Avis chokerer: “Sådan spotter du en homo”

Listen der fortæller dig hvordan du let spotter en homo.
Foto: Twitter @iHubertLee

Fordomme og klichéer står i kø på en liste, som angiveligt skulle gøre læseren i stand til at ”spotte en homo”. Og det er ikke for sjov. Det er nemlig ulovligt at være homoseksuel i det muslimske land.

Vi har nok alle hørt det før: Bøsser er glade for mærkevarer og stramme t-shirts, der kan fremhæve deres mavemuskler. Ifølge det malaysiske dagblad Sinar Harian er det også kendetegnende for bøsser, at de er glade for skæg.

Hvad lesbiske angår, så er de ifølge listen glade for at kramme hinanden og gå hånd i hånd, og så kan de godt lide at nedgøre mænd. Sinar Harian er ikke et ubetydeligt dagblad. Alene på Facebook har de næsten 3,6 millioner følgere.

Rasende reaktioner

Artiklen i Sinar Harian har fået udløst rasende reaktioner. Ikke mindst fordi homoseksualitet er ulovligt i Malaysia, hvor størstedelen af befolkningen er muslimer. Strafferammen for at udleve sin homoseksualitet er op til 20 års fængsel.

Den forkætrede liste.
Foto: Twitter @iHubertLee

En udsat gruppe

LGBT-personer lever derfor et udsat liv i Malaysia, hvor flere gennem årene har mistet livet.

I 2017 blev den 18-årige T. Nhaveen banket og brændt til døde af sine medstuderende, fordi han angiveligt var bøsse.

Et par måneder efter blev den 27-årige transperson Sameera Krishnan skudt tre gang i et målrettet angreb.

En af Malaysias største stjerner på de sociale medier er aktivisten Arwind Kumar. Han er chokeret over artiklen, som han frygter kan føre til flere dødsfald. ”Der er mange andre og mere vigtige emner i dette land, som vi bliver nødt til at tage hånd om”, siger Arwind Kumar i en YouTube-video, der er blevet vist mere end 20.000 gange.

”Hvis man virkelig ønsker at opdrage samfundet, bør man i stedet fortælle dem, hvordan man spotter en pædofil, en overgrebsmand, en morder, en kidnapper og folk, der rent faktisk er en trussel for andre. Hvordan fanden kan en homoseksuel person være en trussel for ens liv?”, spørger han i videoen.

Hvad med skæggede imamer?

En konservativ version af islam vinder frem i Malaysia, og det har ifølge den engelske avis The Guardian haft indflydelse på behandlingen af LGBT-personer i medierne og i den politiske verden.

Det får Arwind Kumar til at henvise til imamer, som bærer skæg. ”Prøver I at fortælle mig, at de er bøsser? Det viser bare, hvor dumt det her her”, siger han.

Avisen Sinar Harian bragte netop tjeklisten i forbindelse med et interview med imamen Ustaz Hanafiah Abd Malek, som advarer mod homoseksualitet.

I 2017 offentliggjorde Malaysias sundhedsministerium en oplysningsvideo, der satte fokus på, hvordan man kan undgå at blive homoseksuel, og hvilke konsekvenser homoseksualitet kan føre med sig.