ANMELDELSER

Bedste Cirkusrevy i årevis

Terkelsen i knibe, hedder et af numrene i årets Cirkusrevy på Bakken.
Foto: Henrik Petit

Cirkusrevyen har fået en tiltrængt fornyelse, hvilket i den grad klæder den 88-år gamle revy på Bakken.

Efter denne anmelders mening er Cirkusrevyen 2023 den bedste i årevis. Et generationsskifte, hvor en række nye aktører er kommet på banen i udformningen af det, der skal være fremtidens revy, fører til en gedigen succesrevy 2023. Derfor indledningen. Flot, flot, flot: Bedste Cirkusrevy i årevis.

De to Niels´er, Ellegaard og Olsen er med deres henholdsvis 14 og 10 år i Cirkusrevyen garvede på revyscenen. Og med sin nu 3. sæson i cirkusteltet, må Merete Mærkedahl også regnes til de garvede.

Nye på scenen i Bakketeltet, der også er nyt, efter stormen Otto hærgede Danmark i februar måned, er Bodil Jørgensen og Mads Knarreborg. Begge har de tidligere taget livtag med revygenren, men det er første gang de betræder de skrå brædder i Cirkusrevyen. Især Bodil Jørgensen er et scoop!

Nyt er også, at ensemblet, der står last og brast med skuespillerne, er fornyet med fire særdeles kompetente og dygtige sangere. På premiereaftenen Jasmin Dahl og Vibeke Zederekof. Med to så stærke sangere på holdet giver det nye herlige muligheder for kombinerede sang og dansenumre. Et stort stort løft til revyen, for det bliver udnyttet til fulde af instruktør Joy Maria Frederiksen, der også er ny i instruktørstolen på Cirkusrevyen. Endelig skal nævnes at også scenograf Benjamin la Cour – endnu et scoop, og kapelmester Joakim Pedersen, er nye i revyteltet.

Træd varsomt, far med lempe

Nu skal man jo gå varsomt til værks med fornyelse, men med så mange nye kræfter tager revyen et kvantespring ind i en ny revyære. Det er bare så klædeligt, smukt, velspillende, at det er ren fryd for øjne og ører, samtidig med at man får noget mentalt at tænke over, når man går hjem fra årets revy.

Det er nemlig lykkedes instruktør Joy Maria Frederiksen og hele holdet foran og bag scenen, at skabe en revy, der respektfuldt er bygget på traditioner, men hvor der også er givet plads til den tiltrængte fornyelse. En tiltrængt fornyelse, hvis man også vil have fat i et yngre revypublikum.

Alt ovenstående skrevet i dyb og stor respekt for de kræfter, der tidligere har stået bag Cirkusrevyens succes gennem årtier. Her tænkes ikke mindst på Ulf Pilgaard og Lisbeth Dahl. Sidstnævnte fik i øvrige meget stort bifald, da hun kom ind i teltet, i år for første gang som egentlig tilskuer og premieregæst.

Selve revyen

Cirkusrevyen 2023 lægger ud med et stort fælles præsentationsnummer, Det i 20´erne det sker, og med deltagelse af samtlige aktører på scenen. Det til tonerne af swingende charleston toner, og med udgangspunkt i de brølende 20´ere – altså 1920ére. Her ser vi et flot sang- og dansenummer, hvor vi samtidig første gang præsenteres for Benjamin la Cours vidunderligt flotte smukke og effektfulde scenografi, og kostumedesigners xx flotte kostumer til de medvirkende revykunstnere.

Derpå følger et par mere klassiske revynumre, der tager livtag med et par af tidens aktuelle emner. Først nummeret Mod strømmen, hvor lyset på scenen går, netop som Niels Olsen skal fremføre sit nummer. Naturligvis er det Niels Ellegaard, der har været på spil, for med al det lys, der har været brugt til åbningsnummeret, mener han, at der nu skal spares på strømmen.

Merete Mærkedahl kommer på scenen med lys i sin mobiltelefon, og redder naturligvis nummeret: Publikum opfordres til at tænde lygterne i deres mobiltelefoner, – for det kan man godt, selvom telefonen er sat på flight mode. Med dette lille finurlige nummer, får man sat fokus på strømforbruget i en krisetid, og samtidig sagt til publikum, husk nu at slukke mobiltelefonen, når i er færdige med at lyse teltet op. Elegant gjort!

Yderligere to klassiske numre følger. Kontantløs, om problemerne med det pengeløse samfund, når man skal begå bankrøveri. Spørgsmålet der senere stilles er, hvem der er den store røver, banken, eller tyveknægtene?

Derpå følger klimanummeret Mig og mine ski. I sidstnævnte nummer oplever vi endnu en gang Benjamin la Cours styrke som scenograf. En klassisk alpehytte med vidunderlig smuk udsigt ud over en grøn, og ikke sneklædt, alpedal.

Terkelsen i knibe

Ingen revy uden kærlige, ironiske, og spydige bemærkninger til nogle af de kendte og berømte. Mads Knarreborg får et brag af en solodebut på scenen i nummeret Terkelsen i knibe.

Sammen med Gordon Kennedy har han selv skrevet et vidunderligt sjovt nummer om vores alles elskede TV-korrespondent Ulla Terkelsen. Og han leverer selv nummeret med bravur. Mon ikke vi også i fremtiden vil kunne komme i selskab med Fru Terkelsen, der rapporterer frisk og karakteristisk fra verdens store begivenheder, og hvor der samtidig gives lidt verbale stryg. Blandt andet til såvel det danske som det engelske kongehus.

Statsministeren på første række

En af premiereaftenens velkendte gæster, statsminister Mette Frederiksen, fik på første række midtfor, også flere gange verbale stryg fra scenen. Cirkusrevyen 2023 har nemlig i den grad en politisk profil, der gav hug til den nuværende regering, og ikke mindst til statsministeren.

I flæng kan nævnes et fantastisk nummer af og med Niels Olsen om de glemte danske børn i Syriske flygtningelejre, et skarpt nummer Store bededagsproblematikken med alle medvirkende kunstnere på scenen, den nuværende regeringskonstellation, og så lige et fint nummer, igen med Niels Olsen. Denne gang som minister Troels Lund Poulsen, der forsvarer den nye regerings politiske profil. En profil, der er stik mod det som ikke mindst Venstre gik til valg på. Men som han konkluderer med en lettere omskrivning af en velkendt tidligere socialdemokratisk statsminister ord: Man har et standpunkt til man tager et nyt fordi man skal sidde i en ministerbil.

Såvel nummeret om de glemte Syriensbørn, Lang Tid, som det om Bededagsproblematikken, Vore dage er talte, høstede enorme bifald. Bifald så store, at statsminister Mette Frederiksen må være totalt tonedøv, hvis de har forbigået hendes opmærksomhed. Måske derfor, at det blev annonceret dagen derpå fra regeringen, at yderligere to Syriensbørn nu hentes hjem til Danmark!

Høre og opleve hendes eget alter ego kunne hun også, da Merete Mærkedahl igen i år trådte frem som Statsminister Mette Frederiksen.

Det i en særdeles stærk og skarp tekst fra Carl-Erik Sørensens hånd: Gi mig en krise.

Teksten handlede om statsministerens optur for sin håndtering af corona- og Covid-19 krisen, men også om nedturen efter dannelsen af den nye tre partiregering, der på ingen måde må betegnes som en succes. Derfor ønskede statsministeren sig igen så brændende en krise. Det i håb om at kunne vende vælgerflugten og sympatien for landets hønemor, som hun så gerne vil være.

Hele holdet bag flere idéer og tekster

Flere tekster i årets Cirkusrevy havde hele holdet bag revyen som ophavsmænd og idémagere. Således også det særdeles morsomme nummer Den bedste serie. Scenen er et plejehjem. Her møder vi beboeren i kørestol, spillet af Bodil Jørgensen og sosu-assistenten spillet af Merete Mærkedahl.

De to skal hygge med kaffe og en tv-serie, Badehotellet, men da Merete Mærkedahl dukker op i serien, vil Bodil Jørgensens figur have slukket. Derpå følger et battle de to imellem, hvilket gør det endnu sjovere, fordi netop de to i forvejen spiller overfor hinanden i Badehotellet. Mere skal ikke røbes her, udover at plejehjemmets læge, spillet af Niels Olsen dukker op. Og nå ja, så er der lige det med Ørkenens sønner. Resten skal opleves!

Og nå jo, selvironi er ikke at foragte.

Dansere og sangere får i år også klædelige fremtrædende roller

Som indledningsvis nævnt medvirker i ensemblet også et par meget dygtige sangere. Det får vi virkelig bevis for i nummeret Dansevise, der er en særdeles smuk hyldest til Grethe og Jørgen Ingmanns, og ikke mindst Sejr Volmer-Sørensens og Otto Franckers internationale grandprix vinder fra 1962. Det var så smukt og flot, sunget, danset, og til den mest vidunderlige scenografi af Benjamin la Cour.

Kom nu vær lidt queer

Dette blev senere fulgt godt op i endnu et meget smukt og veludført sang- og dansenummer Kom nu vær lidt queer.

Tekst og idé til dette nummer var Ditte Hansen, og René Winther.

René Winther, der er koreograf i Cirkusrevyen for 12. gang var også idémand til nummeret Dansevise. René Winther bekender sig selv til queer- og LGBT+ miljøet. I Cirkusrevyens meget flotte program fortælles, at han og hans mand i år har fået barn nummer to, og at deres anderledes familiekonstellation har skabt inspiration til netop queernummeret. Dejligt når endnu en rollemodel står åbent frem, og samtidig lægger op til rummelighed og forståelse.

Svirp til Irma-kunderne

Svirp med den store pisk var der også til Irma-kunderne, der i virkeligheden er Netto, Lidl, og Rema1000 kunder, men som nu laver demonstrations- og fakkeloptog, for at bevare Irmapigen.

Det i nummeret Den lille Irmapige af Vase & Fuglsang. Den lille Irmapige tager inspiration i HC Andersens historie om Den lille pige med svovlstikkerne. I rollen som den af kunderne forsmåede Irma-pige ses Bodil Jørgensen, mens Niels Olsen, er fortælleren.

Stærkt stærkt revynummer, der bygger på gamle traditioner, og hvor ingen skal føle sig sikker. Wau, hvor er det godt set, tænkt, og udført!

Afslutningsvis skal nævnes yderligere en lille perle i klimadebatten: Hjemløs. Om den lille bi, der ikke længere har noget sted at være, som må flygte fra at blive slået ihjel af en avis, men som finder ly, eller gør den, i et af de så moderne Insekthoteller. Tankevækkende, og som altid er Niels Ellegaard brillant, når han giver som en af de skæve og anderledes eksistenser.

Anmeldelsen må have en ende

I bund og grund kunne denne anmeldelse fortsætte i nærmest det uendelige ved at nævne det ene gode nummer efter det andet. Det skal læserne forskånes for, så i stedet en lille opfordring: Har du endnu ikke sikret dig en billet til dette års Cirkusrevy så gør det nu. Den er ganske enkelt revy af bedste skuffe, skarp, smuk, underholdende, og med stof til eftertanke, også i dagene derpå. Den bedste Cirkusrevy i årevis!

Revysæsonen 2023 med de store revyer lægger særdeles godt fra land med Cirkusrevyen 2023. Fra Out & About tillykke til alle på Cirkusrevyen, hvorfor vi kvitterer med 6 stjerner!

Kort om Cirkusrevyen 2023

Spillested: Teltet på Bakken ved Klampenborg

Spiller frem til 27. august 2023

Medvirkende: Mads Knarreborg, Niels Ellegaard, Merete Mærkedahl, Bodil Jørgensen, og Niels Olsen

Ensemble – sangere: Jasmin Dahl, Vibeke Zederkof, Alberte Kyst, Katrine Nørgaard

Ensemble – dansere: Helene Duch Kjær, Theresa Sivard, Lulu Safia, Mette Refshauge Kristiansen

Instruktører: Joy-Maria Frederiksen

Kapelmester: Joakim Pedersen

Scenograf: Benjamin la Cour

Koreograf: René Winther

Kostumer: Rikke von Qualen

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: Skarp Evita med stor gåpåmod og vilje