ANMELDELSER

Bernstein’s Wall – et musikalskt liv – et fuldt ud levet liv

På årets CPH:DOX viste instruktør Douglas Tirola sin dokumentar om Leonard Bernstein. Et indgående kærligt portræt med stor indlevelse og fine og effektfulde filmiske overgange. Denne stilistisk flotte dokumentar gennemgår ærligt og kærligt den amerikanske komponist og dirigents liv. Samtidig er filmen et samtidsportræt af tidens USA, den politiske virkelighed og samfundet.

Leonard Bernstein (Lenny) var både dirigent, komponist, socialt bevidst og livsnyder – og af jødisk afstamning. Bernsteins forældre, Sam og Jennie, mødte hinanden i New York, udvandret fra hver sin jødiske ghetto i Ukraine i begyndelsen af 1900-tallet. Efter tildelingen af amerikansk statsborgerskab giftede de sig og slog sig ned i en forstad til Boston. Her voksede Lenny op.

Vi kender Lenny fra bl.a. ’West Side Story’, On the Town, Fancy Free og klassiske symfonier. Men Lenny var også engageret i samfundet. Han var helt åben om sin politiske forbindelse til Black Panthers, som skabte stor røre i datidens USA. Knap så åben var han med sit liv som homoseksuel. Han elskede sit liv som familiefar, men han var også glad for mænd. Felicia, hans kone, sætter ham med et poetisk frihedsbrev helt fri. Brevet gengives med stor effekt i dokumentaren. Brevet vises med stor kærlighed og respekt for mennesket Leonard og det liv, de havde sammen. Han bliver da også meget ensom, da Felicia dør. De havde et parløb med Leonard som hovedperson, og det var ikke altid lykkeligt. Felicia beskriver sig selv med både humor og alvor som guvernante for ham, hans børn og hans husholdning. Både tidskrævende og med meget ventetid i hans arbejde, da han arbejdede nærmest døgnet rundt og altid lige skulle gøre noget færdigt.

Mere åbenhjertig om sin egen seksualitet

Han blev dog mere åbenhjertig om sin seksualitet senere i livet, og i 1978 udtalte han til tv-produceren Rodney Greenberg, ”For at skrive en stor Broadway-musical skal man enten være jøde eller bøsse. Og jeg er begge dele”, sagde Lenny.

En ret åbenhjertig udtalelse, men tiden tillod det bedre i 1978. West Side Story (1957) blev skabt af fire mænd i forening: sangskriveren Stephen Sondheim, tekstforfatteren Arthur Laurents, Jerome Robbins og Leonard Bernstein – alle homoseksuelle jøder.

Leonard med Felicia, Jamie og Alexander (Nina kommer til senere)

Det store gennembrud

Leonard Bernstein’s store gennembrud sker, da han som reservedirigent for New York Philhamonic bliver indkaldt under Bruno Walters pludselige sygdom. Bernstein forvandler hele ideen med at gå til koncert. Han begynder at fortælle om musikken og introducerer alle koncerter med historier og baggrund. ”Mit job har en opdragende mission. Programmerne skal ikke kun bygges enkeltvis op, men være en del af serier, cyklusser, blokke omkring en komponist, en periode eller en bevægelse. Der skal altid være festivalstemning, når man går til filharmonikerne”, var Bernsteins udtalelse til New York Times et par uger efter sin tiltrædelse. Filharmonikerne oplever en stor tilstrømning af publikum.

Det ændrede program efter stand-in for Bruno Walter

Desuden anerkender han betydningen af at få ungdommen til at lytte til musik. Han viderefører  Young Peoples Concerts, som han får sendt på fjernsyn samtidig. Det får betydning for flere generationer i en tid, hvor fjernsynet trods alt ikke er så udbredt (1958). Han fornyede Young People’s Concerts og fik udsendelserne til at blomstre med sin musikpædagogik. Det blev til 53 koncerter, som blev tv-transmitteret af CBS til hele USA i tidsrummet 1958-72.

TV-skærmen for den amerikanske ungdom i 1958-1972.

Han havde stor tiltro til fremtiden for menneskeheden og er helt åben i sin støtte til borgerrettighedsforkæmpere heriblandt Black Panthers. Det bliver ikke vel modtaget i New York og USA. Han blev i medier kaldt radical chic og bliver kortvarigt holdt under opsyn af det McCarthy’ske samtids-USA.

Sonnings musikpris

Leonard Bernstein fik i 1965 i København Leonie Sonnings Musikpris. Han var prisens anden modtager. Stravinskij var den første i 1959. Anledningen var Carl Nielsens 100-årsdag og Leonard Bernsteins flotte pladeindspilning af Carl Nielsens femte symfoni. Leonard Bernstein opførte ved prisoverrækkelsen i Odd Fellow Palæet Carl Nielsens 3. symfoni Espansiva. Opførelsen begejstrede alle – både orkester, publikum og dirigent. Denne historie blev der ikke plads til i dokumentaren.

Biografi Douglas Tirola

Douglas Tirola er en prisvindende instruktør og producer, hvis arbejde er præmieret på filmfestivalerne Sundance, Berlinalen, Tribeca, and SXSW. Blandt hans film finder du Bloodroot, Drunk Stoned Brilliant Dead, Hey Bartender, og An Omar Broadway Film. Han producerede også de anmelderroste film Bisbee ‘17, and Making the Boys.

Instruktør Douglas Tirola / Producer Susan Bedusa / Manuskriptforfatter Douglas Tirola / Editor Zachary Obid / Executive Producer Michael Bloom, Maria Zuckerman, Ryan Heller, Lisa Leingang / Associate Producer Steven Murphy / Co-Producer Jennie Bedusa / Medvirkende Leonard Bernstein m.fl. / Consultant Craig Urquhart.

 

Læs også: Homoseksuel på Grønland – hvor går man hen med sine drømme?