SAMFUND

Børn i regnbuefamilier har det godt

Børn fra regnbuefamilier får en god opvækst viser et nyt metastudie.
Foto: Lone Israelsen

Børn, der vokser op i regnbuefamilier har det rigtigt godt. I nogle henseender er de endda bedre stillet end i traditionelle familier. Det viser et nyt metastudie.

Det er forskere fra Guangxi Medical School i kinesiske Nanning og Duke University i Durham, North Carolina, der har evalueret 34 undersøgelser fra årene 1989 til 2022.

I 16 af undersøgelserne havde man brugt kvantitative data til at undersøge børns helbred. Mens man i atten af undersøgelserne havde indsamlet kvalitative data. Det vil sige man havde gennemført åbne undersøgelser ag både børn og deres forældre. Alle undersøgelserne kommer fra lande, der har legaliseret homoseksualitet.

Resultaterne fra metastudiet er netop offentliggjort i tidsskriftet “BMJ Global Health“.

“Familier med seksuelle minoritetsforældre kan have nogle fordele for børn. De er blevet beskrevet som mere tolerante over for forskellighed og yngre børn bliver udfordret mere sammenlignet med familier med heteroseksuelle forældre,” forklarer forskerne.

At regnbuefamilier ligger i toppen når det gælder børneopdragelse begrundes af forskerne med, at forældre af samme køn er bedre forberedt på forældreskab ”på grund af den anti-homoseksuelle stigmatisering” i samfundet. At de nogle gange har det bedre økonomisk end en traditionel familie, og at de opdrager deres børn på en mindre autoritær måde.

Samfundshomofobi er den største risikofaktor

Hos regnbuefamilier er der dog også risikofaktorer, som er socialt betingede. For eksempel vil regnbuefamilier være mere tilbøjelige til at opleve diskrimination på grund af homofobiske holdninger i deres miljø. Det kan have en negativ indvirkning på familiens mentale sundhed.

Undersøgelsen slår også fast, at børn i gennemsnit har det bedre, når deres forældre er gift. En udfordring for mange LGBT+ personer for ægteskab af samme køn er stadig ulovligt i mange regioner i verden.

I et land med en “tolerant holdning over for homoseksualitet” er livet lettere for børn og forældre i regnbuefamilier. Forskerne opfordrer derfor politikerne til at skabe bedre rammevilkår for børn – uanset forældrenes seksuelle orientering.

Resultaterne fra metastudiet kan dog ikke stå alene. De fleste af undersøgelserne er foretaget i Vesteuropa og Nordamerika. Altså fra regioner, der er relativt tolerante over for LGBT+ personer. Derudover består regnbuefamilierne normalt af homoseksuelle mænd eller lesbiske forældre. Mens biseksuelle forældres eller transforældres erfaringer ikke er blevet undersøgt.

EU- Kommissionen besluttede i december sidste år en ligestillingspakke for regnbuefamilier for at modvirke den juridiske ulige behandling.

Læs også: