SAMFUND

Barbados legaliserer homoseksualitet

Mount-Gay-Rum, er den ældste rom i verden og en af de største eksportvarer fra Barbados. Nu får også landets LGBT+ personer bedre vilkår.                    Foto: Mount Gay Distilleries Ltd.

Endnu et caribisk land gør op med de gamle engelske love fra kolonitiden og gør homoseksualitet legalt.

Højesteretten på Barbados omstødte i denne uge den lov der siger at sex mellem to personer af samme køn er forfatningsstridigt.

Loven der forbød homosex kunne give op til livsvarigt fængsel. En lov der går tilbage til de britiske koloniherskere. En lov der dog sjældent er anvendt i nyere tid. Ifølge menneskerettighedsaktivister betegnede forbuddet dog generelt homoseksuelle og transpersoner som andenrangsborgere. Loven blev brugt som en undskyldning for at diskriminere queer-personer på arbejdspladsen eller ved adgang til tjenester. Vold mod homoseksuelle og transpersoner er ikke usete på østaten.

”Beslutningen gør det klart for hele befolkningen, at private forhold mellem mennesker ikke skal reguleres ved lov”, udtaler Téa Braun fra LGBTI-organisationen Human Dignity Trust til nyhedsbureauet AP.

Regeringen kan stadig anke dommen

Regeringen på Barbados med den socialdemokratiske premierminister Mia Mottley i spidsen kan dog stadig vælge at anke dommen. Mottley betragtes dog som relativt LGBT+ venlig og har tidligere talt for at legaliserer forhold mellem personer af samme køn.

Da hun i 2018 blev landets premierminister prøvede hendes politiske modstandere at sprede rygter om at hun selv skulle være lesbisk for at miskreditere hende.

Med Højesterets fortsættes en positiv tendens i de caribiske lande. Senest afskaffede St. Kitts og Nevis samt Antigua og Barbuda deres forbud mod homoseksualitet. Jamaica fastholder dog indtil videre de homofobiske love.

Der bor i dag knap 300.000 på Barbados. I 1966 fik østaten deres uafhængighed fra Storbritannien.

Mere om Barbados finder du her.

Læs også: Tørre russiske tæsk til LGBT+ personer