk lækkerbisken
Man bliver musikalsk skudt og ramt lige i hjertet, når kapelmester Anders Ortman og band, levere swingende jazzet, bluegrass-vellyd. Man læner sig tilbage og lade tonerne trænge ind. Det er en fryd at høre på. Og det er er ikke kun musikalsk forestillingen er pakket smukt ind, hele scenesetuppet er betagende, med stor håndværksmæssig detaljerigdom, samt opfindsomhed. Vi er i et filmstudier, hvor sætstykker køres ind og ud, ligesom vi for nylig så det på Aarhus Teater i Jane Eyre. Her bare med den store Broadway pensel. Man er gået all in. Enkelt og storslået på en og samme tid. Lækkert! Kostumerne er den pæne sløjfe, der lige giver indpakningen det sidste stilet pift. De rammer stemningsfuldt af æraen der spilles i. Et visuelt pletskud.
Forestillingen er generelt velsmurt og det er helheden der løfter os. Det gør at vi for eksempel tilgiver at fremstillingen af historien nogen steder er lige lovlig glat, samt at vi i dansesekvenser, nok må konstatere at det ikke er det mest dansestærke cast.
Men vi swinger med på sangene, kaster os ind i fangelegen, der giver flashback til Catch Me If You Can (ikke mindst grundet castets sammensætning) og lader os flyde med.
Hænderne op, sæt dem sammen og klap. Jeg sigter og sniger mig op på, og rammer med fem stjerneformet skudhuller.
Bag forestillingen:
Instruktør: Martin Lyngbo, Scenografi og kostumer: Benjamin La Cour, Koreograf: Rebekka Lund, lysdesign: Simon Holmgreen, Lyddesign: Kristian Kuhnel, Kapelmester: Andreas Ortman.
Medvirkende: Clara Sophia Phillipson, Christian Collenburg, Niels Skovgaard Andersen, Cecilie Gerberg, Claus Riis Østergaard, Lars Simonsen, Natalí Vallespir Sand, Anders Gjellerup Koch, Louise Davidsen, Nicolai Jandorf, Mikkel Bay Mortensen, Anton Holten Lambert, Philip Lambæk Visholm, Michala Kürstein Lynge, Emma Fauerby Lauritsen, Mette Marckmann, Silke Jefsen, Ida Andreasen, Sofus Skov, Magnus Krintel.
Spilleperiode: 30. september.
Læs også: