KULTUR

”Bare du ikke bliver som Gustav!”

Daniel Esmann har spillet badminton i Pan Idræt i over fire år. Han kalder det for noget af det bedste han har gjort i sit liv.
Foto: Pilu Ottosen

Du kender ham måske fra Pan Idræts hvervekampagne eller DR3-serien ’Bøssestudier’. Men han er også en helt almindelig ung fyr med drømme, håb og tro på den store kærlighed. -og en familie der frygter han ender som Gustav.

Som for så mange andre unge var teenageårene ikke lette for Daniel Esmann. I dag er han 26 år, og frisk på at fortælle sin historie. Han håber og tror, at den kan bruges til noget for andre.”Jeg var ikke glad for mig selv, da jeg var barn og ung. Ovenikøbet var jeg ordblind, og det var sgu ikke let i skolen. Men jeg brugte tre år, hvor jeg gik på aftenskole, for jeg ville af med den ordblindhed, og vise at jeg godt kunne. I dag kan man vist ikke mærke det så meget, og det er en stor sejr for mig. Heldigvis var mine forældre en stor støtte, og det var de også da jeg sprang ud”, fortæller Daniel smilende.

Det store spring

”Det er fire år siden jeg sprang ud. Jeg var 22, og der var kun gået omkring et år, siden jeg var blevet helt sikker på, hvem og hvad jeg var. -Altså bøsse. Jeg startede med at fortælle det til nogle gode venner, og så mine søskende. Det gik fint nok. Da jeg skulle fortælle det til mine forældre sad vi sammen ved spisebordet, og jeg sagde det ret direkte.”

”Mor og far, jeg er bøsse. Jeg er træt af at være to personer, og træt af at lyve.” Det vidste de da godt, svarede de, og så begyndte jeg at stortude”, fortæller Daniel, og ser i et splitsekund meget sårbar ud, før han fortsætter sin historie.

”Min far rejste sig op, og gav mig en stor krammer, og sagde, at han var stolt af mig. Men han ville også have mig til at love, at når jeg en gang fandt en kæreste, så skulle han ikke være ligesom Gustav, og at jeg heller ikke selv ville blive som Gustav!”

Hjernevasket af Gustav

At realitystjernen Gustav Salinas deler vandene både i LGBTQ-miljøet og hos store dele af resten af befolkningen, er en gammel sandhed. Selvom man ikke hører så meget til Gustav i dag som tidligere, så er han en person mange stadig har en mening om på godt og ondt. Det gælder også Daniel Esmann.

”Jeg har ikke noget mod Gustav i dag, og synes han er super sej, men dengang ødelagde han meget for mange. Jeg har mødt mange der dengang troede, at alle bøsser var som Gustav, og det gjorde det ikke lettere at springe ud. -Og det passer jo ikke. Bare fordi man er homo, er man stadig den man er. Man er ikke Gustav. -Eller nogen anden for den sags skyld. Man er sgu da sig selv.”

”Derfor sagde jeg ja til at deltage i ’Bøssestudier’ på DR3, for jeg ville gerne vise, at der findes andre måder at være homo på end Gustavs. Mange mennesker bliver ”hjernevasket” af typer som Gustav, og tror, at alle homoseksuelle er sådan.”

Serien ’Bøssestudier’ fra 2013 viste en række vidt forskellige homoseksuelle mænd, som diskuterede forskellige emner, og fortalte om dem selv og deres liv. Serien blev godt modtaget både i LGBTQ-miljøet, og ude hos ’Hr. og Fru Danmark’.

Daniel Esmann i Pan Idræts hvervekampagne med det dobbelttydige slogan.
Foto: Pan Idræt
“Sexklubben” Pan Idræt

Daniel Esmann kan ses på plakater for Pan Idræt i det københavnske homo-natteliv. På plakaterne rækker han kækt smilende hånden frem, og siger ”Come play with me.” Det dobbelttydige budskab mere antyder muligheden for nye bekendtskaber i den store idrætsklub.

Hvornår begyndte du i Pan Idræt?

”Jeg begyndte at spiller badminton i Pan Idræt efter jeg havde været med i ’Bøssestudier’.

”Min familie tog det pænt da jeg sprang ud, men da jeg begyndte i Pan Idræt, havde vi en mindre krise. De kunne i starten ikke lide at jeg skrev så meget om klubben på Facebook. ”Pas nu på det ikke bliver for meget”, sagde de flere gange, og en dag spurgte jeg min søster, hvorfor jeg skulle passe på? Hun svarede, at min fætter troede det var en sexklub med bunkepul og det hele,” fortæller Daniel og griner højt.

Familien havde brug for lidt tid, og det fik de. Men for Daniel betyder det egentlig ikke så meget hvad de tror. Det må de sgu selv om, som han siger.

Har du fundet kærligheden i Pan Idræt?

”Næ… jeg er faldet for et par stykker, men jeg har begge gange fået at vide, at de ser mig som en god ven. -Men uheld i kærlighed giver held i spil siger man, og jeg har jo vundet tre medaljer sidste år”, og så griner Daniel igen. Det gør han rigtig meget under vores interview, og det smitter.

Han har måske ikke held i kærlighed, men sidste år vandt han to guld-, og en bronzemedalje i turneringer for Pan Idræt.
Foto: Pilu Ottosen
Søger den romantiske kærlighed

”Det er jo heller ikke det Pan Idræt handler om. Der er ikke noget lir under bruserne. Jeg forsøger også, at tage det som det kommer, men det er svært at finde en seriøs date, som man stille og roligt kan lære at kende. Jeg er ret romantisk. Vil gerne ud at spise, snakke sammen, putte på sofaen med en god film, og gå nogle gode ture”.

”Jeg var nok lidt vild fra jeg var 18 til 24, men i sidste ende vil jeg bare gerne finde en stille og rolig kæreste. De fleste jeg har været på date med, vil bare have sex med det samme, men jeg vil sgu ikke være et stykke legetøj. Jeg vil finde en der nyder mit selskab”, siger Daniel overbevisende, og smilet er væk. Det er tydeligvis et emne der optager ham meget.

”Det er kærlighed, jeg har brug for, også uden sex”, siger han insisterende og uddyber:

”Jeg er hans. Han er min. En kæreste jeg vågner sammen med, og som er det sidste, jeg ser, når jeg skal sove. Det er dét, jeg drømmer om.”