ANMELDELSER

Can, can, Moulin Rouge!, kan!!

Moulin Rouge! The musical! sparker i den grad røv, mener vore anmelder.
Foto: Miklos Szabo

Moulin Rouge! The Musical! sparker i dén grad røv!

 Undskyld det for nogle nok lidt frivole sprog, jeg indleder denne anmeldelse af Moulin Rouge! The Musical! med. Men jeg kan simpelthen ikke andet end skrive, at Moulin Rouge! The Musical! i dén grad sparker røv! Så med ordene, titlen, fra et af musicalens i alt 70, topnumre, ja, du læste rigtigt 70!, så Can, can,  Moulin Rouge!, kan!

Moulin Rouge, det franske varietéteater og natklub i bydelen Montmartre i Paris blev etableret tilbage i 1899. Siden har det stået for en god blanding af varieté, med underholdende og sexede shows, med glimmer og glamour, og som stedet, man kunne få en særdeles lystig aften i godt selskab. Med can can dansende piger, og med champagne i stride strømme.

Can, can, eller Infernal Galop Can-can, er oprindeligt fra Offenbachs Orpheus i underverden, skabt tilbage i 1861.

Verdensstjerner

Det er 21 år siden Baz Luhrmann tog udgangspunkt i det franske forlystelsesparadis Moulin rouge, da han skabte filmen af samme navn. En film med verdensstjerner som Nicole Kidman og Ewan McGregor i hovedrollerne som henholdsvis kurtisanen Satine og den amerikanske forfatter Christian, der rejser til byernes by for at finde sig selv og leve livet.

Musikken og sangene i filmen var baseret på de sidste 40-50 års mest populære hits, der således dannede den musikalske ramme om et helt særligt trekantsdrama, der udspillede sig i og omkring Moulin Rouge. Filmen blev en gigantisk succes, blev nomineret til 10 Oscars, vandt to. Og for blot fem år siden blev den skrevet om til en musical. Vel at mærke en Tony award prisbelønnet Broadway musical!

Og det er dén musical, tilsat yderligere et hav af vidunderlige sange fra årene fra filmens tilblivelse og frem til i dag, der danner ramme om One and Only Musicals version i Falkoner salen i København, og som senere på året opføres i Vejle og Holstebro.

I alt er der indskrevet 70 sange i Moulin Rouge! The Musical!, hvilket er næsten dobbelt så mange sange, som i de fleste hidtil producerede musicals!

På ingen led skuffet – tværtimod!

Jeg har selv set filmen Moulin Rouge adskillige gange, elsker soundtracket, er vild med Nicole Kidman og Evan Mac Gregor i hovedrollerne, og nu, hvor jeg har set musicalversionen, må jeg blot konstatere, at jeg på ingen led blev skuffet over den danske opførelse. Tværtimod!

Det er som indledningsvis skrevet en forestilling, der i den grad kan! Can-can!

One and Only Musicals har sikret sig et stjernespækket cast med Silas Holst, Sara Victoria Bjerregaard, Rasmus Bjerg, Laus Højbye, Pelle Emil Hebsgaard, og Stanley Bakar, i de ledende roller. De synger og performer, så man totalt glemmer filmen, og de verdensstjerner, der medvirkede i den. De i den grad Can, can, can!

Moulin Rouge – en kærlighedshistorie af dimensioner

Året er 1899. Den amerikanske digter Christian, spillet og vidunderligt sunget af allestedsnærværende Silas Holst, ankommer til Paris. Her møder han den handicappede excentriske kunstner Toulouse-Lautrec, lige så fantastisk spillet og – sunget af Laus Højbye, og dét med perfekt fransk accent, og dennes lige så excentriske argentinske kompagnon Santiago, spillet sprudlende farligt som særdeles hot latino af Stanley Bakar.

Touluouse-Lautrec skriver på et stykke til Moulin Rouge, og ikke mindst til natklubbens ukronede dronning, kurtisanen Satine, så velspillet og -syngende af Sara Victoria Bjerregaard. Moulin Rouge drives af Harold Zidler, stærkt charmerende spillet af Rasmus Bjerg. Desværre er økonomien i Moulin Rouge ikke for god, så der spekuleres i om der kan hentes penge hos den stenrige, men også skruppelløse hertog af Monroth, tilpas køligt og farligt spillet af Pelle Emil Hebsgaard.

Og som enhver kan regne ud, så bejler både Christian og Monroth til Satine, mens Toulouse-Lautrec, der også er forelsket i Satine, ser til. Og naturligvis er der usikkerheden, som vi præsenteres for tidligt i forestillingen: Satine har fået tuberkulose, og skæbnen vil….

Musikken, sangene, scenografien, kostumer, og instruktionen

Kapelmester Joakim Pedersen har af rettighedsindehaverne fået lov at føje yderligere sange til den oprindelige musicalversion, og sikke et festbombardement er det blevet til: Vi får serveret hit på hit på hit til at binde denne fantastiske kærlighedshistorie sammen. Fra kunstnere som David Bowie, Lady Gaga, Queen, Elvis Presley, Britney Spears, Katy Perry, Madonna, Elton John, Adele, og mange mange mange flere. Det hele serveret i vellyd, der i den grad er kræs for øregange og sjælen! Her skal måske lige gøres obs på, at teksterne synges vidunderligt på originalsprog, og at det kun er de få bindende tekster, der fremføres på dansk.

Instruktionen af denne sprudlende forestilling er sikkert lagt i hænderne på Nicklas Bendixen. Og sikke en forestilling han der har skabt, med fantastisk scenografi af takis, og med helt gennemførte og smukke kostumer skab af Astrid Lynge Ottesen. Læg dertil vidunderlige og til tider overraskende danseoptrin, koreografi Anja Gaardbo.

Moulin Rouge! The Musical! Er et absolut must see, og ikke mindst må høre for enhver der elsker en spændende dramatisk kærlighedshistorie, baseret på vores livs musik. Moulin Rouge! The Musical! Leger med tid, sted, og køn, og gør det på en fantastisk måde. Så har du ikke allerede sikret dig billet, så gør det nu. For som skrevet står, og sagt det bliver: Skønheden – sandheden – friheden – og kærligheden. Det hele blomstrer og lever i Moulin Rouge! The Musical!

 

Moulin Rouge! The Musical! – det bliver næppe større!

Derfor tøver Out and About ikke med at tildele 6 af de største stjerner, for selv om kærlighedshistorier engang imellem kan ende tragisk og trist, så giver forestillingen så megen glæde og livskraft undervejs. Og for de bosat vest for Storebælt, der ikke tager turen til København: Glæd jer og køb billet til Vejle Musikteater eller Musikteatret Holstebro, når forestillingen kommer der.

Kort om forestillingen

Spillested: Falkoner København

Spillested fra 25. oktober Vejle

Spillested fra 10. november Holstebro

Medvirkende blandt andre:

Christian – Silas Holst

Satine – Sara Victoria Bjerregaard

Harold Zidler: Rasmus Bjerg

The Duke of Monroth – Pelle Emil Hebsgaard

Toulouse-Lautrac – Laus Højbye

Santiago – Stanley Bakar

Nini – Vibeke Zederkof

La Chocolat – Lea Thiim Harder

Arabia – Line Krogholm

Baby Doll – Andy Roda

+ stort ensemble

Instruktør: Niclas Bendixen

Koreograf: Anja Gaardbo

Læs også: Den Blå Kaftan – årets “must see” LGBT+ film