SAMFUND

Argentina får transkønnet politichef

Det er en selvbevidst og stærk kvinde der efter næsten ti års ydmygelser sætter sig i chefstolen som stedfortrædende politikommissær i den juridiske kommunikationsafdeling i Argentinas føderale politi.

Hun blev erklæret “uegnet til tjeneste” for næsten ti år siden på grund af sin kønsidentitet. Nu er hun politichef i Argentinas føderale politi.

Analia Pasantino var en dekoreret politibetjent, fungerede som talsmand for styrken og ledede en anti-narkotikagruppe, da hun i 2008 erklærede sig transkønnet. Efterfølgende blev hun erklæret uegnet til tjeneste på grund af “uforsonlig sygdom”, som der blev skrevet i hendes psykiatriske rapport.

Pasantino måtte efterfølgende tage orlov, og hver tredje måned gennem de næste ni år måtte hun gennemgå en psykiatrisk evaluering, som hver gang gav hende diagnosen ”forstyrrelse i kønsidentitet.” Hendes orlov blev derfor hver gang forlænget.

En milepæl

Men i sidste uge blev budt hun velkommen tilbage som styrkens nye stedfortrædende politikommissær i den juridiske kommunikationsafdeling. Ledelsen var udskiftet, og med den nye ledelse kom en ny opfattelse af kønsidentitet.

“Dette er en milepæl,” sagde Analia Pasantino efterfølgende til The Associated Press.

“Jeg er den første transkønnede politichef i Latinamerika. Det er et hidtil uset og vigtigt skridt, som viser Latinamerika og verden, at vi er en åben institution.”

Analia Pasantino har fået stor støtte fra sine kollegaer, og er blevet budt velkommen tilbage. Her ses hun med en kollega.

Pasantino sagde efter sin første arbejdsuge, at hun var “lidt overvældet” af den opmærksomhed, hun fik. Tidligere kolleger sendte hendes støttemeddelelser, og medierne ønskede at interviewe hende.

“Jeg er stolt af at fortælle denne historie, og jeg håber det hjælper andre også.”

Gennem alle årene har Pasantino fået ubetinget støtte fra sin kone, advokaten Silvia Mauro, der altid var ved hendes side, fra det øjeblik hun besluttede at begynder sin transition. De to mødte mødtes i gymnasiet, og har været sammen i 31 år.

 

Læs også: Transkønnede og transkønnedes rettigheder

Se også: Fire transkønnede fortæller: Hvad betyder det, at transkønnede ikke længere er ‘psykisk syge’?